11/6/09

Ισλανδία και Τουρκία, οι προτεραιότητες της σουηδικής προεδρίας

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Ράινφελντ

Από την 1η Ιουλίου
Η Σουηδία ελπίζει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Ισλανδία μπορούν να ξεκινήσουν στη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας που ξεκινά από την 1η Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Φρέντρικ Ράινφελντ.
Ο ίδιος πάντως πρόσθεσε ότι τα σχέδια για τη διεύρυνση έχουν «παγώσει», καθώς αναμένεται η επικύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία σε δημοψήφισμα το ερχόμενο φθινόπωρο.
«Ελπίζουμε να προωθήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ, η Γερμανία και η Γαλλία, δεν θέλουν να δεχθούμε νέες χώρες, εάν δεν τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας» πρόσθεσε σε συνέντευξή του ο Σουηδός πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία
Ο Ράινφελντ είπε ακόμη πως εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ, αν και πρόσθεσε πως δεν προβλέπει πρόοδο στην διάρκεια της εξάμηνης σουηδικής προεδρίας.
«Όταν ήμουν εκεί, πρόσεξα πως έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους. Έχουμε πει πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να καταλήξουν σε καθεστώς υποψηφιότητας, όμως υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που θέλουν να σταματήσει η διαδικασία» είπε.
Σημείωσε ακολούθως πως ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν συμμερίζεται τον ενθουσιασμό της Σουηδίας για την ένταξη της μουσουλμανικής Τουρκίας στην ΕΕ. «Έχουμε διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό, αλλά δεν είναι ο μόνος» είπε ο Ράινφελντ προσθέτοντας πως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αμφιβολίες.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

2 σχόλια:

  1. Για Ισλανδία εντάξει, τα ξαδερφάκια σου θα τα προσέξεις, για τουρκία κομμάτι δύσκολο γιατί ενώ θα έχεις την αμέριστη συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των "Ελλήνων" ευρωβουλευτών, δεν θα είναι εύκολο από γαλλία, γερμανία. Βλέπεις αυτοί είναι πιο κληρονόμοι της ελλάδας από την...σύγχρονη "ελλάδα" του χορού της κοιλιάς, του "φύσα αγέρι να πάρεις τη σημαία" και άλλα ευήλια και ευάερα... Αϊσιχτίρ...
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπως ειπες φιλε 11 Ιούνιος 2009 1:22 μμ οι Ευρωπαιοι ειναι οντως πιο γνησιοι κληρονομοι του αρχαιοελληνικου πνευματος σε σχεση με τους καθ'ημας "συγχρονους πολιτιστικους ναους" δηλ. τα σκυλαδικα με ολους τους καφρους γραικυλιστανους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.