19/6/09

Κυπρος:Δρομολόγια λαθρομεταναστών

ΣΥΜΦΩΝΑ με ανάλυση μαρτυριών από πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες, το δρομολόγιο που ακολουθούν είναι από διάφορες χώρες της Αφρικής, Ασίας και Μέσης Ανατολής προς την Τουρκία και στη συνέχεια είτε αεροπορικώς είτε διά θαλάσσης φτάνουν στα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια των κατεχομένων. Όπως καταγράφεται από τα στοιχεία των αρχών ασφαλείας, κατά το 2005 έφτασαν μέσω κατεχομένων αεροπορικώς 2535 λαθρομετανάστες, το 2006 ήρθαν 880, το 2007 ανήλθαν στους 1850, πέρσι 1500 και φέτος μέχρι το Μάιο 602. Διά θαλάσσης έφτασαν στα κατεχόμενα και από εκεί διοχετεύτηκαν στις ελεύθερες περιοχές το 2005, 2.654 λαθρομετανάστες, το 2006 -1.735, το 2007-3.748, πέρσι 3.662 και φέτος 1.541.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, από το 2000 και μετά παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη και απρόβλεπτη αύξηση του αριθμού των αλλοδαπών με αποτέλεσμα να παρατηρείται ταυτόχρονα και εκμετάλλευση ή κατάχρηση των σχετικών διαδικασιών. Παρατηρήθηκε επιπρόσθετα εκμετάλλευση των αλλοδαπών από Κύπριους εργοδότες και κατάχρηση των διαδικασιών από αλλοδαπούς με στόχο να παρατείνουν την παραμονή τους εδώ. Κτυπητά παραδείγματα αποτελούν η παράνομη εργοδότηση από Κύπριους παράνομων αλλοδαπών με εξευτελιστικούς μισθούς και χωρίς καμία κάλυψη, ακόμα και η νόμιμη απασχόληση με μισθό κάτω από το ύψος του δημοσίου βοηθήματος αφ’ ενός, και η κατακόρυφη κατάχρηση της διαδικασίας ασύλου αφ’ ετέρου.
Προβλήματα στις απελάσεις
Ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Αρχές αφορά στην απέλαση των παράνομων αλλοδαπών. Όπως τονίζει ο διοικητής της ΥΑΜ Δώρος Αχιλλέως, πολλοί αλλοδαποί εξαφανίζουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και έτσι είναι αδύνατον να εξακριβωθεί από πού προέρχονται.
Επίσης, πρόβλημα αποτελεί η μη ύπαρξη απευθείας αεροπορικής γραμμής για τη χώρα τους, η μη διατήρηση γραφείων ή πρεσβειών αρκετών χωρών, η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ ορισμένων πρεσβειών καθώς και η προβληματική απέλαση Τούρκων στην Τουρκία.

