16/6/09

Βρετανία: Απογοήτευση από το ρωσικό βέτο για την αποστολή του ΟΗΕ στη Γεωργία


Ιδιαίτερα «απογοητευτική» χαρακτήρισε η Βρετανία την απόφαση της Ρωσίας να ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανανέωση της αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία (Monug), προκαλώντας έτσι τον τερματισμό της θητείας της.
«Η απόφαση της Ρωσίας να ασκήσει βέτο στη νέα θητεία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Γεωργία είναι άκρως απογοητευτική», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.
Η διεθνής κοινότητα κατέβαλε «σημαντική προσπάθεια» προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία που θα ήταν αποδεκτή για όλους «όμως η Ρωσία χρησιμοποίησε την παρουσία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Η Ρωσία γύρισε την πλάτη στις προηγούμενες αποφάσεις. Στην τελευταία, του Φεβρουαρίου, δεσμευόταν να υποστηρίξει την ακεραιότητα και την κυριαρχία του γεωργιανού εδάφους. Η αποστολή αυτή βοηθούσε στον κατευνασμό των εντάσεων και στην αποφυγή άλλων συγκρούσεων. Η αποχώρησή της θα επηρεράσει την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές των συγκρούσεων», εκτιμά εξάλλου ο Βρετανός υπουργός.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας, Βιτάλι Τσούρκιν, άσκησε βέτο, το βράδυ της Δευτέρας, στο σχέδιο απόφασης που είχε προτείνει η Δύση και το οποίο ζητούσε την παράταση, για 15 ημέρες, της αποστολής του ΟΗΕ. Λόγω του ρωσικού βέτο η Monug θα διακόψει τις δραστηριότητές της σήμερα στις 7 το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Η Monug δημιουργήθηκε το 1993 και βασικός στόχος της ήταν να επιβλέπει την εκεχειρία μεταξύ των Αμπχάζιων αυτονομιστών και των γεωργιανών κυβερνητικών δυνάμεων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Ναυτεμπορική

2 σχόλια:

  1. Μια ακόμα αποτυχημένη «ειρηνευτική δύναμη»… Αλήθεια αφού αισθάνονται τέτοια απογοήτευση οι Βρετανοί γιατί δεν κάνουν κάτι για το θέμα; Έκαναν τόσο και τόσα σε Ιράκ, Αφγανιστάν στην πρώην Γιουγκοσλαβία… Απ’ αυτά τα μαθήματα θα μπορέσει να διδαχθεί κανείς δικός μας εγχώριος πολιτικός; Εννοώ θα τους περάσει ποτέ απ’ το μυαλό ότι δεν υπάρχουν αποτελεσματικά υπερεθνικά συστήματα ασφαλείας αλλά ότι οι ισχυροί καθορίζουν τα όριά και το δίκαιό τους κατά το δοκούν και κατά πως τους συμφέρει. Και αναρωτιέμαι 35 χρόνια τώρα μας αποκοιμίζουν για την Κύπρο με το άλλοθι των ψηφισμάτων του κολοβού ΟΗΕ. Πότε θα ξυπνήσουμε και θα δούμε ότι όλα είναι θέμα ισορροπιών ισχύος ώστε να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι σοβαρά σ’ αυτή την κατεύθυνση; Ο εχθρός είναι ξεκάθαρος και οι δυνατότητές του επίσης. Δεν έχουμε στην περίπτωσή μας την αναλογία ισχύος της Φινλανδίας με την Σοβιετική Ένωση. Άρα δεν δικαιούμαστε να τα αφήσουμε όλα στο έλεος ενός νεφελώδους διεθνούς δικαίου.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ είπε: Πω, πω, τώρα έμαθα ότι στενοχωρήθηκαν οι Εγγλέζοι και κατάλαβα γιατί κι εγώ σηκώθηκα κατσούφης το πρωί. Αλλά θα τό αντέξω, θα πάω παραλία. Οι Άγγλοι κάτι θα βρουν να κάνουν κι αυτοί,έχουν χιούμορ. Ίσως καθαρίσουν κανένα μαυριδερό στο Μετρό, ίσως κάτι άλλο. Ελευθέριε Β φαίνεσαι μια χαρά άνθρωπος, λογικός και ισορροπημένος. Πως σου 'ρθε ότι μπορεί "να διδαχθεί κανένας δικός μας εγχώριος πολιτικός". Σου αρέσουν οι περιπέτειες επιστημονικής φαντασίας; Εμένα μου αρέσουν αλλά δεν κάνω έτσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.