2/6/09

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Σερβίας - Τουρκίας

Η συμφωνία θα διευκολύνει την ενίσχυση του πλαισίου των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αξιοποιώντας τις εμπορικές τους ιδιαιτερότητες και λαμβάνοντας υπόψη τη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη Βαλκανική, μετά βελτίωση των σχέσεων της Σερβίας με τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Η Σερβία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την απελευθέρωση του εμπορίου που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2010.Η συμφωνία υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη από τον αντιπρόεδρο της σερβικής κυβέρνησης και υπουργό οικονομικών Μλάτζαν Ντίνκιτς και τον υπουργό εξωτερικού Εμπορίου της Τουρκίας Ζαφίρ Τσαλαγιάν.

Με την συμφωνία αυτή προβλέπεται η εξαγωγή από την Σερβία προς την Τουρκία και το αντίθετο βιομηχανικών προϊόντων χωρίς τελωνειακούς δασμούς.

Όπως ανέφερε στα σερβικά ΜΜΕ ο κ. Μλάτζαν Ντίνκιτς πρόκειται για μία συμφωνία ασύμμετρης απελευθέρωσης του εμπορίου προς όφελος της Σερβίας. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, όπως εξήγησε ο Ντίνκιτς, ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στην εισαγωγή κάποιων προϊόντων από την Τουρκία, κυρίως γεωργικών, κλωστοϋφαντουργικών και μεταλλουργικών ενώ η Σερβία θα μπορεί να εξάγει όλα τα βιομηχανικά προϊόντα χωρίς δασμούς.Από το 2015 θα αρχίσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς στις εμπορικές συναλλαγές και για τις δύο χώρες.
Η συμφωνία θα διευκολύνει την ενίσχυση του πλαισίου των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, αξιοποιώντας τις εμπορικές τους ιδιαιτερότητες και λαμβάνοντας υπόψη τη νέα οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται στη Βαλκανική, μετά βελτίωση των σχέσεων της Σερβίας με τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

7 σχόλια:

  1. Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να διεισδύσει στα Βαλκάνια.

    Τι κάνει η Ελλάδα για να έχει σύμμαχο την Σερβία; Τίποτα! "Εμείς δεν είμαστε πια Ορθόδοξοι. Γίναμε Αμερικανάκια. Τι δουλειά έχουμε με τους Σέρβους;" Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η Τουρκία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παει χασαμε και τη σερβια,

    τελικα ο μονος σταθερος συμμαχος που μπορουμε να εμπιστευτουμε το μελλον μας στην περιοχη ειναι

    η τουρκια

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί φίλε East τι και πότε έκανε η Σερβία για την Ελλάδα;εμείς τόσες φορές τους βοηθήσαμε.Ορθόδοξοι είμαστε αλλά μην μπερδεύουμε την θρησκεία με μεσαιωνικά ιδεολογήματα (τύπου Ρωμανίας και τέτοια που κάποτε δικαιολογούσαν την αδράνεια των Φαναριωτών)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις 25 Μαρτίου 1941, ο Γιουγκοσλαύλος Πρωθυπουργός Τσβετκοβιτς και ο ΥΠΕΞ Μάρκοβιτς, υπέγραψαν στο Παλάτι Belvedere του Πρίγκιπος Ευγενίου στην Βιέννη, Σύμφωνο με το οποίο η χώρα του προσχωρούσε στον Άξονα και επέτρεπε στον Γερμανικό Στρατό (Wehrmacht) του Χίτλερ να εισβάλει στην Ελλάδα δια μέσου της Γιουγκοσλαυίας.

    Εις αντάλλαγμα της Γιουγκοσλαυικής στάσεως, η Γιουγκοσλαυία ελάμβανε την Θεσσαλονίκη μας και την ενδοχώρα της.

    Αργότερα εκδηλώθηκε ένα κίνημα κατά των Γερμανόφιλων υπό τον Στρατηγό Σίμοβιτς, εξεδιώχθη ο Αντιβασιλέας Παύλος και ανέλαβε την αρχή ο νεαρός Βασιλέας της Σερβίας.

    Οι Σέρβοι πάντοτε μας υπέβλεπαν, ονόμαζαν την Θεσσαλονίκη "Σόλουν" και κατέβαλαν πολλές προσπάθειες για να την αποκτήσουν.

    Δεν θα συνεχίσω την αναφορά μου στην Σερβία-Γιουγκοσλαυία, θα σας θυμίσω την Ελληνική συμπαράταξη στον βομβαρδισμό της Σερβίας από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

    Ο υπογράφων έδωσε και αυτός την βοήθειά του για τους ομοδόξους αδελφούς Σέρβους, αν και ως φοιτητής είχε ζήσει την "ευγένειά" τους όταν ταξίδευε τράνζιτ μέσα από την Γιουγκοσλαυία.

    Είνα αχάριστοι και τρομεροί σωβινιστές ...!

    Μην ξεχνάτε ότι ο πολύς Εβραιοκροάτης Γιόσιπ Μπροζ, βοήθησε όσο κανείς άλλος την ανταρσία των κομμουνιστών εναντίον του επίσημου Ελληνικού κράτους και την απόσχιση της Ελληνικής Μακεδονίας.

    Τι είχαμε τι χάσαμε ....!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαλαρώστε ρε παιδιά..όλο την καταστροφή φέρνετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εσυ ανωνυμε που με ενα σχολιο αεροπλανακι προσπαθεις να συκοφαντησεις τον Σεβικο Λαο δια βασε λιγο το παρακατω αποσπασμα

    <<Η Γιουγκοσλαβια πιεζεται και προσχωρει στις 25 Μαρτιου στη παραταξη του Αξονα με ανταλλαγμα τον διαμελισμο της Ελληνικης Μακεδονιας . Ευτυχως τα αισθηματα του Γιουγκοσλαβικου λαου και του στρατου αντιδρουν στην ατιμια αυτη σε βαρος των Ελληνων συμμαχων τους .
    Πραγματικα την νυχτα της 26-27 Μαρτιου στρατιωτικο κινημα καλλιεργημενο και απο τον Αγγλο πρεσβευτη Campbell στο Βελιγραδι ,
    ανατρεπει την κυβερνηση Τσβετκοβιτς , σχηματιζει νεα με τον στρατηγο Δουσαν Σιμοβιτς και με αντιπροσωπους απ`ολα τα κομματα καταργει την αντιβασιλεια και κυρησσει ενηλικο τον μολις δεκαοκταχρονο βασιλεα Πετρο .»

    Αποστολος Βακαλοπουλος , Ιστορια της Νεωτερης Ελλαδος.

    ΟπΩς βλεπεις η ολη ιστορια με τον τυχοδιωκτη Τσβετκοβιτσ κρατησε ουτε λιγο ουτε πολυ μια μερα και διαψευστηκε απο τον Σερβικο λαο αμεσως αρα αναξιο παραθεσης το σχολιο σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.