4/6/09

«Υπερδύναμη» στη διαφθορά η Ελλάδα

Στην έρευνα της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια η χώρα μας καταλαμβάνει τη 2η θέση στην Ευρώπη .
Η χώρα μας παραμένει λίαν αποδοτικό θερμοκήπιο διαφθοράς, σύμφωνα με την έρευνα Βαρόμετρο της Διαφθοράς του 2009, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η παγκόσμια οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.
Παράλληλα, όλο και περισσότεροι πολίτες ανά τον κόσμο θεωρούν τους επιχειρηματίες πιο διεφθαρμένους ακόμη και από τους πολιτικούς! Η έρευνα της παγκόσμιας οργάνωσης, η οποία διεξήχθη μεταξύ 73.000 πολιτών από 69 χώρες, καταγράφει την αύξηση της δυσπιστίας των πολιτών έναντι των επιχειρήσεων και του ιδιωτικού τομέα εν γένει. Το ποσοστό εκείνων που θεωρούν διεφθαρμένο τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας έφθασε στο 53% από 45% που ήταν το 2004. Ενας στους δέκα παραδέχθηκε ότι πέρυσι αναγκάστηκε να λαδώσει (δεν διευκρινίζεται αν πρόκειται για δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθεί. Ως διεθνή κέντρα διαφθοράς αναφέρονται φορολογικοί παράδεισοι όπως η Ελβετία και το Λουξεμβούργο, οι οποίοι ανταγωνίζονται πλέον το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε και την Ουγκάντα!

Οι έλληνες πολίτες θεωρούν ότι οι χειρότερες εστίες διαφθοράς στη χώρα είναι τα πολιτικά κόμματα με βαθμολογία 4,4 (στην κλίμακα 1 ως 5, που 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος»), ενώ ψηλά βρίσκονται το Κοινοβούλιο (3,7) και η δημόσια διοίκηση (3,7). Ακολουθούν η Δικαιοσύνη και ο ιδιωτικός τομέας με βαθμολογία 3,4. Οι «επιδόσεις» της Ελλάδας τής χαρίζουν θέση πρωταγωνιστή στο «σπορ» της διαφθοράς ανάμεσα στις 20 χώρες της Ευρώπης, τις οποίες συμπεριλαμβάνει η έρευνα. Η Διεθνής Διαφάνεια εξετάζει τη γνώμη των πολιτών σχετικά με το πόσο διαφθαρμένοι εκτιμούν ότι είναι διάφοροι τομείς της δημόσιας ζωής. Ο «δείκτης διαφθοράς» για τη χώρα μας (3,7) είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο των 20 χωρών που φτάνει το 3,4. Στην κορυφή βρίσκονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία με βαθμολογία 4, ακολουθεί η Ουγγαρία με 3,8, ενώ η Ελλάδα ισοβαθμεί με την Ιταλία και το Ισραήλ (3,7), το οποίο συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις χώρες της Ευρώπης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί με την Ινδονησία και τη Μογγολία. Μ ε βάση τον γενικό μέσο όρο, η χώρα μας «παλεύει» για μια θέση στην πρώτη τετράδα με την Ιταλία και το Ισραήλ, ωστόσο βάσει των επιδόσεων στο λάδωμα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης των 19 ευρωπαϊκών χωρών στις οποίες πραγματοποιήθηκε η συγκεκριμένη μέτρηση. Το 18% των Ελλήνων απάντησε θετικά στο ερώτημα εάν οι ίδιοι ή μέλος του νοικοκυριού τους χρειάστηκε να δωροδοκήσουν κάποιον (δημόσιο λειτουργό ή ιδιώτη) για να εξυπηρετηθούν. Πρωταθλήτρια Ευρώπης στο λάδωμα αναδείχτηκε η Λιθουανία με ποσοστό 30% και ακολουθούν, πίσω από τη δεύτερη Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ρουμανία με 14%. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η χώρα μας ισοβαθμεί βάσει του σχετικού δείκτη με το Πακιστάν, ενώ λίγο καλύτερα από την Ελλάδα είναι τα πράγματα στη Νιγηρία (17%).

