27/10/19

FT : Τα κέρδη και το ρίσκο του Ερντογάν στη Συρία

H «στρατηγικά ευφυέστατη» πανωλεθρία του Nτ. Τραμπ και τα νέα δεδομένα στον πόλεμο της Συρίας. Γιατί ο Ερντογάν εμφανίζεται -προς ώρας- να έχει κερδίσει όσα θέλει. Οι ρωσικές περιπολίες σε σύνορα του ΝΑΤΟ και η επικίνδυνη εξάρτηση της Αγκυρας από τη Μόσχα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, Ρώσο ομόλογό του στο Σότσι, το θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας την Τρίτη. Το θέμα αυτής της έκτασης συνόδου ήταν η Συρία ή πως κάθε πλευρά θα μπορέσει να επωφεληθεί από την αναταραχή που προκάλεσε η απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από τα βορειοανατολικά της χώρας, επιτρέποντας την τουρκική εισβολή προ δυο εβδομάδων.
Μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην Αγκυρα, της οποίας ηγήθηκε ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς ακολούθως ενέκρινε μια τουρκική «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία, ένα «μαξιλάρι» που επί μακρόν ήθελε ο κος Ερντογάν νοτιότερα των τουρκικών συνόρων. Ως αντάλλαγμα, η Ουάσιγκτον υποσχέθηκε να πείσει τους Κούρδους της Συρίας, τους συμμάχους της που ο κος Τραμπ μόλις είχε εγκαταλείψει, να αποσύρουν τους μαχητές τους. Οι Κούρδοι ήταν η δύναμη κρούσης στην επιτυχημένη εκστρατεία κατά του χαλιφάτου του ISIS, αλλά θεωρούνται από την Αγκυρα απειλή, εξαιτίας των δεσμών τους με τους αποσχιστές του κουρδικού PKK στην Τουρκία.

Για τη συνέχεια Euro2Day

3 σχόλια:

  1. Δίωξη κατά Ερντογάν για εγκλήματα πολέμου σε Συρία ζητά η πρ.Εισαγγελέας ΟΗΕ, Ντελ Πόντε

    Η Del Ponte κρίνει σωστά και μιλά σωστά, όπως σωστά μίλησε και για το εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, που έκαναν οι Αλβανοί.

    Στις 4 Απριλίου 2008, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) έστειλε επιστολή στους τότε πρωθυπουργούς τού Κοσόβου (πρώην αρχηγό του UCK) Hashim Thaci και Αλβανίας, Sali Berisha, να διενεργήσουν έρευνες... Δηλαδή, ζήτησε από τούς Αλ Καπόνε και Λάκι Λουτσιάνο να κάνουν έρευνες για την Μαφία!! Κλαις ή γελάς;

    Ποιος θα διώξει τον Ερντογάν και γιατί; Οι Μιλόσεβιτς και Καράτζιτς ήσαν ΗΤΤΗΜΕΝΟΙ, αγαπητή κ. Del Ponte.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.