26/6/09

ΠΓΔΜ: «Οι θέσεις της Ελλάδας δεν οδηγούν σε επίτευξη συμβιβασμού»

Eικόνα καθημερινότητας στα Σκόπια, η ηγεσία των οποίων θεωρεί ότι "οι θέσεις της Ελλαδας, σε πολλά σημεία, δεν οδηγούν σε επίτευξη συμβιβασμού". Τώρα τί να πεις;

Συνάντηση της ηγεσίας των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.
«Οι θέσεις της Ελλάδας, σε πολλά σημεία, δεν οδηγούν σε επίτευξη συμβιβασμού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, αναφερόμενος στην εκκρεμότητα της ονομασίας, μετά τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που διεξήχθη το απόγευμα στα Σκόπια. Στη συνάντηση αυτή ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για θέμα της ονομασίας, Ζόραν Γιόλεφσκι, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία της χώρας για τα συνομιλίες που είχε την Δευτέρα στη Γενεύη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον ίδιο.
Αύριο ο κ. Γιόλεφσκι θα ενημερώσει, στα Σκόπια, τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο θέμα της ονομασίας.
Μετά την σημερινή συνάντηση της ηγεσίας της ΠΓΔΜ η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα του προέδρου της χώρας, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε:
«Είχαμε συνάντηση με τον πρέσβη και εκπρόσωπο της χώρας μας στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Ζόραν Γιόλεφσκι. Έγινε ενημέρωση για τις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη Γενεύη. Δεν θα προβώ σε λεπτομέρειες διότι κάτι τέτοιο δεν θα βοηθούσε την διαπραγματευτική διαδικασία. Αύριο ο κ. Γιόλεφσκι θα ενημερώσει τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας για την πορεία των συνομιλιών, καθώς και για τις θέσεις των δύο χωρών. Θα τους παρουσιάσει τις θέσεις της Ελλάδας οι οποίες, σε πολλά σημεία, δεν οδηγούν σε επίτευξη συμβιβασμού. Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι ο πρέσβης κ. Μάθιου Νίμιτς θα έρθει στη Μακεδονία, όπου θα έχουμε την ευκαιρία για συνομιλίες και θα τον ενημερώσουμε για τις θέσεις μας».
Σε ερώτηση αν αναμένει από τον κ. Νίμιτς, κατά την επικείμενη επίσκεψη του στα Σκόπια, να κομίσει νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε:
«Για την ώρα δεν έχουμε καμία αναγγελία για νέα πρόταση, όμως αυτό είναι εναπόκειται στην εκτίμηση του κ. Νίμιτς».
Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ο εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης αρμόδιος για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας, Αμπντουλακίμ Αντέμι και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Ο κ. Νίμιτς αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια το διάστημα 6-7 Ιουλίου και την Αθήνα το διάστημα 8-9 Ιουλίου για συνομιλίες με τις ηγεσίες των δύο χωρών.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

6 σχόλια:

