13/6/09

Απελευθερώθηκε ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο


Ισχυρό κτύπημα δέχθηκε ο «σωφρονιστικός» παραλογισμός του Γκουαντάναμο. Απελευθερώθηκε ο Μοχάμεντ Γκαρανί, ο νεότερος κρατούμενος της φυλακής λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια φυλάκισης.

Ο Γκαρανί συνελήφθει σε ηλικία μόλις 14 ετών σε τζαμί στο Πακιστάν, από πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας.
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Γκαρανί διέμενε σε ξενώνα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε πολεμήσει στη μάχη του Τόρα Μπόρα και υπήρξε "ταχυδρόμος" για ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα. Επιπλέον, θεωρήθηκε μέλος ενός πυρήνα της οργάνωσης στο Λονδίνο. Στο δικαστήριο όμως, η Αμερικάνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει κανέναν από τους ισχυρισμούς της και ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε την αποφυλάκισή του.
"Είναι θαυμάσιο που ο Μοχάμεντ επιτέλους απελευθερώθηκε όμως δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα εφηβικά χρόνια του που τα πέρασε στο Γκουαντάναμο" είπε ο Κλάιβ Στάφορντ Σμιθ, δικηγόρος και διευθυντής της Reprieve, μια οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αγωνίστηκε για την αποφυλάκιση του νεαρού. "Η ιδέα και μόνο ότι χρειάστηκαν επτά χρόνια και ένας ομοσπονδιακός δικαστής για να ξεκαθαρίσει την υπόθεση δείχνει πόσο αποτυχημένο ήταν το πείραμα του Γκουαντάναμο" πρόσθεσε ο Κλάιβ Σμιθ.

1 σχόλιο:

  1. Και περιμένετε από το παιδί αυτό να σας τη χαρίσει όταν έρθει η ώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.