22/10/18

Χωρικά ύδατα: Σωστό βήμα η μερική επέκτασή τους

Η σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων είναι προς την σωστή κατεύθυνση ως ιδέα και πράξις, ανεξαρτήτως της παραιτήσεως Κοτζιά. Ως ιδέα είναι χρήσιμη. Συμμορφώνει τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ράμα που αθετεί προγενεστέρα συμφωνία με την Ελλάδα ως προς την κατανομή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στη θαλασσία περιοχή βορείως της Κερκύρας (Οθωνοί και Διαπόντια νησιά, υψηλής πιθανότητος υποθαλασσίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων).
Ρυθμίζει τα «εσωτερικά ύδατα» των κόλπων από την ευθεία φυσική ακτογραμμή μέχρις μήκους 12 μιλίων χωρικών υδάτων, οπότε ουσιαστικά τα εσωτερικά ύδατα του Κορινθιακού κόλπου επεκτείνονται μέχρις των εξώτερων ορίων χωρικών υδάτων της Ζακύνθου και Κεφαλληνίας με βέβαια αποθέματα πετρελαίου. Προχωρεί «κλιμακωτά» τα χωρικά ύδατα της χώρας στην Κρήτη, Αντικύθηρα, Σαρωνικό και Παγασητικό κόλπον και Εύβοια χωρίς να δικαιολογείται το casus belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής εθνοσυνελεύσεως το 1995.
Ακυρώνει το επαίσχυντο «πρωτόκολλο της Βέρνης του Καραμανλή-Τσαγλαγιαγκίλ της 11ης Νοεμβρίου 1976, με το οποίον η Ελλάς απέσχε εθελοδούλως «πάσης ερεύνης και εκμεταλλεύσεως υδρογονανθράκων» στο ακρωτήριο Μπάμπουρα της Θάσου και στην Λαδοξέρα της Σαμοθράκης, με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία βρίσκονται ελάχιστα εκτός των 6 μιλίων (βλ.σχ. Τα πετρέλαια της Ελλάδος, εκδ. Λιβάνη 2006 σελ.186 επ.). Έτσι η χώρα απώλεσε την ενεργειακή της επάρκεια, ένα από τα αίτια της χρεωκοπίας το 2010.

Βοηθάει εν τούτοις, η ιδέα να διαπιστώσουμε ποίοι εκ των πολιτικών «μας» εξακολουθούν να θέλουν τον εγκλωβισμό της χώρας στα 6 μίλλια χωρικών υδάτων (Βενιζέλος, Κουμουτσάκος, Λεβέντης, Θεοδωράκης), που ομιλούν για «επιλεκτική επέκταση των χωρικών υδάτων. Εφόσον είναι υπέρ της «ολοκληρωτικής επέκτασης» εις όλο το Αιγαίον αρχιπέλαγος, γιατί δεν το λέγουν;
Η μερική επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια θα λύσει το πρόβλημα της υφαλοκρηπίδας με την Ιταλία και της ΑΟΖ με την Λιβύη. Άλλωστε και η Τουρκία «σοφά» διατηρεί μικτά χωρικά ύδατα και οροθετικές γραμμές (Μέση λ.χ. στην Σάμο από το 1947) και 12 μιλίων στην Μαύρη Θάλασσα και τη θάλασσα της Λυκίας. Γιατί όχι και η Ελλάδα από Λήμνου, Χίου, Ικαρίας και Καρπάθου; Είναι προτιμότερος ένας πόλεμος με την Τουρκία;
Υπενθυμίζω, εν τούτοις, ότι τον τελευταίο λόγο έχουν οι Αμερικανοί, όταν με δήλωση του ο  πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ «καταβάλλουν μεγίστη προσπάθειαν διά ν’ αποφύγουν πόλεμο εις το Αιγαίον»(27-31 Μαίου 1975. Ως πράξις της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η επέκταση των χωρικών υδάτων απομένει να καταδειχθή στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Ως έγραψε ο Melccior Sessa (*) «στα ανόμοια η συνάφεια είναι επισφαλής» (DISSIMILIUM INFIDA SOCIETAS).

(*) Έκδοση Αριστοφάνους ευτραπελωτάτου ένδεκα κωμωδίαι, Βενετία 1538, Συλλογή Κωνσταντίνου Νικολοπούλου, Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, που παρουσιάσθη στην ΙΕΕΕ, πρώην Βουλή).

Κωνσταντίνος Κόλμερ

5 σχόλια:

  1. Ορίζοντας τα Ελληνικά χωρικά ύδατα στο Ιόνιο πέλαγος στο Μυρτώο πέλαγος και στο νδ άκρο του Αιγαίου πελάγους προειδοποιούμε την Τουρκία ότι έρχεται και η σειρά των Ελληνικών νησιών στο ανατολικό Αιγαίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω την αίσθηση πως πραγματικά αυτό γίνεται προκειμένου στα πέριξ του Κατακόλου να ανοίξει ο δρόμος για τα αλίπεδα! Μάλλον από πίεση των εταιρειών που δεν βλέπουν από το ίδιο πρίσμα τα πράγματα! Ωστόσο θα μπορούσαν να πιεστούν αντίστοιχα κι αυτές μέσω της πίεσης των χωρών τους να πιέσουν την Αλβανία να τελειώνει! Η πρόταση του κου Μάζη έχει ένα ξεχωριστό ειδικό βάρος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οτιδήποτε προτείνουν άνθρωποι που υποστήριξαν ή και υπέγραψαν την άθλια "Συμφωνία των Πρεσπών", προκαλεί καχυποψία, δια ευνόητους λόγους.
    Αυτό ισχύει έστω και εάν οι προτάσεις τους φαίνονται "πατριωτικές" και δίκαιες.
    Θυμόμαστε άλλωστε και την αιτία της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974.

    Μερική επέκταση των χωρικών υδάτων μπορεί να σημαίνει ότι:
    α)Θα ακολουθήση η καθολική επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο. Η Τουρκία όμως έχει δηλώσει πως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Αιγαίο είναι αιτία πολέμου. Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο?
    β)Εμμέσως παραιτούμεθα των δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο, δεχόμενοι τις σοφιστίες της Τουρκίας, ότι δήθεν το Αιγαίο πέλαγος είναι ειδική περίπτωση, κ.λπ.

    Οι σύμμαχοι μας ενδιαφέρονται περισσότερο για το πως θα ανατρέψουν τον Ερντογάν και να βάλλουν τους δικούς στην Τουρκία και παρά για εμάς. Άς μην το ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο ούτε κατά διάνοια είναι απλώς άλλη μια προδοσία. Μερικοί ονειρεύονται πετρέλαια αλλά αναρωτιέμαι έχουν ρωτήσει τους εαυτούς τους γιατί κάποιος να δώσει σε κάποιους που παραδόθηκαν σε Σκοπιανούς μερίδιο από πετρελαια; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Ή μερική επέκταση υδάτων είναι άλλη μια προδοσία που αναγνωρίζει όλα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία για το Αιγαίο. Δεν χρειάζεται επέκταση χωρικών υδάτων για την εκμετάλλευση πετρελαίων. Αλλά αυτοί που γράφουν τέτοιες απόψεις ξέρουμε τι ρόλο βαράνε....δεν είναι τυχαίο ποιοι τις γράφουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.