9/10/18

Οι ιδεοληπτικοί καταστρέφουν την οικονομία - Βουτιά 7,4% σε 3 μέρες για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 
Δίχως τέλος φαίνεται να είναι το πτωτικό σπιράλ που έχει μπει το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο "φροντίζει" καθημερινά να επιβεβαιώνει το πιο καταστροφικό σενάριο που έχει διατυπωθεί για την ελληνική αγορά και το εγχώριο επιχειρείν. 
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,43% στις 626,17 μονάδες, διευρύνοντας στο 7,41% τις απώλειες μόνο των τελευταίων τριών ημερών, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ των 622,61 μονάδων (-2,99%) και 649,50 μον. (+1,20%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 28,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 2,25%, στις 1.644,23 μονάδες, ενώ στο -0,58% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.018,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,50% στις 486,21 μονάδες.
...2
Ούτε η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από το επίπεδο της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" δεν στάθηκε ικανή να σταματήσει το πτωτικό σερί του ΧΑ, το οποίο δεν μπορεί να ανακόψει το σφοδρό κύμα πτώσης. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι από τις 28 Σεπτεμβρίου το ΧΑ έχει καταγράψει μόλις μία ανοδική συνεδρίαση, ενώ σε πέντε εξ αυτών οι απώλειες ξεπέρασαν το 2%.
Χειρότερη φυσικά εικόνα εμφανίζει ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μέσα στις επτά συνεδριάσεις του Οκτωβρίου έχει χάσει το 15% της αξίας του, ενώ η πτώση από τις 30 Αυγούστου, όταν άρχισε η μεγάλη διόρθωση ξεπερνά το 36%. Μάλιστα, η κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών έχει υποχωρήσει κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, από σχεδόν 8,6 δισ. στις αρχές του έτους. 
Είναι σαφές ότι η αγορά έχει μπει σε αχαρτογράφητα ύδατα, χωρίς να έχει έστω και μια αχτίδα φωτός να στηριχθεί για την αντίδραση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, το συνεχές σφυροκόπημα του κλάδου προβληματίζει έντονα τραπεζίτες, κυβέρνηση και εποπτική αρχή (ΕΚΤ/SSM), οι οποίοι αναφέρουν ότι απαιτείται και αναμένεται μία δραστική και άμεση λύση για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είτε αυτή θα είναι μία βίαιη "εκκαθάρισή" τους από την κάθε τράπεζα ξεχωριστά με τα μέσα που διαθέτει, είτε θα πρόκειται για μία λύση που θα ελαφρύνει συνολικά τους τραπεζικούς ισολογισμούς από το υπερβολικό βάρος των NPLs.
Άλλωστε, η όποια στήριξη είχε το πρώτο εξάμηνο του έτους από τα ομόλογα, έχει εκλείψει και αυτή, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να οδεύει προς το 4,7%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαΐου, "φλερτάροντας" με τα υψηλά έτους, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 413 μ.β. Σταθεροποιητικά κινείται το 5ετές με την απόδοσή του να διαμορφώνεται στο 3,625% και στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Ιουνίου, ενώ στο 4,29% κινείται η απόδοση στο 7ετές ομόλογο.
Και όλα αυτά, όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πιο αισιόδοξο για την πορεία της ανάπτυξης της Ελλάδας το 2019, αφού την έχει αναθεωρήσει στο 2,4% και 2% φέτος, ενώ ο οίκος Fitch αναβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, μετά την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018.
Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνεχίζει να χάνει με γοργούς ρυθμούς την αξία της, σημειώνοντας σήμερα απώλειες 7,62%, ενώ η Motor Oil έκλεισε στο -6,14% και η Eurobank στο -5,12%. Απώλειες που ξεπέρασαν το 4% σημείωσαν οι Jumbo, Βιοχαλκο και ΕΧΑΕ, ενώ άνω του -3% έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Εθνική και Σαράντης. 
Πτώση 2,56% σημείωσε η ΓΕΚ Τέρνα και 2,09% ο ΟΠΑΠ, ενώ άνω του 1% ήταν οι απώλειες σε Φουρλή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή και Grivalia. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Aegean, Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΕΕ, με μόνο τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει οριακά θετικά, στο +0,13%. 
Πηγή: Capital

6 σχόλια:

