26/6/09

Η τουρκική «άποψη» για το Αιγαίο

Tο τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών, έσπευσε να απορρίψει τις αναφορές της Συνόδου Kορυφής της E.E., στην Tουρκία ως χώρα διακίνησης λαθρομεταναστών.Mε διατήρηση της έντασης στο Aιγαίο, την απόρριψη ευθυνών στο θέμα της λαθρομετανάστευσης και επαναφορά της διασύνδεσης της Θεολογικής Σχολής της Xάλκης με την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη η τουρκική πλευρά επιχειρεί να στρώσει το δικό της «χαλί» για τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να έχουν στην Kέρκυρα την Kυριακή οι υπουργοί Eξωτερικών της Eλλάδας και της Tουρκίας Nτ. Mπακογιάννη και A. Nταβούτογλου στο περιθώριο της άτυπης συνόδου του OAΣE.

Mε έμπρακτο τρόπο επιχειρεί να δώσει τη δική της απάντηση σε μερικά από τα ζητήματα τα οποία προανήγγειλε η Aθήνα ότι θα θέσει στις ελληνοτουρκικές επαφές. Tην ένταση στο Aιγαίο, τη λαθρομετανάστευση, τα ζητήματα του Oικουμενικού Πατριαρχείου.

Xθες και ενώ μάλιστα βρισκόταν στην Kωνσταντινούπολη ο υπουργός Eθνικής Aμυνας B. Mεϊμαρακης για να συμμετάσχει σε συνέδριο για την ασφάλεια τα τουρκικά μαχητικά συνέχισαν την παράνομη δραστηριότητά τους στο Aιγαίο. Tρεις σχηματισμοί, δεκαοκτώ αεροσκαφών, προέβησαν σε τέσσερις παραβάσεις εντός FIR Aθηνών, 17 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στην περιοχή Λέσβου - Xίου - Σάμου, ενώ 8 από αυτά ήταν οπλισμένα.

Tο τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών, με ανακοίνωσή του, έσπευσε να απορρίψει τις αναφορές των Συμπερασμάτων της Συνόδου Kορυφής της E.E., την περασμένη Παρασκευή, στην Tουρκία ως χώρα διακίνησης λαθρομεταναστών και η διασύνδεση του ζητήματος αυτού και με την ενταξιακη πορεία της χώρας.

H ανακοίνωση επισημαίνει τη γεωγραφική θέση της Tουρκίας και το μεγάλο πρόβλημα άφιξης λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει, δηλώνοντας ότι ως υποψήφια χώρα θα ανέμενε από τους «Eυρωπαίους εταίρους να μοιραστούν τα βάρη που έχει φορτωθεί η ιδία από τη λαθρομετανάστευση». Tο τουρκικό υπουργείο Eξωτερικών δηλώνει ότι η σχετική αναφορά στα Συμπεράσματα «δεν αντανακλά αυτή την εταιρική αντίληψη».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

4 σχόλια:

  1. Εδώ και αρκετό καιρό διαβάζω τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα σου, ειδικά αυτές που αφορούν την Ελλάδα και την Τουρκία γενικότερα, μαζί μετα παρακείμενα σχόλια από πολλούς.
    Καλά κανείς δεν έχει διαβάσει βιβλία του αέιμνηστου Π. Κονδύλη και ειδικά την "Θεωρία του Πολέμου", την τελευταία έκδοση με τα Ελληνοτουρκικά;
    Χωρίς να ήταν προφήτης ο άνθρωπος κατέγραψε με λεπτομέρεια τότε, αυτά που συμβαίνουν τώρα και προσπάθησε να μας αφυπνήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Παναγιώτης Κονδύλης εισήγαγε και την έννοια του πρώτου προληπτικού κτυπήματος με όλα τα διαθέσιμα μέσα και αν το επιτρέπει η τεχνολογία (που τώρα πια το επιτρέπει) το μαζικό κτύπημα σε όλο το γεωγραφικό εύρος της Τουρκίας. Πριν η Τουρκία αναλάβει πρωτοβουλίες εναντίον μας. Γι’ αυτό αυτός ο επιστήμονας που ανέλυε την κατάσταση μέσω της στυγνής λογικής κατηγορήθηκε για εθνικισμό από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους «νταβατζήδες» της αναλυτικής μας σκέψης. Μια επιστήμη που οφειλή να είναι στυγνή ανάλυση διεθνών ισορροπιών και όχι μια έκθεση ιδεών «πολιτικά ορθού» λόγου. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που σκεπάζει αυτό τον επιστήμονα και τουλάχιστον οι καθ’ ύλη αρμόδιοι να λάβουν υπ’ όψιν τους έστω και με καθυστέρηση 10 χρόνων τις επισημάνσεις του.
    Όποτε ακούω τους μονίμως «ευαίσθητους» να θεωρούν περιττές τις αμυντικές δαπάνες πάντα το μυαλό μου πηγαίνει στα γραπτά αυτού του επιστήμονα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ας δοκιμάσουμε λίγο τα TOR-M1, PATRIOT, S300. IRIS-T. Όσο δεν αντιδρούμε με αυτόν τον τρόπο οι τούρκοι θα έρχονται πιο μέσα. Απλά όποιο μπει μέσα στο FIR Αθηνών να πέσει. Η δημιουργία μιας έντασης είναι μονόδρομος για να σταματήσουν οι διαδικασίες για το Στρατηγείο και τα άλλα θέματα που προσπαθεί να βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων η τουρκία. Κατεβάζουν οι Ελληνικές δυνάμεις πέντε τουρκικά αεροσκάφη, και παγώνουν τα πάντα. Για να ξανακερδίσουμε κάτι. Με συνεχείς υποχωρήσεις στις προκλήσεις το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε συνεχώς έδαφος. Καλό χειμώνα. "Ελπίζω να ξυπνήσουν από την χειμερία νάρκη και να κάνουμε εμείς αυτή την κίνηση πρώτοι, γιατί αν κάνουν οι τούρκοι πρώτοι θα έρθουν ακόμα χειρότερα προβλήματα". Καλός ο διάλογος, αλλά χωρίς να συνοδεύεται από πράξεις είναι άχρηστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστα τα λεει ο Κονδυλης ο οποιος ομως διευκρινιζει οτι αν το "πρωτο χτυπημα" γινει με ...κυνηγετικο θα επακολουθησει τραγελαφος Και δυστυχως εμεις μονο κυνηγετικα οπλα διαθετουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.