«Το πρόβλημα της διαφθοράς εξακολουθεί να αποτελεί παγκοσμίως το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της δημοκρατίας. Η διαφθορά εξακολουθεί να διαταράσσει την καθημερινότητα των πολιτών σε όλο τον κόσμο, θέτοντας σε αμφισβήτηση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και κοινωνικές υπηρεσίες» σημείωσε ο κ. Κώστας Μπακούρης, πρόεδρος του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης Διεθνής ΔιαφάνειαΕλλάς. Ανέφερε ότι έχει κατατεθεί πρόταση «στα πολιτικά κόμματα όσο και στη Βουλή» για τη δημιουργία μιας «ανοικτής κοινωνικής συμμαχίας ακεραιότητας και διαφάνειας» και υπογράμμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας αποδέχθηκε την πρόταση να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας.
BHMA

5 σχόλια:

  1. Μακράν το χειρότερο προβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, απόρροια του οποίου αποτελούν και οι συνεχείς ήττες της χώρας στο χώρο της στρατηγικής και γεωπολιτικής (τα λεγόμενα και εθνικά θέματα). Άρρηκτα συνδεδεμένο το πρόβλημα με την εσωτερική άλωση της χώρας από ξένα κέντρα.

    Σε μία πιθανή κλίμακα ποσοτικοποίησης των εθνικών προβλημάτων, η Τουρκική απειλή θα κατατάσσονταν στο 1 και η εσωτερική κατάρρευση στο 10 σε όρους πραγματικής απειλής και αμεσότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα ως προς τη βαρύτητα του προβλήματος, παρατηρώντας δε την κατάταξη της χώρας ενδιάμεσα στο Πακιστάν και Νιγηρία κάποιος θα μπορούσε να αναρωτηθεί ' σε αυτές τις χώρες η γενικευμένη διαφθορά από την πλευρά του απλού λαού δικαιολογείτε γιατί πεινάνε, εμείς (Ελληνες) το έχουμε αποδεχτεί ως δικαίωμα η αυτονόητο.

    Για να το πω και στη γλωσσάς της πιάτσας ο θύτης περηφανεύεται που του τα πήρε του μ..... και οι άλλοι ζηλεύουν την επιτυχία αυτή, ένα πρωτοφανής κοινωνικό φαινόμενο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μαλιστα μεγαλο προβλημα η διαφθορα,

    γιατι υπαρχει ?

    (μη πει κανενας ειναι θεμα παιδειας)

    eπειδη υπαρχει ατυμωρησια ,

    πχ

    αν ενας γιατρος επαιρνε φακελακι θα προτεινα ,

    *ακυρωση της αδειας ασκησεως επαγγελματος

    * να μην μπορει να διορισθει σε δημοσιο ουτε σαν κλητηρας

    θεωρω οτι θα ηταν μεσω αποτροπης και το φαινομενο θα μειωνονταν δραστικα γιατι ο φοβος φυλαει τα ερμα,

    τωρα σου λεει γιτι να μη τα παρω ,

    και να αποδειχθει,
    πληρωνω με ποσο μερικων φακελακιων κια μετα συνεχιζω την ιδια ιστορια

    γιατι να μη το κανω και να μην το ξανακανω,

    στη πολιτικη ζωη,

    πολιτικος που χρηματιζεται,

    *εφ 'ορου ζωης στερηση των πολιτικων του δικαιωματων,

    αυτος που εκμεταλευθηκε τα προνομια που του εδωσε η δημοκρατια δεν χρειαζεται να εχει αποψη γιαυτη στο μελλον

    *δεν θα το θεωρουσα παραλογο να δικαστει και για προδοσια ,
    γιατι πολιτικος που χρηματιζεται προδιδει,
    τι προδιδει?
    οτι πιο πολυτιμο εχουμε

    την εμπιστοσυνη,
    τα χρηματα του τα χαριζουμε

    να κατσει και λιγο πισω απο τα σιδερα σαν κοινος ποινικος,
    ποια η διαφορα απο καποιον που κλεβει τραπεζα ?

    γιατι να παραγραφονται τα αδικηματα μετα απο δυο περιοδους της βουλης?
    δεν ειναι υποπτος για την τελεση και αλλων παρομοιων παρξεων στο μελλον?

