8/6/09

Στη Θεσσαλονίκη ο γίγαντας του Αμερικανικού Ναυτικού

Το πλοίο αμφίβιας εφόδου «Μπατάαν» κατέπλευσε στο λιμάνι στο πλαίσιο άσκησης

Της Ζωγιας Kουταλιανου
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το χαρακτηρίζουν «εργαλείο ειρήνης», ωστόσο είναι πανέτοιμο να εφορμήσει σε θαλασσομαχίες, να πραγματοποιήσει γιγαντιαίες επιχειρήσεις αποβάσεων, αλλά και να αντιμετωπίσει μεγάλες καταστροφές προσφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια. Στα έγκατά του κρύβει από υπερσύγχρονα χειρουργεία και μονάδες εντατικής θεραπείας της αιχμής της τεχνολογίας έως αποβατικά σκάφη τύπου χόβερκραφτ καθώς και χιλιάδες ανθρώπων, ενώ στο κατάστρωμά του «παρκάρουν» έξι ελικοφόρα αεροσκάφη μεταφοράς προσωπικού και είκοσι πέντε πολεμικά αεροσκάφη.
Το θηριώδες αμερικανικό πλοίο αμφίβιας εφόδου «Μπατάαν», μήκους 257 μέτρων και πλάτους 32, κατέπλευσε την περασμένη Πέμπτη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο κοινής άσκησης με τις ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόλου. Είναι εξοπλισμένο με το μεγαλύτερο εν πλω νοσοκομείο, αλλά και με 18 αποβατικά χόβερκραφτ για τη μεταφορά ανθρώπων και εφοδίων στην ξηρά τόσο σε καιρούς ειρήνης όσο και σε καιρούς πολέμου.

Διαδικασία ανεφοδιασμού
Αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το «Μπατάαν» των 40.500 τόνων, το οποίο κατέφτασε από τη Μαγιόρκα όπου έκανε την πρώτη στάση του μετά τις 12 Μαΐου που αναχώρησε από τις ΗΠΑ, βρίσκεται σε διαδικασία ανεφοδιασμού, καθώς το πλάνο του προβλέπει ότι θα επιχειρεί επί επτά μήνες. Οι 1.200 ναύτες του σχηματίζουν αλυσίδες και μεταφέρουν χέρι χέρι στις αποθήκες του σκάφους τα πακεταρισμένα τρόφιμα από τις παλέτες που περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα εναποθέτουν στα χαμηλότερα εσωτερικά καταστρώματα (όπου γίνεται η συντήρηση των αεροσκαφών όταν το πλοίο βρίσκεται εν πλω).
Μέχρι τα μέσα της εβδομάδας το «Μπατάαν», που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη χερσόνησο στις Φιλιππίνες όπου Αμερικανοί στρατιώτες θυσιάστηκαν πολεμώντας, μαζί με τους Φιλιππινέζους, εναντίον των Γιαπωνέζων στις αρχές του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, θα αποπλεύσει για να συναντήσει στον Βόλο τις ελληνικές δυνάμεις. Με τα δύο μηχανοστάσια ατμού που αποδίδουν 70.000 ίππους, το αμφίβιο σκάφος μπορεί ν’ αναπτύξει ταχύτητα έως και 20 κόμβων.

Tρία «αδελφά» σκάφη
Το Σάββατο, εξάλλου, στο λιμάνι της πόλης κατέπλευσε και το δεύτερο από τα συνολικά τρία «αδελφά» πολεμικά σκάφη που απαρτίζουν την ομάδα αμφίβιας ετοιμότητας, την οποία στελεχώνουν συνολικά 2.200 πεζοναύτες. Απ’ αυτούς, οι 1.400 επιβαίνουν στο «Μπατάαν». Στην «κοιλιά» του σκάφους βρίσκονται τα χόβερκραφτ με τις γιγάντιες προπέλες. Πιο πάνω, το υπερσύγχρονο νοσοκομείο, με τις 600 κλίνες, τα τέσσερα χειρουργεία, τη μονάδα εντατικής θεραπείας, το ακτινολογικό, το οδοντιατρείο, το γυναικολογικό ιατρείο. Στο κατάστρωμα του πλοίου όπου τα αεροσκάφη πραγματοποιούν τις προσνηώσεις όταν το αποβατικό «Μπατάαν» επιχειρεί, τα ελικοφόρα αεροσκάφη περνούν από συντήρηση, προκειμένου να ετοιμαστούν για την εκπαιδευτική άσκηση.
Ο γίγαντας στέκεται ήρεμος και, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματικούς, όταν ξυπνήσει «θα είναι για καλό, το οποίο μερικές φορές μπορεί να φτάσει μόνο από θαλάσσης».
KAΘHMEΡINH

2 σχόλια:

  1. Δεν είδα και δεύτερο πλοίο να πιάνει Θεσσαλονίκη εκτός από το LHD 5 που είναι της κλάσσης WASP.(LHD 1=WASP,LHD 2=Essex, LHD 3=KEASARGE,LHD 4=BOXER),ούτε και τα αμερικανάκια έγιναν αισθητά στην Θεσσαλονίκη.Πάντως είναι επιβλητικό και νομίζω αυτό που χρειάζονται οι Πεζοναύτες.πριν χρόνια είχα επισκευθείτο WASP, LHD 1, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πράγματι το νοσοκομείο του με εντυπωσίασε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τελικά 8 είναι τα πλοία πολλαπλών αποστολών και αποβάσεων κλασης WASP (LHD)το τελευταίο (Makin Island) ανέλαβε ενεργό δράση το 2009.Και φυσικά αυτό δείχνει τον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.