4/6/09

Δεν είναι εξευτελισμός, είναι πράξη εξιλέωσης του θύτη

του Σάββα Καλεντερίδη
Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ
Το 1970 ο καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Βίλι Μπραντ επισκέφθηκε τη Βαρσοβία και γονάτισε στο μνημείο των Εβραίων, που έπεσαν θύματα των Γερμανών Ναζί. Με την πράξη του αυτή, ο Γερμανός καγκελάριος θέλησε να εκφράσει την ειλικρινή μεταμέλεια για τις αποτρόπαιες πράξεις της χώρας του, μια από τις οποίες ήταν το σχέδιο εξόντωσης και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων.
Η συγκεκριμένη συμβολική κίνηση του Γερμανού καγκελαρίου αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τη διεθνή κοινή γνώμη, η οποία στην κίνηση αυτή διέκρινε τη βούληση του γερμανικού λαού για οριστική και αμετάκλητη καταδίκη του ναζισμού και των μεθόδων που διεξήλθε απαξιώνοντας την ανθρώπινη υπόσταση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γενοκτονία των Εβραίων.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια χώρα που προσπαθεί να ολοκληρώσει μέχρι και σήμερα ένα σχέδιο που συνέλαβαν οι Νεότουρκοι, το 1909-1911, για ολοκληρωτική εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, στα πλαίσια του οποίου σχεδίου εξόντωσαν τους Αρμενίους, τους Ασσυρίους και τους Έλληνες της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής. Ένα σχέδιο που εφαρμόζεται για περίπου εκατό χρόνια, με την ανοχή ή και ενεργητική υποστήριξη πότε της Γερμανίας, πότε της Αγγλίας, πότε των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα της διεθνούς κοινότητας. Να σημειωθεί ότι και το ίδιο το Ισραήλ, ο λαός του οποίου είναι θύμα της ναζιστικής πολιτικής, τα τελευταία χρόνια συμπορεύεται και στηρίζει τον κεμαλισμό και τις πολιτικές της Τουρκίας, που δεν απέχουν και πολύ, αν δεν είναι χειρότερες, από το ναζισμό.
Η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τη γεωστρατηγική της θέση, κατέστησε διαχρονικά συνενόχους της τις ισχυρές χώρες του κόσμου, και όχι μόνο αρνείται πεισματικά να «γονατίσει» ευλαβικά στα θύματα των βάρβαρων πολιτικών της, αλλά καθυβρίζει έμπρακτα τα ίδια τα θύματα των αποτρόπαιων πολιτικών της, ισχυριζόμενη ότι οι Τούρκοι είναι αυτοί που υπέστησαν γενοκτονία από τους Αρμένιους και τους Έλληνες. Γι’ αυτό ακριβώς, επειδή αισθάνεται αδικημένη, συνεχίζει τις αποτρόπαιες πολιτικές της τόσα χρόνια εναντίον του Ελληνισμού, για να ...βρει τη δικαίωση.
Η κατάσταση αυτή, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε ως Ελλάδα και ως Έλληνες.
Πρώτον, να οικοδομήσουμε το εθνικό μνημείο Γενοκτονίας, ως μια κίνηση δικαίωσης των θυμάτων από το ελληνικό κράτος, αλλά και εξιλέωσης απέναντί τους, για τις ελλειμματικές πολιτικές που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια στο θέμα αυτό.
Δεύτερον, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Αρμενίων, που κατάφεραν εργαζόμενοι μεθοδικά την αναγνώριση της γενοκτονίας τους σε περισσότερο από πενήντα χώρες, προσαρμοσμένο στη δική μας περίπτωση και να στηριχτούμε περισσότερο στον Ελληνισμό της διασποράς, όπως έγινε στη Νότιο Αυστραλία, όπου ήδη αναγνωρίστηκε η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής. Μόνον έτσι θα αρχίσει να αποδέχεται η διεθνής κοινότητα και τις δικές της ευθύνες, για να αρχίσει να σφίγγει σιγά-σιγά ο κλοιός της δικαιοσύνης γύρω από την γενοκτόνο Τουρκία.
Τρίτον, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τους άλλους λαούς, Αρμενίους, Ασσυρίους, Κούρδους, που κι αυτοί είναι θύματα της ίδιας πολιτικής και του ίδιου θύτη.
Τέλος, ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω και με τη βοήθεια δημοκρατικών κύκλων που ήδη δραστηριοποιούνται και στην ίδια την Τουρκία, με μέτρο, σύνεση και λογική, πλην όμως αταλάντευτα, να δείξουμε το δρόμο που οδηγεί στη γονατοκλισία της Τουρκίας στο μνημείο των νεκρών της Γενοκτονίας, υπενθυμίζοντας σε όλες τις πλευρές ότι δεν πρόκειται για πράξη υποταγής και εξευτελισμού, αλλά πράξη εξιλέωσης του θύτη, ιστορικού συμβιβασμού των δυο λαών και θεμελίωσης μια μόνιμης και δημιουργικής ειρήνης στην περιοχή.

5 σχόλια:

  1. Σχετικά με το πρώτη σας επισήμανση Κε. Καλεντερίδη πότε αναγνωρίστηκε απο την Ελληνική Βουλή Επίσημα η Γενοκτονία των Ποντίων? το 1994

    Σχετικά με το δεύτερη σας επισήμανση. Πόσες χώρες αναγνώρισαν την Γενοκτονία των Αρμενίων? 20. Η Αρμενία δεν είναι χώρα της Ε.Ε., μέλος του ΝΑΤΟ και δεν ξέρω αν ποτέ έχει προεδρεύσει του ΟΑΣΕ.

