1/10/18

WSJ: Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Κύπρος, ο «φορολογικός παράδεισος των Ρώσων»

REUTERS/YORGOS KARAHALIS
Το μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Wall Street Journal», το οποίο επί δεκαετίες λειτουργεί σαν «πλυντήριο» της Ρωσίας στην Ευρώπη, μπαίνει πλέον στο στόχαστρο της αμερικανικής επίθεσης με τη διεύρυνση της λίστας κυρώσεων.
«Τον αγαπημένο φορολογικό παράδεισο των Ρώσων ολιγαρχών, την Κύπρο», βάζουν στο στόχαστρο οι ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να ελέγξουν τη δύναμη της Μόσχας στην Ευρώπη.
Το μικροσκοπικό νησί της Μεσογείου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η «Wall Street Journal», το οποίο επί δεκαετίες λειτουργεί σαν «πλυντήριο» της Ρωσίας στην Ευρώπη, μπαίνει πλέον στο στόχαστρο της αμερικανικής επίθεσης με τη διεύρυνση της λίστας κυρώσεων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Wall Street Journal», για την Κύπρο η νέα λίστα ήταν η αρχή του τέλους ενός επιχειρηματικού μοντέλου ετών, το οποίο έχει πλέον ριζώσει βαθιά στην οικονομική και πολιτική κουλτούρα του νησιού.   
Τα ρωσικά χρήματα που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου, προσθέτει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, είναι τόσο πολλά, ώστε  η Κύπρος να εμφανίζεται στις διεθνείς στατιστικές ως ο μεγαλύτερος αποδέκτης άμεσων ξένων επενδύσεων από τη Ρωσία.
Η μάχη για να αλλάξει το μοντέλο αυτό συνιστά ένα τεστ για την αμερικανική εξουσία στα πιο απόκρημνα μέρη του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, εκεί όπου ο ρωσικός πλούτος συγκρούεται με τους ρυθμιστικούς φορείς της Ουάσιγκτον στον τομέα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει περιορισμένη εξουσία, το ξέπλυμα χρήματος.   
Η αμερικανική κινητοποίηση προκαλεί εκνευρισμό, σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», τόσο στον πολιτικό κόσμο της Κύπρου όσο και στους απλούς πολίτες. Στη Κύπρο, η Μόσχα αντιμετωπίζεται γενικώς ως μία μεγάλη δύναμη που προτίθεται να προστατεύσει το νησί από την Τουρκία. Οι τραπεζίτες μάλιστα εκτιμούν ότι ο εξονυχιστικός έλεγχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι άδικος.
«Η Κύπρος γίνεται στόχος λίγο περισσότερο γιατί είναι μικρή», υποστηρίζει ο διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης της Τράπεζας Κύπρου. «Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στο Λονδίνο ή τη Γερμανία;», προσθέτει.
Το 2013, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης και η κυβέρνηση στράφηκε στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Σε αντάλλαγμα, η Κύπρος δέχτηκε να μειώσει την επιρροή της από του Ρώσους, το οποίο ωστόσο δεν λειτούργησε διότι αυτοί που στήριξαν της τράπεζες ήταν οι Ρώσοι μέτοχοι. «Το bail-in ήταν ανοησία. Για να ξεφορτωθούν το ρωσικό χρήμα, έδωσαν τις τράπεζες στους Ρώσους», επισημαίνει τραπεζικός αξιωματούχος.     
naftemporiki.gr

4 σχόλια:

  1. We were waiting for uncle Sam 80 years. How much longer? Show us the $$$$$ first and then make demands.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά λέει ο τραπεζίτης. Ο πετεινός ειπε τον γάιδαρο Κεφαλα. Αυτό να ακούσουν οι Άγγλοι και Αμερικάνοι που έχουν μεγαλύτερα τους φορολογικούς παραδείσους τούς.
    Ακούσατε British Virgin Islands,Cayman Island και πολιτεία του Delaware! Υποκριτές πάντοτε οι Αγγλοσάξονες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οδηγουν τον πλανητη σε πυρηνικο ολακαυτωμα,αλλα οι ρωσοι ειναι παντα οι κακοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.