4/4/18

Τουρκία - Ρωσία - Ιράν: Δέσμευση για προσπάθεια «σταθερής εκεχειρίας» στη Συρία - Ο Ρουχανί ζήτησε την παράδοση του Αφρίν στο στρατό της Συρίας

Δέσμευση συνεργασίας προκειμένου να τεθεί σε ισχύ μια «σταθερή εκεχειρία» στη Συρία, ανέλαβαν την Τετάρτη οι πρόεδροι της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν κατά τη διάρκεια μιας Συνόδου στην Άγκυρα, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας των συνομιλιών.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Χασάν Ροχανί «επιβεβαίωσαν την αποφασιστικότητά τους προκειμένου να συνεργαστούν ενεργά στη Συρία με στόχο την εφαρμογή μιας σταθερής εκεχειρίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών», τονίζεται στο δελτίο τύπου.
Επιπλέον, υπογράμμισαν τη βούλησή τους να «επιταχύνουν τις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ηρεμίας στο πεδίο και την προστασία των αμάχων στις ζώνες αποκλιμάκωσης αλλά και τη διευκόλυνση της ταχείας πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας σε αυτές τις ζώνες».


Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι τρεις ηγέτες, δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας εξαρτάται από την τήρηση αποστάσεων από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις, μια αναφορά στη στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκράτες».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι υποστηρίζει τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και ζήτησε από όλες τις χώρες να σεβαστούν την ανεξαρτησία της Δαμασκού, όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

«Ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών η Αμερική, υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα αυτών των χωρών… το Ιράν πιστεύει ότι η κρίση στη Συρία δεν μπορεί να επιλυθεί διά της στρατιωτικής οδού και η προστασία της ανεξαρτησίας της Συρίας αποτελεί προτεραιότητα της Τεχεράνης».

Σχετικά με το Αφρίν, ο Χασάν Ροχανί είπε στους ομολόγους του της Τουρκίας και της Ρωσίας ότι η περιοχή, την οποία έχουν καταλάβει οι τουρκικές δυνάμεις και άλλοι Σύροι σύμμαχοί τους, θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.
«Οι εξελίξεις στην Αφρίν μπορούν να χρησιμεύσουν σε κάτι εφόσον δεν παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και ο έλεγχος αυτών των περιοχών θα πρέπει να παραδοθεί στον συριακό στρατό» υπογράμμισε.
BHMA

8 σχόλια:

  1. Αν μια εικονα ειναι χιλιες λεξεις,εδω ο 'ηγετης' πλαισιωμενος απο τα εξαπτερυγα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ὑπερβάλλουμε, τό πρωτόκολλο ἐπιβάλλει νά εἶναι στήν μέση ὁ Ρετζέπιος Δαγίπης Ἐρδογάνος.
      Τό κάπως "ὑπερβατικό" βλέμμα του, ὀφείλεται ἁπλῶς, στό ὅτι μᾶλλον εἶναι ὁ μόνος ἀπό τούς τρεῖς, πού, πλησιάζοντας στήν σύνταξη, πιστεύει ἰσχυρά στήν ἀνάσταση τῶν νεκρῶν,
      καί γι'αὐτό ἀναφέρεται ὁρατῶς στά "ἄνω", ἀκόμη καί στίς πιό μικρές ἐνσυνείδητές του συμπεριφορές.
      _ Ἀλλά, χωρίς φόβο τοῦ ἀληθινοῦ Θεοῦ, καλλίτερα κανείς "πεζός" ὅπως ὁ Χασάνιος Ροχανίτης, ἤ ἥμερα "αἰλουροειδής" ὅπως ὁ Βλαδίμηρος Πούτινος.

      Διαγραφή
  2. Στήν θέση τοῦ Ἐρντογκάν ἔπρεπε νά βρίσκεται ὁ Ἔληνας Πρωθυπουργός - ὄχι ἀπό αυτούς πού ξέρουμε σήμερα.
    Δηλαδή, να εἶναι "στριμωγμένη" ἠ Τουρκία μεταξύ Ρωσίας, Ιράν καί Ἑλλάδος, μέ τήν Ἑλλάδα νά ἐπιστρέφει ὡς γεφυροποιός καταλύτης εἰρήνης στίς σχέσεις ἀνατολης καί δύσεως, μαζί μέ τήν νεοφερμένη Ρωσία καί μιά -φιλειρηνική εἰ δυνατόν- νέα Περσία στά τῆς Ἀνατολικῆς Μεσογείου.
    Ἐξαιρετικά δύσκολοι ρόλοι, πού βεβαίως προϋποθέτουν ἡγετική φυσιογνωμία διεθνοῦς (περιφερειακῆς) ἐμβέλειας, σέ μιά χώρα ὅπως ἡ Ἑλλάδα. Ἀντί ὅμως ἀξίου Ἕλληνος πολιτικοῦ, ἰδού ἐν εἴδει προσομοιώσεως, ὁ κίβδηλα "εἰρηνοποιός," κος Ἐρντογκάν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναί αλλά υπάρχει και μία άλλη εκδοχή.
      Δηλαδή θα έπρεπε να γίνει ο Τσίπρας ο νέος προστατευόμενος του Πούτιν κάτι σαν τον Ασάντ.
      Και μετά να δίνει άδεια ο Πούτιν στον Ερντογάν για έναν ειρηνικό "κλάδο ελαίας" στην Δ. Θράκη.

      Διαγραφή
    2. Ἐξαιροῦνται εἶπα, οἱ γνωστοί "πολιτικοί". Μίλησα για πολιτικούς ἡγέτες μέ βαθειά πίστη στόν ἀληθινό Θεό, πολιτική διορατικότητα, δυνατότητες ἐντίμων ἐλιγμῶν, καί γενικά αξιόπιστων ἀνθρώπων. Καί μέ ἦθος καί μέ φρόνημα ὀρθό. Ὑπάρχουν.
      Ἐξ αὐτῶν ἀναδεικνύονται ἡγέτες ἀληθινοί.

      Διαγραφή
  3. κουτά-κουτά παιδιά. Εστιάζετε πάντα στα εφήμερα και επουσιώδη και αγνοείτε πάντα το προφανές και διαρκές. Ένας φανατικός σιίτης, ένας φανατικός σουνίτης και ένας φανατικός Χριστιανός Ορθόδοξος, σφίγγουν τα χέρια και τα χείλη, σαν να βιάζονται να πάνε τουαλέτα. Πιο "Τασία μου εγώ να σου πω καλή μου. Ο Θεός να με βγάλει ψεύτρα αλλά δεν το βλέπω να μακροημερεύει ο δεσμός", δεν γίνεται, δε βγαίνει, αλλά που ξέρεις, συμβαίνουν και γεωπολιτικά ατυχήματα, ενίοτε.
    Πόσες φορές δεν προσευχήθηκα να αλλάξει στρατόπεδο η τουρκιά, να φάμε κανα τούρκο κεμπάπ. Αλλά ο ρετζέπης όλο μέλι-μέλι κι από τηγανίτα τίποτε ακόμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ναι ρουχανι τωρα θα τα παραδώσει όλα ο ρετζι στον ασαντ. Το φοβάται κ πολύ μαλιστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.