9/10/18

Δεν υπάρχει ένας λογικός εκεί μέσα να του συμμαζέψει; Γιατί το επενδυτικό "σαφάρι" του Τσακαλώτου στην Ασία θα βρει... τοίχο

Της Ελευθερίας Κούρταλη
Λάθος timing επέλεξε το οικονομικό επιτελείο για "κυνήγι" επενδυτών, ειδικά στην Ασία. Τόσο η εικόνα του Χ.Α, όσο και των ελληνικών ομολόγωνδύσκολα θα πείσουν τους ασιάτες επενδυτές να αυξήσουν το ρίσκο τους σε μία αναδυόμενη αγορά όπως η Ελλάδα.
Το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς αυτό το έτος, ξεπερνώντας ακόμα και την αγορά της Σανγκάης η οποία έχει χτυπηθεί "έντονα" ειδικά το τελευταίο διάστημα λόγω του αδύναμου οικονομικού momentum, της πτώσης του νομίσματός της και της εξόδου των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α υποχωρεί άνω του 20% από τις αρχές του 2018, ενώ ο κινεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 18,7%. Ακολουθούν ο τουρκικός δείκτης BIST 100 με απώλειες 17,7%, o χρηματιστηριακός δείκτης του Ντουμπάι με απώλειες 17,26%, η αγορά των Φιλιππίνων με πτώση 17%, της Νιγηρίας με πτώση 14,7% και κοντά στο 12% είναι οι απώλειες για τον δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ.  Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, ο οποίος έχει σημειώσει έντονες αναταράξεις από τον περασμένο Μάιο και βρίσκεται στο επίκεντρο των επενδυτών της Ευρώπης λόγω των έντονων ανησυχιών για ρήξη μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών, βρίσκεται στην πρώτη 15αδα των μεγάλων "χαμένων" με απώλειες 8,8%, ούτε δηλαδή τις μισές από αυτές που καταγράφει το Χ.Α.
Το -43% που σημειώνει ο δείκτης τον ελληνικών τραπεζών έχει χωρίς αμφιβολία τεράστιο μερίδιο "ευθύνης" στην κακή εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος έχει "σφυροκοπηθεί" έντονα ειδικά το τελευταίο διάστημα μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β' τριμήνου. Οι αγορές ανησυχούν για τους επιθετικούς στόχους μείωσης των "κόκκινων δανείων", την αδύναμη κερδοφορία, τον αποκλεισμό των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών από τις αγορές, ενώ σημαντικό ρόλο έχουν παίξει και οι αναταραχές στην Ιταλία και τις αναδυόμενες αγορές.
Τα ελληνικά ομόλογα τα οποία στις αρχές του έτους χαρακτηριζόντουσαν από τους αναλυτές "τα αστέρια των αποδόσεων διεθνώς", με το yield του 10ετούς να αγγίζει τότε τα χαμηλά 12 ετών, έχουν σημειώσει επίσης ισχυρή επιδείνωση, κρατώντας την Ελλάδα αποκλεισμένη από τις αγορές, γεγονός που "χτυπά" και τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και τις όποιες προσπάθειες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η υψηλή μεταβλητότητα που κυριαρχεί από τον Μάιο, έχει οδηγήσει την Τράπεζα Πειραιώς σε δυσκολία έκδοσης ομολόγου Tier II, το οποίο θα ενισχύσει τα βασικά κεφάλαια της τράπεζας και περιλαμβάνεται στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τις εποπτικές αρχές. Όπως επισημαίνει σε πρόσφατο σχόλιό του το Bloomberg Intelligence η περίπτωση της Eurobank δείχνει πόσο ακριβό θα μπορούσε να είναι για μία ελληνική τράπεζα να αντλήσει κεφάλαια. Το ομόλογο Tier ΙΙ της τράπεζας το οποίο εκδόθηκε με κουπόνι 6,41% τον Ιανουάριο, έχει απόδοση κοντά στο 11% και διαπραγματεύεται στα 76 σεντς στο ευρώ. Οποιαδήποτε έκδοση από την Πειραιώς δεν θα μπορεί να έχει κουπόνι χαμηλότερο του 15%.
Πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαπραγματεύεται πάνω από το 4,6% και μία ανάσα μακριά από τα υψηλά έτους. Η επιχείρηση "έξοδος στις αγορές" έχει εγκαταλειφθεί, όπως άλλωστε αποκαλύφθηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού όπου η κυβέρνηση "παραδέχτηκε" πως η επόμενη έκδοση ομολόγων προγραμματίζεται για το 2019.
Με αυτά τα δεδομένα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκινά νέο "σαφάρι" αναζήτησης επενδυτών, και μάλιστα στην Ασία, μία περιοχή η οποία έχει φέτος ζήσει από... πρώτο χέρι τους κραδασμούς των αγορών και όπου η risk-off ψυχολογία είναι ιδιαίτερα έντονη. Η Ελλάδα αποτελεί για τα ξένα χαρτοφυλάκια αναδυόμενη αγορά και οι ασιάτες επενδυτές δύσκολα θα τολμήσουν σε αυτήν τη συγκυρία να αυξήσουν την έκθεσή τους στην περιοχή, με την ελληνική αγορά να εμφανίζει επιπλέον "ευαισθησία"" στα εξωτερικά σοκ. Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης DBRS επεσήμανε σε σημερινή του έκθεση πως ο κίνδυνος γύρω από την Ελλάδα είναι ακόμη υπαρκτός, προειδοποιώντας πως το βάρος του χρέους της θα μπορούσε και πάλι να αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της.
Το χθεσινό κάλεσμα του Έλληνα ΥΠΟΙΚ προς τους Ασιάτες επενδυτές "να αξιοποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να αδράξουν το "πλεονέκτημα του πρώτου παίκτη" το οποίο τώρα απολαμβάνει η Κίνα", κινδυνεύει να πέσει στο κενό. Κάτι ανάλογο έγινε και με το πρόσφατο κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα στους Αμερικανούς επενδυτές. Μία ακριβώς εβδομάδα μετά τις επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με επενδυτές καθώς και στελέχη των Bank of America, Merrill Lynch και Morgan Stanley στη Νέα Υόρκη και στους οποίους έστειλε το μήνυμα πως "τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις", η "Μαύρη Τετάρτη" που χτύπησε το ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς και οι "δύσκολες" συνεδριάσεις που ακολούθησαν αποδεικνύουν πως το ρίσκο γύρω από την Ελλάδα έχει αυξηθεί, ενώ η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία της επενδυτικής κοινότητας σε καμία περίπτωση δεν έχουν ανακτηθεί, παρά την έξοδο από το έπος των μνημονίων.
Πηγή: Capital