    αλλα ποιος να ψηφισει τετοιους νομους,
    αυτο που ψηφιζουν νομους για οικοπεδακια και ανταλαγες

    γιαννης κερναι γαννης πινει

    αλλα τι περιεμενεις απο δημοκρατια δικηγορων και δημοσιογραφων ?

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν κρίνουμε από το "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει" που ανέφερε ο προηγούμενος αγανακτισμένος φίλος, τότε το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά το άνοιγμά της στα λαϊκά και μικροαστικά στρώματα της κοινωνίας, τα οποία παρακολουθούν το μεγάλο φαγοπότι εκ του μακρόθεν, χωρίς δυνατότητα συμμετοχής. Στο σημείο αυτό, συμβάλει τα μέγιστα η ελληνική εκδοχή του "σοσιαλισμού" με την έννοια της "Συμμετοχικής Δημοκρατίας". Σκοπός της είναι η μετατροπή της "ροτόντας", όπου απολαμβάνουν οι ολίγοι, σε "μπουφέ", από τον οποίο θα περνάμε και θα τσιμπάμε ο καθείς "ανάλογα με τις ανάγκες του", για να μεταχειριστούμε και λίγο τα ρητά του Βλαδιμήρου Ιλίτς Ουλιάνοφ (Λένιν)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε:Δενυπάρχει αμφιβολία ότιη διαφθορά στην Ελλάδα είναι σημαντική. Ωστόσο ας προσέξουμε: 1) η έρευνα (του "βαρόμετρου διεθνούς διαφάνειας)δεν καταγράφει πόση είναιπράγματι η διαφθορά σε κάθε χώρα αλλά την ΕΝΤΥΠΩΣΗ που έχουν οι πολίτες για την έκταση της διαφθοράς. ΟΙ εντυπώσεις δημιουργούνται απότα ΜΜΕ για τους δικούς τους ποικίλους λόγους άσχετα από την πραγματική έκταση ενός φαινομένου.
    2)Οι πολίτες και άλλων χωρών προηγμένων ή "καθυστερημένων" θεωρούν τα κόμματα ως πρώτη πηγή διαφθοράς πχ στην Αυστρία (!) αλλά και στη Βολιβία, στην Αγγλία (!)αλλά και στη Χιλή, στην Φινλανδία (!)αλλά και στη Βενεζουέλα. Δηλαδή τα κόμματα είναι ο κατ' εξοχήν παρα΄γων που αναμιγνύεται στην Οικονομία και επομένως ισχύει το "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα...". Και οπωσδήποτε δεν είναι ελληνικό "προνόμιο".
    3)Αφού σε προηγμένες καιμή προηγμένες χώρες οι πολίτες θεωρούν ότι υπάρχει διαφθορά (άρα υπάρχει πράγματι ως ένα σημείο)συνάγεται ότι η διαφθορά δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε μάλλον ο κύριος παράγων ανωμαλίας. Πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι παράγοντες.
    4)Στον ιδιωτικό τομέα η διαφθορά (θεωρούν οι Έλληνες ότι) φθάνει μόλις το 4% ενώ πχ στην Ολλάνδία βρίσκεται στο 58% !! Δηλαδή ο τομέας που είναι ισχυρός είναι και ο πιο διεφθαρμένος. Και όσο πιο προηγμένη είναι η χώρα τόσο πιο διεφθαρμένος είναι κατά τη γνω΄μη των πολιτών πχ Αγγλία 27% Πακιστάν 12%. Εκ πρώτης όψεως η Ιαπωνία είναι ιδιομορφία: Οι γιαπωνέζοι θεωρούν κατά 40% διαφθαρμένα τα κόμματα (και 46% τη δημόσια διοίκηση) ενώ στον ισχυρό ιδιωτικό τομέα το % φθάνει μόλις το 5%.
    Τελικό συμπέρασμα: Ας μην νομίζουμε (με βάση παραπλανητικούς δημοσιογραφικούς Τίτλους) ότι είμαστε πρώτοι στο έγκλημα γιανα βρίσκουμε αφορμή "να κλαίμε τα χάλια μας¨ή να κάνουμε μικροκομματική πολιτική. Υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν λύνεται ούτε με θρηνωδίες ούτε με κραυγές "αυτοί φταίνε" εμείς είμαστε αθώες περιστερές...έως ότου έρθει η σειρά μας να κρατήσουμε το βάζο με το μέλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.