11/6/09

Οριστικό κλείσιμο αμερικανικής βάσης Μανάς στο Κιργιστάν

Το Κιργιστάν δεν θα ανακαλέσει την απόφασή του για το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης στο έδαφός του, η οποία χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο Κιργίζιος υπουργός Εξωτερικών Καντίρμπεκ Σαρμπάγεφ.

"Η απόφαση για ακύρωση όλων των συμφωνιών για την στρατιωτική αεροπορική βάση Μανάς έχει ληφθεί και δεν επανερχόμαστε σε αυτό", δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων 24.kg.

Ο Κιργίζιος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα του θα λάβει υπόψη της την αυξανόμενη έλλειψη σταθερότητας στο Αφγανιστάν όσον αφορά την απάντηση που θα δώσει στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους.

Νωρίτερα η προεδρία του Κιργιστάν ανακοίνωσε ότι έλαβε επιστολή από τον αμερικανό πρόεδρο, στην οποία αυτός ανακοινώνει την πρόθεσή του να αποστείλει πολύ σύντομα σημαντική αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησής του στο Μπισκέκ και κάνει προσωπική έκκληση στο Κιργιστάν για την επέκταση της συνεργασίας τους.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες που γίνονται για την αμερικανική στρατιωτική βάση, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδεικνύει στην επιστολή του συγκεκριμένα το θέμα της βάσης ως έναν από τους τομείς στους οποίους μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας τους.

"Η επιστολή απευθύνεται σε διάφορες μορφές συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της Μανάς", δήλωσε η πηγή.

"Μπορώ να δηλώσω σαφώς ότι η απάντησή μας (στον Ομπάμα) θα στηριχθεί στα εθνικά μας συμφέροντα, όπως και στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την κατάσταση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν", δήλωσε επίσης ο Κιργίζιος υπουργός Εξωτερικών.
athina984

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.