  1. Όταν έλεγε ο Μιλόσεβιτς πάρτε την μισή, δεν ήθελε να σπάσει αυγά ο μητσοτάκης, ενώ θα μπορούσε να το διεκδικήσει. Τώρα πάρτε άλλον έναν εχθρό στα σύνορά μας. Στην ιστορία και στην ζωή ποτέ δεν πέτυχε (οτιδήποτε) αυτός που δεν τολμά. Οι πολιτικοί μας χαρακτηρίζονται (όλοι) άτολμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι όροι άνω ή βόρεια ή νεα Μακεδονία που δέχονται να διαπραγματευτούν οι Έλληνες δεν εξασφαλίζουν στο ελάχιστο την μελλοντική εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
    Η βόρεια Μακεδονία κάποτε μπορεί να πει ότι ήρθε ο καιρός να προσαρτήσει και την νότια υποδουλωμένη Μακεδονία.Η νέα Μακεδονία κάποτε μπορεί να πει ότι ήρθε ο καιρός της ένωσης με την παλαιά Μακεδονία και πάει λέγοντας.
    Ο μόνος συμβιβαστικός όρος που θα εξασφάλιζε την ασφάλεια της Ελλάδας είναι ο όρος σλαβική.Σλαβική Μακεδονία ή Σλαβομακεδονία.Και η ονομασία αυτού του λαού στην χειρότερη των περιπτώσεων θα μπορούσε να ήταν Σλαβομακεδόνες.
    Δυστυχώς η προπαγάνδα του Στάλιν και του Τίτο που είχε ως μακροπρόθεσμο στόχο την δημιουργία ενός μεγάλου ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους με εδάφη ελληνικά και με έξοδο στις θερμές θάλασσες βλέπουμε να νομιμοποιείται μέσω της ανίκανης και υποχωρητικής ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
    Φτάσαμε στο σημείο να νομιμοποιήσουμε την πλαστογραφία της ιστορίας και την αρπαγή μέγιστων πολιτιστικών αγαθών.
    Πολιτικοί με πολύ μικρό ανάστημα δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας ούτε απέναντι στα πιο αδύναμα κρατίδια.
    Πριν χρόνια η Μεγάλη Βρετανία αναγκάστηκε να μετονομαστεί σε Ηνωμένο Βασίλειο ύστερα από την αντίδραση της Γαλλίας λόγω της ύπαρξης της γαλλικής επαρχίας Βρετάνης.
    Πάντως ίσως και να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία ένας λαός να μη γνωρίζει τις φυλετικές του ρίζες και καταβολές και να αυτοπροσδιορίζεται με το όνομα μιας αρχαίας ελληνικής φυλής.Ντρέπονται για τη σλαβική τους καταγωγή και θέλουν να ονομάζονται Μακεδόνες;;;Δεν νομίζω.Απλά η προπαγάνδα των Σοβιετικών και του Τίτο δούλεψε πολύ καλά.Κάποτε και ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ είχε παραδεχτεί ότι είναι σλάβοι που έκαναν την εμφανισή τους τον 7ο μ.χ. αιώνα.
    Έπειτα αν υπάρχει μειονοτικό ζήτημα ανάμεσα στις 2 χώρες αυτό σίγουρα είναι το ζήτημα των χιλιάδων βλαχόφωνων ελληνικής καταγωγής που ζουν στο νότιο τμήμα των Σκοπίων.Και είναι πολλές χιλιάδες που έχουν ελληνική εθνική συνείδηση εκεί.Δεν προκειται για το0,01% του πληθυσμού(αυτή είναι η αριθμητική δύναμη του ουράνιου τόξου στην Ελλάδα).
    Φυσικά στην Ελλάδα αυτά δεν λέγονται.Στην Ελλάδα το να μιλάς για δικαιώματα ξένων μειονοτήτων εντός της ελληνικής επικράτειας είναι ανθρωπιστικό και προοδευτικό.Το να μιλάς για δικαιώματα ελληνικών μειονοτήτων σε ξένες επικράτειες είναι φασιστικό όμως.Τέτοιο κόμπλεξ.
    Οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων θα πληρώσουν τις συνέπειες της ενδοτικής πολιτικής της χώρας.Όλα αυτά σήμερα μπορεί να φαίνονται κινδυνολογίες αλλά οι ισορροπίες και τα συμφέροντα στον παγκόσμιο χάρτη δεν αργούν να αλλάξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "σλαβική Μακεδονία" είναι ο μόνος δίκαιος όρος,ξεκαθαρίζει τα πράγματα μια και καλή,τόσο εθνολογικά (συνεπάγεται ιστορία-πολιτισμός-γλώσσα) όσο και γεωγραφικά (αφού δεν θα έχουν εθνολογικό έρισμα τότε δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν,άσε που αν κάποιος έχει τη σλαβική,είναι παράλογο να θέλει την ελληνική και την βουλγαρική)
    Αλλά όταν τα έλεγε ο Μητσοτάκης...ο μόνος που έκανε ρεαλιστική και απόλυτα συμφέρουσα πρόταση και μάλιστα πρόταση που την είχαν δεχτεί οι σκοπιανοί!
    Για να σας ακούσω τώρα...
    (υπόψιν ότι για άλλους πολλούς λόγους δεν συμπαθώ την οικογένεια αλλά στην πρόταση αυτή ο Μητσοτάκουλας είχε δίκιο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Αλλά όταν τα έλεγε ο Μητσοτάκης...ο μόνος που έκανε ρεαλιστική και απόλυτα συμφέρουσα πρόταση και μάλιστα πρόταση που την είχαν δεχτεί οι σκοπιανοί!
    Για να σας ακούσω τώρα..."


    Ναι αλλα ο Μητσοτακουλας ειχε πει και το άλλο, οτι σε δεκα χρονια θα ξεχνουσαμε την Μακεδονια(προφανώς εννοούσε την κόρη του και όλη του την φάρα).Θελεις να του δωσουμε τα ευσημα για την τοποθετηση του περι Σλαυομακεδονίας;Να του τα δώσουμε λοιπόν.Για την άλλη του όμως θέση(αυτην που εξακολουθει ακόμα και σήμερα να μας πονα)τι θα πρεπει να του δώσουμε;Αντε να μην γραψω τι θα πρεπει να του δωσουμε, διότι θα λειτουργήσει ο νόμος περι ασέμνων.


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Μητσοτάκουλας το είπε αυτό σε συνάρτηση με το άλλο και ήταν σαφώς λάθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα η FYR0M κατέχει μόνον το 38% της Ιστορικής-Γεωγραφικής Μακεδονίας που όμως αποτελεί το 11% του κρατιδίου....;;;; Ωστε το 11% θα ονοματίσει και την Παιονία και την Δαρδανία;;; Και οι Αλβανοί τι λένε γιαυτό;;; οι 300000 Σέρβοι;;Ρε μπας και είμαστε εντελώς μακακες;;ή υπάρχουν μυστικές συμφωνίες-προδοσίες που δεν μας τις λένε;;;Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.