Καταφύγιο αλλοδαπών Αποτελούν το 25% του συνολικού πληθυσμού της Κύπρου
ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Όταν τον Μάρτιο του 1990 δίνονταν με βούλα της κυβέρνησης οι πρώτες 1500 μαζικές άδειες απασχόλησης αλλοδαπών στην Κύπρο, ουδείς υπολόγιζε ότι 19 χρόνια μετά οι νόμιμοι ξένοι εργάτες θα έφταναν τις 176.000. Αν προστεθούν και οι 25.000 και βάλε παράνομοι τότε οι αλλοδαποί νόμιμοι-παράνομοι στην Κύπρο ξεπερνούν τις 200.000, ενώ ο συνολικός πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές με βάση στοιχεία του 2007, φτάνει τις 789.300. Ένας στους τέσσερις δηλαδή που βρίσκεται στην Κύπρο είναι αλλοδαπός, από τους οποίους ένας στους εφτά είναι παράνομος.
Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία κατατέθηκαν χθες από τη διευθύντρια Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Άννυ Σιακαλλή σε ημερίδα του ΚΥΚΕΜ που διοργανώθηκε στη Λάρνακα. Αποκαλυπτικά ήταν και τα στοιχεία σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση που παρέθεσε ο διοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Δώρος Αχιλλέως, σύμφωνα με τα οποία: 3.851 αλλοδαποί ήρθαν τους πρώτους πέντε μήνες στην Κύπρο παράνομα, στην πλειοψηφία τους από τα κατεχόμενα. Από τους 176.000 νόμιμους αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κύπρο, οι 79.605 είναι Ευρωπαίοι και οι 71.481 υπήκοοι από τρίτες χώρες. Δεν είναι τυχαίο που η Κύπρος, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat, έχει το ψηλότερο ποσοστό υπηκόων τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη κατ’ αναλογία πληθυσμού που φτάνει το 7%, ενώ η 2η Ισπανία έχει ποσοστό 5%. Υπολογίζεται, σύμφωνα με την κ. Σιακαλλή ότι το 17% του εργατικού δυναμικού στις ελεύθερες περιοχές είναι μη Κύπριοι. Οι συνήθεις χώρες προέλευσης των υπηκόων τρίτων χωρών είναι εκτός από τη Συρία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Λίβανο, οι Φιλιππίνες, Σρι Λάνκα, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Ινδία, Κίνα, Βιετνάμ και Ρωσία. Μέχρι πριν λίγο καιρό η Κύπρος κατείχε ακόμη ένα ρεκόρ μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αυτό των αιτητών ασύλου, ωστόσο σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί, αφού παρατηρείται πτωτική τάση λόγω της επιτάχυνσης των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων.
Εικονικοί γάμοι ευκαιρίας
ΕΝΑ ΚΤΥΠΗΤΟ παράδειγμα κατάχρησης των διαδικασιών άκρως ανησυχητικό, αποτελεί, σύμφωνα με την κ. Σιακαλλή, η τέλεση γάμων ευκαιρίας με Κύπριους και τώρα τελευταία με Ευρωπαίους υπηκόους. Από στοιχεία έχει παρατηρηθεί ότι εικονικοί γάμοι αλλοδαπών από τρίτες χώρες με Κύπριους συντηρείται η έγγαμη σχέση για τρία χρόνια, εξασφάλιση κυπριακής υπηκοότητας, έκδοση στη συνέχεια διαζυγίου και διεκδίκηση άδειας εισόδου ομοεθνούς νέας ή νέου συζύγου. Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο της διγαμίας, καθώς και η τέλεση γάμων για εξυπηρέτηση συγγενών και φίλων (π.χ. παντρεμένοι Κύπριοι συνάπτουν εξωσυζυγική σχέση με αλλοδαπές τις οποίες «παντρεύουν» με συγγενείς ακόμα και με τον πατέρα τους ή φίλους ή υπαλλήλους τους επί πληρωμή, για να τους εξασφαλίσουν άδεια παραμονής στη Δημοκρατία.
Επίσης παρατηρείται το φαινόμενο τέλεσης γάμου για αμοιβαία εξυπηρέτηση κυρίως μεταξύ ηλικιωμένων Κυπρίων αντρών και αλλοδαπών οικιακών βοηθών, ενώ μόλις αντιληφθούν ότι η γνησιότητα της σχέσης τους αμφισβητείται από τις Αρχές, υποβάλλουν αίτηση διαζυγίου οπόταν διεκδικούν παράταση της παραμονής τους μέχρι την έκδοσή του, φροντίζοντας να αναβάλλεται συνεχώς η εκδίκαση της αίτησης. Σχετικά με γάμους με Ευρωπαίους, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο, όπως σημειώνει η διευθύντρια του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού, πολίτες από συγκεκριμένα κράτη-μέλη να έρχονται στην Κύπρο για διακοπές, να τελούν γάμο συνήθως με απορριφθέντες αιτητές ασύλου επί πληρωμή, να αναχωρούν για τη χώρα τους και ο αλλοδαπός να διεκδικεί παραμονή στην Κύπρο ως σύζυγος Ευρωπαίας υπηκόου.
Επιπρόσθετα με τα προβλήματα αυτά, παρατηρείται, κατά την κ. Σιακαλλή η εγγραφή εταιρειών με ανύπαρκτα κεφάλαια και η διεκδίκηση άδειας παραμονής αλλοδαπών ως διευθυντές ή μέτοχοι σ’ αυτές. Επίσης αρκετοί καταγγέλλουν εργατική διαφορά κυρίως από οικιακές βοηθούς είτε λίγο πριν τη λήξη της τελικής τους άδειας παραμονής είτε νωρίτερα, προτιμώντας να εργάζονται παράνομα με καθαρές απολαβές 500 ευρώ το μήνα αντί 290 ευρώ το μήνα. Επίσης σημειώνεται ότι χιλιάδες φοιτητές έρχονται στην Κύπρο και αφού καταβάλλουν την 1η δόση των διδάκτρων στα κολλέγια, καταλήγουν τελικά να εργάζονται παράνομα ή ζητούν πολιτικό άσυλο καταθέτοντας στις πλείστες περιπτώσεις ψευδή στοιχεία.
ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΚΥΠΡΟ

- Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
- Το υψηλό βιοτικό επίπεδο
- Η ευκολία στην υποβολή αίτησης ασύλου
- Στην ευκολία χορήγησης επιδομάτων και βοηθημάτων σε αιτητές ασύλου
- Οι πολλές ευκαιρίες στην παράνομη απασχόληση και
- Η σιγουριά στο να επιτευχθεί ο τελικός στόχος που είναι η είσοδός τους σε ευρωπαϊκό κράτος.

Η κ. Σιακαλλή προσθέτει και τη σχετικά εύκολη διέλευση των αλλοδαπών από την πράσινη γραμμή, το μεγάλο χρονικό διάστημα εξέτασης της αίτησής τους για χορήγηση ασύλου, την παραχώρηση σημαντικών δημόσιων βοηθημάτων (425 ευρώ μηνιαίως) το δικαίωμα εργασίας, ο μη περιορισμός τους σε κέντρα υποδοχής και η γειτνίαση της Κύπρου με τις χώρες προέλευσης.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

2 σχόλια:

  1. το χασαμε το παιγχνιδι πατριωτη ...

    ο καθε ενας ας φροντισει για τον εαυτο του ,

    οι αριθμοι νικησαν ,
    ο πολιτισμος νικησε

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανακατεύει (o Λ. Λαζόπουλος) την λάσπη που αρνούμαστε να ανακατεύσουμε εμείς ως κοινωνία. Και για αυτό, από ένδειξη σεβασμού ίσως στο έργο του, του δώσαμε το ακαταλόγιστο και τον καταστήσαμε από ηθοποιό σάτιρας σε συντηρητικό πολιτικάντη με εμμονές και εκρήξεις. Καταγγέλλει τον ρατσισμό... με ρατσισμό. Δεν σατιρίζει Δεν προσπαθεί να οδηγήσει το κοινό του στην κάθαρση ή στην συνειδητοποιήσει , δεν προσπαθεί ούτε καν να προσδώσει στοιχεία παιδευτικά στην σάτιρα του. Επέλεξε την κολακεία στους νέους και την ταύτιση με τους μικροαστούς της εύκολης λατρείας και αποκαθήλωσης. Επέλεξε την άκριτη μετατροπή του νέου σε πρότυπο για την πατρίδα μας χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια παρά μόνο αυστηρά ηλικιακά. Και αυτό είναι μορφή λαϊκισμού Και ρατσισμού. Μετατράπηκε από ηθοποιός σε εθνικό σωτήρα. Διαφέρει από τους επικριτές του μόνο στην ευφυΐα και στην δημοκρατική νομιμοποίηση Και οι δυο διαφορές τον καθιστούν έτι επικινδυνότερο. Ίσως είμαστε η μοναδική δυτική χώρα που η ''σάτιρα' είναι τόσο ξενδιάτροπα συστημική που δεν έχει στόχο το ιδεολογικό προκάλυμμα του συστήματος αλλά τις προσωπικές αδυναμίες των προσώπων που το απαρτίζουν. Δεν τον ενοχλεί ο συντηρητικός Καραμανλής αλλά ο αφελής Παπανδρέου. Ίσως είμαστε η μοναδική δυτική χώρα που η σάτιρα της είναι τόσο ξενδιάτροπα συστημική δεν θέλει να ανατρέψει αλλά να κολακέψει τα κατώτερα ένστικτα της ομάδας που καταληστεύει με την συμπεριφορά της το μέλλον της χώρας. Τους μικροαστούς. Ο Λάκης και τα άκρα. Σε μια Ελλάδα που έχει πάρει διαζύγιο από τις Λέξεις και την Λογική.

    http://www.andrianopoulos.gr/0000000000

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.