11/6/09

Ομπάμα, ο «γητευτής» των Αράβων

Η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Κάιρο «στόχευσε» όχι μόνο τους Αραβες, που δεν είχαν ξαναακούσει Αμερικανό πρόεδρο να κριτικάρει το Ισραήλ, αλλά και τους νεαρούς μουσουλμάνους, ώστε να δουν από άλλη οπτική γωνία τις ΗΠΑ (φωτ. ΑΠΕ)

Ο ΟΜΠΑΜΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ, ΚΑΘΩΣ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΕ ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Με όπλο τη συνεχιζόμενη υψηλή δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα, ο Λευκός Οίκος ψηλώνει τον πήχυ, σχεδιάζοντας επιτάχυνση των πολιτικών κινήσεών του για τη Μέση Ανατολή, με στόχο τα πρώτα απτά αποτελέσματα για την ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ο απόηχος της εξαήμερης περιοδείας Ομπάμα σε τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης αποτιμήθηκε ως θετικός από την Ουάσιγκτον. Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος εστίασε με προσοχή στην αποδοχή που είχε η ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο πανεπιστήμιο του Καΐρου. Κυρίως επισημάνθηκε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιντερνετ, τα ευρήματα της οποίας έδειξαν ότι το 75% των ερωτηθέντων σε μουσουλμανικά κράτη αντιμετώπισαν θετικά το περιεχόμενο της ομιλίας του. Παράλληλα, μετρήθηκε ότι την ομιλία που μπήκε και στο YouTube είχαν δει μέχρι την περασμένη Κυριακή 777.000 επισκέπτες.

Μιλώντας σε ένα «τεράστιο» κοινό
Αναμφισβήτητα, η αμερικανική κυβέρνηση κατήγαγε ακόμη μια νίκη σε επικοινωνιακό επίπεδο, αφού ο σχεδιασμός της ήταν το μήνυμα Ομπάμα από την Αίγυπτο να έχει όσο περισσότερους αποδέκτες. Οι αμερικανικές πρεσβείες ανά τον κόσμο (και στην Αθήνα) είχαν πάρει οδηγίες να οργανώσουν ειδικές συγκεντρώσεις για την ομιλία Ομπάμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο λόγος, που μεταφράστηκε στις αραβικές διαλέκτους, ξεπέρασε τα 10.000 «κτυπήματα», ενώ μόνο στην Ινδία πάνω από 200 εκατ. πολίτες υπολογίστηκε ότι παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση την ομιλία του.
Οι επικριτές της ομιλίας Ομπάμα θεωρούν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το σχέδιό του για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, αλλά οι στενοί του συνεργάτες αντέκρουσαν ισχυριζόμενοι ότι σκοπός της ομιλίας του ήταν να γίνει ένα «σημείο καμπής» για τη βελτίωση των σχέσεων ΗΠΑ και μουσουλμανικού κόσμου και ένα σοβαρό έναυσμα για επανέναρξη για την επίλυση της αραβο-ισραηλινής διαμάχης. Ηδη ο ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος βρίσκεται καθ' οδόν για την περιοχή, δήλωσε χθες από το Οσλο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα θέλει την «άμεση» έναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. «Ο πρόεδρος μου μετέφερε την επιθυμία του να καταβληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες».
Με την εντολή «να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες» Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, πάει στη Μ. Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα Τζορτζ Μίτσελ (φωτ. Reuters) Με την εντολή «να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες» Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι, πάει στη Μ. Ανατολή ο ειδικός απεσταλμένος του Ομπάμα Τζορτζ Μίτσελ (φωτ. Reuters) Στόχος, οι νέοι μουσουλμάνοι.
Το περιβάλλον Ομπάμα, αναλύοντας εκ των υστέρων τη στρατηγική των κινήσεων της νέας διοίκησης, στάθηκε σε δύο σημεία: πρώτον, ότι «πολλοί Αραβες δεν είναι συνηθισμένοι να ακούν έναν Αμερικανό πρόεδρο να κριτικάρει το Ισραήλ» (για τον συνεχιζόμενο εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών) και, δεύτερον, ότι ο στόχος της ομιλίας Ομπάμα ήταν οι νεαροί μουσουλμάνοι να δουν από άλλη οπτική γωνία τις ΗΠΑ. Στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου ισχυρίστηκε ότι το «νέο ξεκίνημα» που ευαγγελίζεται η προεδρία Ομπάμα στις σχέσεις με τον μουσουλμανικό κόσμο αφήνει πίσω την εποχή όπου η εικόνα της Αμερικής είχε ανεπανόρθωτα πληγεί και ότι «αυτό είναι ένα από τα άγραφα και είναι σχεδόν αδύνατο να μετρηθούν κέρδη».
ΕΝΕΤ

1 σχόλιο:

  1. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Δύσης είναι η στρατηγική συμμαχία με το Ισλάμ κατά της Ρωσίας.

    Εμείς πότε θα σταματήσουμε να υπηρετούμε την Δύση και το Ισλάμ; Τι άλλη ταπείνωση πρέπει να δεχτούμε;

    Οι Ορθόδοξες χώρες πρέπει να ενωθούν με την Ρωσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.