    Εδώ απεμπολήσαμε κυριαρχικά μας δικαιώματα σε Αιγαίο,Θράκη,Κύπρο ποιός θα ασχοληθεί με 353,000 χιλιάδες Ελληνες με μια Ελλάδα κάτω απο το χώμα?

    Οπου κιαν μιλήσεις θα σου πού μα Πόντιος η Μικρασιάτης πρόσφυγας είσαι??

    Οχι δεν είμαι Πόντιος η Μικρασιατης Πρόσφυγας, είμαι Ελληνας και οι Πόντιοι και οι Μικρασιάτες είναι αδέρφια μου.

    Μην ξεχνάτε τους άταφους νεκρούς του Αλβανικού Μετώπου. Τους Αγνοούμενους της Κύπρου. Τα νεκρά παλικάρια της ΕΛΔΥΚ. Τους μαχητές της ΕΟΚΑ

    Ντρέπομαι που ζω σε αυτή την ελληνική κοινωνία μα όσο ζω θα παλεύω στο πλάι σας και στο πλάι όλων όσων πιστεύουν ότι κάποτε πρέπει η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ να ξανασταθεί στο μπόι της. Είναι στάση ζωής σε όσα μας άφησαν παρακαταθήκη όσοι «εις κείνους ρημασι πειθόμενοι φύλαξαν Θερμοπύλας.»

    Συγχωρέστε μου φίλοι τα λάθη στο πρώτο σχόλιο αν έχει την καλοσύνη ο Κος Σάββας ας το διαγράψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο άρθρο και προτάσεις...θα'θελα να πω κάτι όμως εδώ: Τον τελευταίο καιρό διαβάζοντας μερικά sites/blogs και παρακολουθώντας συγκεκριμένες εκπομπές έχω την εντύπωση ότι κάποια θέματα εξαιρετικής σημασίας αντιμετωπίζονται είτε με άκρα αριστερό τρόπο είτε με άκρα δεξιό τρόπο μόνο και μόνο επειδή τα 2 παραπάνω βρίσκονται πιο κοντά σε κομματικές αντιλήψεις (και ίσως σε κάποια ένστικτα που έχει ο καθένας)...Πολύ λίγοι άνθρωποι (όπως εσείς) έχουν τη θέληση και το θάρρος να κάνουν μία υπέρβαση και να υπηρετήσουν έννοιες όπως Πατρίδα, Δικαιοσύνη, και γιατί όχι, Ανθρωπότητα με έναν πιο αγνό τρόπο, που δεν εξαρτάται από τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν...Αναρωτιέμαι πόσο πραγματικά δύσκολη είναι η κατάσταση για να προκύψει λίγο φως στο σκοτάδι που διανύουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ ωραιες προτασεις,

    γιατι ομως και στις 3 αυτες προτασεις ολα αυτα τα χρονια κινουμαστε ακριβως προς αντιθετη κατευθυνση ?

    να το θεωρησω αμελεια ?
    τυχαιο ?


    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει περίπτωση να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους γιατί απλά σαν Ελληνες δεν κάνουμε τίποτα σε σχέση με τα όσα έκανα οι Αρμένιοι...
    Αλήθεια κύριε Σάββα ώρες ώρες αναρωτιέμαι αν όλοι αυτοί οι κηφήνες που δεν αναγνωρίζουν πέρα από το χρώμα του ευρώ τίποτα άλλα αν για όλους αυτούς αξίζει το κόπο να πολεμάνε κάποιοι άλλοι....Θα μου πείτε για την Ελλάδα ναι σωστά αλλά για την ΕΛλάδα του τότε του αύριο όχι του τώρα....
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με όλα αυτά συμφωνώ , αλλά επειδή στις σχέσεις των Κρατών έννοιες όπως δικαιοσύνη και τιμή , έχουν πολύ χαμηλή βαρύτητα , σε αντίθεση με έννοιες όπως συμφέρον και κέρδος ,δεν νομίζω ότι από μόνα τους θα κάνουν καμία διαφορά . Για παράδειγμα ότι και αν έχει καταφέρει η Αρμενία μέχρι σήμερα , η Τουρκία δεν έχει πληγεί ούτε στο ελάχιστο . Αντίθετα μάλιστα συνεχίζει την πορεία της ακάθεκτη . Η λύση είναι μία για την Ελλάδα . Η ενίσχυση της αποτρεπτικής Ισχύος της και γιατί όχι και της "ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΉΣ" . Μήπως δεν έχουμε δίπλα μας ένα από τα χειρότερα Φασιστικά και Αιμοσταγή Καθεστώτα που υπήρξαν ποτέ ; Και αν ο μόνος τρόπος για να δικαιωθούμε , είναι να υποκαταστήσουμε το συγκεκριμένο καθεστώς με ένα δημοκρατικό , Ελληνικό ή φιλλεληνικό κράτος στον ίδιο γεωγραφικό χώρο , ώστε να συμπέσει η θέση μας με τα συμφέροντα των "πολιτισμένων" , τότε αυτός είναι ο μόνος δρόμος .
    Ο μόνος δρόμος λοιπόν είναι η απόκτηση ισχύος και η επικράτηση . Η απελευθέρωση των δημοκρατικών δυνάμεων της Τουρκίας , Ελληνικών -Κουρδικών - Αρμενικών - Αλεβίτικων κτλ , θα έρθει δια της Ισχύος μας και όχι με οποιονδήποτε άλλο τρόπο . Πρέπει να ξυπνήσουμε και να το καταλάβουμε .

    PRO από Συμβασιλεύουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.