25/6/09

«Χάσιμο χρόνου» η αναθεώρηση του Συντάγματος λέει ο Ερντογάν

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι χάσιμο χρόνου υποστηρίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν λόγω των αντιδράσεων της αντιπολίτευσης την ώρα που από τις Βρυξέλλες οι επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας τονίζουν τα οφέλη μίας ενδεχόμενης ένταξης στη σχέση της ΕΕ με τον μουσουλμανικό κόσμο.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία όσο και αυτή χρειάζεται την ΕΕ», υπογράμμισε ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικός διαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγκίς.

Η Τουρκία, προσέθεσε, δεν επιθυμεί «ειδική σχέση» με την ΕΕ, όπως έχουν προτείνει στο παρελθόν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά μόνο «πλήρη ένταξη».
Όπως υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι οδός μεταφοράς πηγών ενέργειας προς την Ευρώπη.
Στην έδρα της ΕΕ βρίσκονται ακόμη ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου και προγραμματίζουν συναντήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον επίτροπο για τη διεύρυνση, Όλι Ρεν, αντίστοιχα.
«Χάσιμο χρόνου η αναθεώρηση»
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, πριν ταξιδέψει για τις Βρυξέλλες, τα σχέδια για τροποποίηση του Συντάγματος είναι «χάσιμο χρόνου» εφόσον η αντιπολίτευση συνεχίζει να υπονομεύει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση στο κοινοβούλιο.
«Όλα τα κόμματα πρέπει να μετάσχουν στις προσπάθειες τροποποίησης του Συντάγματος, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απορρίπτει και μπλοκάρει όλες τις προσπάθειες. Επομένως, τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε μία τέτοια στάση, αυτές οι προσπάθειες δεν είναι τίποτα περισσότερο από χάσιμο χρόνου. Θα αναγκαστούμε να συνεχίσουμε με το υπάρχον σύνταγμα», υπογράμμισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Το αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), υπέρμαχος του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, αντιδρά στα σχέδια του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος και έχει απειλήσει ότι θα προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο εάν η κυβέρνηση εξασφαλίσει την υπερψήφισή του σχετικού νομοσχεδίου.
Ο Τ.Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι θα επιδιώξει συνέχιση της έρευνας σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις στρατιωτικής συνωμοσίας κατά της κυβέρνησής του, παρά τον ισχυρισμό των στρατιωτικών ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για την ύπαρξη παρόμοιου σχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση είναι ένα από τα μέτρα για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, διατάξεις που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης και απαγόρευσης της λειτουργίας πολιτικών κομμάτων.
Η δήλωση ερμηνεύεται ως σαφής ένδειξη ότι η κυβέρνησή του οπισθοχωρεί μπροστά στη σθεναρή αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων του.
Για την ώρα οι διαπραγματεύσεις που έχουν αρχίσει διεξάγονται για ορισμένα μόνο από τα 35 κεφάλαια, και αυτά για ζητήματα μικρής σχετικά σημασίας.
Εν τω μεταξύ, η Σουηδία που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ δηλώνει ότι θα ανοίξει ένα ακόμη κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων στο προσεχές εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός Φρέντικ Ράινφελντ εξέφρασε την επιθυμία του για επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και υπογράμμισε ότι είναι «υψίστης στρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη», αναγνώρισε πάντως ότι αποτελεί ένα από τα πλέον διασπαστικά θέματα στο μπλοκ των 27.
ΝΕΑ

1 σχόλιο:

  1. { «Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται την Τουρκία όσο και αυτή χρειάζεται την ΕΕ», υπογράμμισε ο υπουργός αρμόδιος για τις σχέσεις την Ευρωπαϊκή Ένωση και βασικός διαπραγματευτής, Εγκεμέν Μπαγκίς.
    Η Τουρκία, προσέθεσε, δεν επιθυμεί «ειδική σχέση» με την ΕΕ, όπως έχουν προτείνει στο παρελθόν οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, αλλά μόνο «πλήρη ένταξη».
    Όπως υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι οδός μεταφοράς πηγών ενέργειας προς την Ευρώπη. }

    Οι πηγές ενέργειας χρειάζονται πρώτα απ’ όλα «πηγές». Αυτός που κατέχει τις «πηγές» θα πρέπει να τις χάσει για να τις πάρει άλλος… Που θα τις προωθήσει μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη. Αλλά απ’ ότι βλέπουμε αυτό δεν συμβαίνει. Είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Μπαγκίς θα γνωρίζει το ενδιαφέρον των Γερμανών για κατ’ ευθείαν συνεργασίες στον χώρο της Κεντρικής Ασίας και μάλιστα με τον πραγματικό «ηγεμόνα» της περιοχής. Αν αυτός ο «ηγεμόνας» χάσει αυτές τις πηγές ουσιαστικά στραγγαλίζεται οικονομικά. Είναι θέμα ζωής και θανάτου για τον «ηγεμόνα», όχι θέμα πλούτου όπως είναι για τον «επίδοξο ηγεμόνα» που χρησιμοποιεί για να μην ξεχνιόμαστε σαν σκυλάκι την Τουρκία.
    Για να κάνουμε και λίγο χιούμορ… Ο κύριος Εγκεμέν έχει προσπαθήσει να στριμώξει σε μια γωνιά μια αρκούδα ενώ δεν έχει όπλα για να την σκοτώσει; Πιστεύει ότι έχει αρκετό μέλι για να την δελεάσει και να την οδηγήσει εκεί που θέλει; Αφού δεν έχει ούτε τα χρήματα για να αγοράσει τέτοια ποσότητα μελιού αφού η αρκούδα μας είναι τεράστια… Άρα τι μένει στον κύριο Εγκεμέν; Διακηρύξεις πάνω στις διακηρύξεις και υποσχέσεις πάνω στις υποσχέσεις. Για να δούμε κύριε Μπαγκίς εκτός από την «τεράστια αναπτυσσόμενη αγορά» και τους «δρόμους μεταφοράς ενέργειας» έχετε τίποτα άλλο να πουλήσετε στο μαγαζί σας; Σε λίγο θα μας πείτε ότι σας χρειάζεται η Ευρώπη για τα επιτεύγματά σας στην μικροηλεκτρονική και την αεροδιαστημική τεχνολογία…-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.