  1. κ. Σάββα Καλεντερίδη.
    Διάβασα το άρθρο της κ Αλεξάνδρας Τόμπρα που δημοσιεύθηκε στο Capital , διάβασα και τον τίτλο με τον οποίο αναρτήσατε το άρθρο.
    Γράφετε λοιπόν κ Καλεντερίδη «Οι ιδεοληπτικοί καταστρέφουν την οικονομία ...κλπ»
    Ο τίτλος όμως αυτός που χρησιμοποιήσατε για την ανάρτηση είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με το περιεχόμενο του άρθρου αυτού.
    Η συντάκτης του άρθρου σε κανένα σημείο δεν αποδίδει οποιαδήποτε μομφή για το πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Είναι γνωστό εξ άλλου ότι οι τιμές όλων των χρηματιστηρίων επηρεάζονται άμεσα από τα μεγάλα και σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρίς να έχουν δυνατότητα οι εθνικές κυβερνήσεις να ανατρέψουν τις επιλογές των ιδρυμάτων αυτών.
    Ο κάθε επισκέπτης που αναζητά σε λεξικά της Ελληνικής γλώσσας την έννοια του όρου ιδεοληψία μαθαίνει ότι η ιδεοληψία είναι η «έμμονη ιδέα», ή άλλως πλέον αναλυτικά είναι η «νοσηρή κατάσταση που εκδηλώνεται με την επίμονη εμφάνιση ιδεών ή αισθημάτων στην συνείδηση».Η συντάκτης όμως του άρθρου δεν μέμφεται κανένα παράγοντα της πολιτικής και οικονομικής πορείας της χώρας μας και ακόμα περισσότερο με το άρθρο της δεν αποδίδει την πτώση σε έμμονες ιδέες οπουδήποτε σημαίνοντος ατόμου.
    Συνεπώς ο συγκεκριμένος τίτλος σας δεν έχει σχέση με το άρθρο και ως εκ τούτου είναι
    τουλάχιστον ατυχής η επιλογή σας.
    ΥΓ. Πριν από λίγα χρόνια ο τελευταίος πρωθυπουργός από την ΝΔ (Σαμαράς) χαρακτήρισε τους πολιτικούς αντιπάλους του ως «ιδεοληπτικούς».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τὰ λάθη δὲν συγχωροῦνται ἰδίως τώρα, Ἰταλία γάρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πιο σύντομο ανέκδοτο ελληνική οικονομία και ελληνικες τράπεζες.Για τις τελευταίες δέομαι ανελλιπώς δια την σωτηρίας των διότι εχω 10 ευρω και φοβάμαι μη τα χάσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. υπαρχουν και αλλα ανεκδοτα.πιο συντομα και πιο εντυπωσιακα.ας πουμε γερμανικες τραπεζες.ενας σοβαρος και θρησκευομενος σαν ελογου σου που το 2007 θα ειχε αγορασει 150.000 σε μετοχες της Deutsche Bank(η μεγαλυτερη γερμανικη τραπεζα) σημερα θα ειχε ....11.000.ριξε μια ματια σχετικα στο ticker της DB στην Ν.Υορκη.(yahoo/finance/chart/5yplus).ταυτοχρονα η γερμανικη οικονομια ολα αυτα τα χρονια εχει απογειωθει σπαζωντας το ενα μετα το αλλο τα ρεκορ στο εμπορικο πλεονασμα της.αρα ουδεμια σχεση η πραγματικκη οικονομια με τα χρηματιστηριακα παιχνιδια.το (παγκοσμιο)δραμα και η ουσια του εγκειται στα 2 νουμερακια που παραθετει ο φιλος kosmas Tryfonidis.οι ιδεοληπτικοι νεοφιλελεδες ειναι εκεινοι που εχουν δημιουργησει αυτη την απιστευτη οικονομικη φουσκα ταιζοντας το αγραμματο ποπολο(γιατρους,δικηγορους,τεως στρατιωτικους και λοιπους τετοιους ασχετους με τα οικονομικα και δη τα μακρο) με το σανο περι ανταγωνιστικοτητος και παραγωγικοτητος που μαθηματικα οδηγει στην διογκωση του χρεους αφου αυτοι που δεν παραγουν πρεπει να (μπορουν) να αγοραζουν αυτα που παραγουν οι παραγωγικοι και ανταγωνιστικοι ειδαλως το συστημα εχει κλαταρει δηλ.οι τελευταιοι θα μεινουν με το παραγωγικο δυναμικο (και κατι αλλο) στο χερι.ΟΡΘΟΤΑΤΑ λοιπον και εν κατακλειδι ο Τραμπ εχει ξεκινησει οικονομικο πολεμο εναντιον κινας,εε,bricks κι ας ουρλιαζουν οι νεοφιλελεδες και τα φερεφωνα τους δημοσιοκαφροι οσο θελουν.οι ανιερες συμμαχιες δεξιων και αριστερων νεοφιλελεδων(ΗΠΑ, δημοκρατικοι και ρεπουμπλικανοι εναντιον Τραμπ,γερμανια CSU+SPD,Ελαδα ΠΑΣΟΚ(ΣΥΡΙΖΑ)+ΝΔ) δεν μπορουν να συγκρατησουν την οργη και το θυμο της μεσαιας ταξης που διελυσαν τα παραπανω γουρουνια εξαπατωντας τους λαους τους.κατα τα αλλα περιμενουμε τις αναρτησεις του andpik για να διασκεδασουμε με την ρηχοτητα των πονηματων του.προσωπικα τον κοβω κατι σε δικηγορο.

      Διαγραφή
  4. 78τρι το παγκοσμιο ΑΕΠ 324 τρις το παγκοσμιο χρεος.Ποια ιδεοληψια το ανεβασε στον..θεο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αναβάθμιση των Τραπεζών από την κατάσταση της "επιλεκτικής χρεοκοπίας" δεν οφείλεται σε κάποια υποτιθέμενη βελτίωση των προοπτικών τους αφού τα κόκκινα δάνεια είναι πάνω από 45%, και τα ελάχιστα διαθέσιμα κεφάλαιά τους είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος τους όσα οφείλουν σε φόρους, και τα παρακρατούν με κάλυψη του κράτους. Ο λόγος είναι οι κρατικές εγγυήσεις που θα πάρουν για να μπορέσουν να εκδώσουν νέα ομόλογα αφού επιχείρησαν να δανειστούν (χωρίς εγγυήσεις) και το επιτόκιο που ζητούσαν οι ξένοι ήταν 12.5% (!).
    Οι Τράπεζες είναι κατεστραμένες, τις κρατούν "με τον αναπνευστήρα", και από δω και πέρα όπως είπε και ο οικονομολόγος Λ.Βατικιώτης θα δούμε τον εκβιασμό του bail in [εσωτερική διάσωση, με κούρεμα των (έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτων) καταθέσεων], να χρησιμοποιείται για να καταργηθεί ο Ν.Κατσέλη, γιατί θέλουν μέχρι το 2022 να πέσουν τα κόκκινα δάνεια στο 5%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.