26/11/18

Τι εξηγεί την ένταση στη Θάλασσα της Αζοφικής


Του Κώστα Ράπτη
Θα διεξαχθεί σε ομαλό κλίμα η προγραμματισμένη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στα τέλη της εβδομάδας στο Μπουένος Άιρες; Η κρίση που ξέσπασε χθες Κυριακή στα στενά του Κερτς, τα οποία συνδέουν την Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική, ενδέχεται να εκτροχιάσει τον προγραμματισμό των δύο προέδρων, μολονότι οι πρώτες αντιδράσεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. παραπέμπουν σε επιθυμία "αποκλιμάκωσης". 
Το Κίεβο έχει πολλούς λόγους να επενδύει στην ένταση, προκειμένου να μην παρακαμφθεί στην όποια ρωσο-αμερικανική συνεννόηση. Άλλωστε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διανύει μία μακρά και δύσκολη προεκλογική περίοδο: η προβολή του "ρωσικού κινδύνου" και η δρομολόγηση της δημιουργίας αυτοκέφαλης ουκρανικής Εκκλησίας αποτελούν τα κύρια όπλα του. 
Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα προσπάθειες ενίσχυσης της στρατιωτικής παρουσίας της Ουκρανίας στην θάλασσα της Αζοφικής, στην προοπτική δημιουργίας ακόμη και μιας ουκρανικής ναυτικής βάσης, ενώ στο χερσαίο μέτωπο εκδηλώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κινήσεις προώθησης των ουκρανικών μονάδων στην ουδέτερη ζώνη που χωρίζει το ελεγχόμενο από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές Ντονμπάς.

Για τη συνέχεια Capital

4 σχόλια:

  1. Η αν. Ουκρανία από Χάρκοβο μέχρι Μαριούπολη είναι τελειωμένη υπόθεση! Πάμε γι άλλα τώρα! Όσο ο Ποροσένκο με τους δυτικούς οι οποίοι όπως το πάνε θα σκοτώσουν κι άλλον κόσμο στην Ουκρανία επιμένουν στην δυτικοποίηση της Ουκρανίας βάζουν βούτηρο στο ψωμί των Ρώσων! Η Ουκρανία δεν έχει τίποτα, θα χάσει άμεσα και το φυσικό αέριο και θα εξαθλιωθεί! Οι δυτικοί βάζοντας τους Ουκρανούς να πολεμούν θα τους σκοτώσουν όλους! Μία φρεγάτα έχουν και μερικά μικρά σκάφη όπως του λιμενικού! Έχουν μπλέξει άσχημα! Λίγο θα χάνουν κι άλλα κομμάτια στα ανατολικά όσο περνάει ο χρόνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εκδυτικοποιηση ...θα πει εκφασισμος ? (Γερμανικος κιολας)..
      Κι ετσι ....με τα επισοδεια ...γλυτωσε τις εκλογες ...ο Ποροσενκο...κι ενα κινδυνο αλλαγων.Ηταν για την ανοιξη.Τωρα. με στρατιωτικο νομο...κλπ....πανε. στο μελλον..

      Διαγραφή
  2. Θαχει πλακα...να τον ..μιμηθει ο ...Τοτος εδω ...με κανενα ...επιδοδειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. We have been worrying all these years of Russia coming to the "warm" Seas, when Germany is in fact the one planning an "invasion" to two water bodies (Black & Aegean) struggling all the counties in between and finally be closer to its child and protegee TURKEY.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.