4/6/09

Oμπάμα: Το Ισλάμ και οι ΗΠΑ δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε ανταγωνισμό


«Βίαιοι εξτρεμιστές έχουν εκμεταλλευτεί αυτές τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειονότητα μουσουλμάνων», όπως είπε o Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και το Ισλάμ «δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε ανταγωνισμό».
Οι εξτρεμιστές έχουν εκμεταλλευτεί τις εντάσεις μεταξύ μουσουλμάνων και Δύσης, ενώ το Ισλάμ δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης μέσω της προώθησης της ειρήνης, επισήμανε κατά τη διάρκεια της πολυαναμενόμενης ομιλίας του στο Κάιρο ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Έχω έρθει εδώ για να επιχειρήσω ένα νέο ξεκίνημα μεταξύ ΗΠΑ και μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο, που θα βασίζεται στο αμοιβαίο συμφέρον και τον αμοιβαίο σεβασμό. Η Αμερική και το Ισλάμ δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε ανταγωνισμό», όπως είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σε μία ομιλία με την οποία επιχείρησε να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ στο μουσουλμανικό κόσμο και να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η προεδρεία Μπους και οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
«Βίαιοι εξτρεμιστές έχουν εκμεταλλευτεί τις εντάσεις σε μία μικρή αλλά ισχυρή μειονότητα μουσουλμάνων», όπως είπε. Ανέφερε ότι «το Ισλάμ έχει ιστορία ανεκτικότητας», επικαλούμενος την εμπειρία του από την Ινδονησία και τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται και τώρα.
Δήλωσε ότι θα «επιδιώξει προσωπικά» τη λύση των δύο κρατών ως το μοναδικό τρόπο να λυθεί το μεσανατολικό.
Aναφερόμενος στο Ιράκ, ο Ομπάμα είπε ότι τα γεγονότα εκεί υπενθύμισαν στην Αμερική ότι η διπλωματική οδός πρέπει να ακολουθείται για την επίλυση των διαφορών «όπου αυτό είναι δυνατό».
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμα στην ισότητα των δύο φύλων, επισημαίνοντας ότι σέβεται τις γυναίκες που αποφασίζουν να ζήσουν σύμφωνα με την παράδοση, «αλλά πρέπει να είναι δική τους απόφαση», γι’ αυτό και οι ΗΠΑ θα στηρίξουν οποιαδήποτε προσπάθεια για μόρφωση των κοριτσιών.
NAYTEMPORIKH

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.