24/6/09

«Διοίκηση Κυβερνοχώρου» δημιουργεί το αμερικανικό Πεντάγωνο

Ουάσινγκτον: Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας συστήνει μια «Διοίκηση Κυβερνοχώρου» που θα αναλάβει την προστασία των εκατομμυρίων υπολογιστών και των χιλιάδων δικτύων του.Η απόφαση που υπέγραψε την Τρίτη ο υπουργός Αμυνας προβλέπει ότι ο νέος φορέας θα υπάγεται στη Στρατηγική Διοίκηση (Stratocom) και θα έχει τον ίδιο διευθυντή με τη μυστικοπαθή Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, η οποία αναλαμβάνει επιχειρήσεις ηλεκτρονικής παρακολούθησης και υποκλοπής επικοινωνιών.

Η Διοίκηση Κυβερνοχώρου (Cyber Command) θα αναλαμβάνει την προστασία μόνο των στρατιωτικών υποδομών και όχι άλλων κυβερνητικών ή ιδιωτικών δικτύων υπολογιστών, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Μπράιαν Ουίτμαν.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση εάν η Διοίκηση θα αναλαμβάνει και επιθετικές επιχειρήσεις. «Η Διοίκηση θα εστιαστεί στην προστασία και τη λειτουργία του υπουργείου Αμυνας [...] και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για αυτό» περιορίστηκε να δηλώσει.

Η εξέλιξη έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διορίσει συντονιστή αρμόδιο για την Κυβερνοασφάλεια στον Λευκό Οίκο.

Η έκθεση για την κυβερνοασφάλεια του έθνους που είχε παραγγείλει ο Ομπάμα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η χώρα είναι εν πολλοίς εκτεθειμένη στις επιθέσεις χάκερ, είτε ιδιωτών είτε εντολοδόχων ξένων κυβερνήσεων.

Το Πεντάγωνο λειτουργεί σήμερα 15.000 ηλεκτρονικά δίκτυα και περίπου 7 εκατ. υπολογιστές. Έχει παραδεχτεί ότι καταγράφει κάθε ημέρα χιλιάδες απόπειρες εντοπισμού ευάλωτων σημείων στα συστήματά του.

Αρκετές σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος των ΗΠΑ -μεταξύ άλλων σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και σε υπολογιστές με διαβαθμισμένα δεδομένα για το νέο μαχητικό F-15- φαίνεται ότι προέρχονταν από την Κίνα και την Ρωσία, είχε ανακοινώσει το Πεντάγωνο, αποφεύγοντας όμως να κατηγορήσει ευθέως την κομμουνιστική χώρα.

Η νέα Διοίκηση Κυβερνοχώρου πιθανώς θα έχει την έδρα της στο Φορντ Μιντ του Μέριλαντ, κοντά στην αμερικανική πρωτεύουσα, εκεί που λειτουργούν και τα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας.

Θα ξεκινήσει την προκαταρκτική λειτουργία της τον Οκτώβριο με την προοπτική να είναι μάχιμη το 2010.

Πηγή: news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.