2 σχόλια:

  1. Φοβᾶμαι, ὅτι γιά κάποιον λόγο, πρέπει νά δείξῃ, ἁπλῶς, ὅτι προσπαθεῖ γιά τήν Ἑλλάδα - ἤ μήπως καί γιά νά διαγνώσουνε ἄλλοι, γιά δικούς τους λόγους, τίς διαθέσεις ἀσιατῶν ὑποψηφίων δανειστῶν;
    Μία πρόταση: Γιατί δέν πάει μιά βόλτα νά ζητήσῃ δάνειο ἀπό τόν Μαδούρο;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Nikolaos Kavasilas (9/10/18 9,35 μμ)
    Όποιος διαβάσει το άρθρο της κ. Ελευθερίας Κούρταλη συναντά δυο- τρεις φορές τον όρο επενδυτές.Αυτός ο υπουργός πήγε σε ασιατικά κέντρα (Σιγκαπούρη κλπ) για να προσεγγίσει επενδυτές στην Ελληνική οικονομία.
    Εσύ αναρωτιέσαι γιατί δεν πήγε στον Μαδούρο (εννοείς υποθέτω τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας που έφαγε τα λυσιακά της η CIA για να τον ρίξει προκειμένου οι πολυεθνικές της Αμερικής να ξαναπάρουν την εκμετάλλευση των πετρελαιοπηγών της χώρας αντί πινακίου φακής όπως παλιά πριν την εκλογή του Τσάβες)
    Δανεικά τώρα δεν χρειάζεται η χώρα, έχει όμως ανάγκη από επενδυτές όπως είχε πάντα με όλες τις κυβερνήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.