6/6/09

Κατασκοπεία υπέρ της Κούβας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και η σύζυγός του συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της κουβανικής κυβέρνησης για σχεδόν 30 χρόνια, ανακοίνωσε την Παρασκευή (χθες) το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γουόλτερ Κένταλ Μάιερς, 72 ετών, με τη βοήθεια της συζύγου του Γκουέντολιν Μάιερς, 71, χρησιμοποίησαν την άδεια χειρισμού απορρήτων εγγράφων που είχε ο Μάιερς προκειμένου να διαβιβάσουν διαβαθμισμένες πληροφορίες στην κουβανική κυβέρνηση και σε μία περίπτωση συναντήθηκαν με τον Κουβανό πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Εις βάρος του ζεύγους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για κατασκοπεία ως παράνομοι πράκτορες της κουβανικής κυβέρνησης και για διαβίβαση απόρρητων πληροφοριών στην κουβανικη κυβέρνηση, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατηγορήθηκαν επίσης για υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και δράση παράνομου πράκτορα.
Οι κατηγορίες επισύρουν ποινές κάθειρξης έως και 35 χρόνων. Οι Μάιερς δήλωσαν ότι είναι αθώοι. Θα παραμείνουν υπό κράτηση έως την Τετάρτη, οπότε θα προσαχθούν ενώπιον δικαστηρίου που θα αποφασίσει ή όχι την προφυλάκισή τους, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ο συνήγορος του ζεύγους αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.
Δεν υπάρχει προς το παρόν αντίδραση από την πλευρά της Κούβας.
Στρατολογήθηκαν το 1979
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, οι Μάιερς στρατολογήθηκαν το 1979 από έναν Κουβανό αξιωματούχο που κατηύθυνε τον Κένταλ Μάιερς να αναζητήσει εργασία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ή τη CIA.
Ο Μάιερς εργαζόταν με σχέση μερικής απασχόλησης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 1977 και έγινε πλήρους απασχόλησης το 1985, φθάνοντας στη θέση του υψηλόβαθμου αναλυτή που ειδικεύεται στην ανάλυση πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκά θέματα.
Με την άδεια χειρισμού απορρήτων εγγράφων που διέθετε είχε καθημερινή πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες και είδε περισσότερες από 200 εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών για την Κούβα, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση.
Συνταξιοδοτήθηκε το 2007.
Η Γκουέντολιν Μάιερς εργαζόταν σε τράπεζα. Οι Μάιερς έπαιρναν μηνύματα από την κουβανική κυβέρνηση μέσω των βραχέων κυμάτων του ραδιοφώνου και με το χέρι και συνήθως διαβίβαζαν στους συνδέσμους τους τις απαντήσεις τους με το χέρι.
Η Γκουέντολιν Μάιερς είπε πως ο αγαπημένος της τρόπος να δίνει πληροφορίες ήταν ανταλλάσσοντας καρότσια σε σουπερμάρκετ, σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση πράκτορα του FBI.
Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως το κίνητρό τους ήταν η επιθυμία να βοηθήσουν την κυβέρνηση της Κούβας, όχι τα χρήματα. Ταξίδευαν μερικές φορές στην Κούβα και σε άλλους προορισμούς στη Λατινική Αμερική, προκειμένου να συναντήσουν τους συνεργάτες τους και συνάντησαν τον Κάστρο το 1995.
Έλαβε "πολλά μετάλλια"
Ο Κένταλ Μάιερς είπε σε έναν μυστικό πληροφοριοδότη του FBI που παρίστανε τον αξιωματούχο των κουβανικών μυστικών υπηρεσιών πως είχε λάβει "πολλά μετάλλια" από την κουβανική κυβέρνηση. Η μυστική επιχείρηση ξεκίνησε τον Απρίλιο.
Στις συναντήσεις με τον πληροφοριοδότη του FBI, ο οποίος κάποια στιγμή πρόσφερε στον Κένταλ Μάιερς ένα πούρο, οι Μάιερς φέρονται να συμφώνησαν να παράσχουν πληροφορίες για τη Διάσκεψη Κορυφής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών από τις 17-19 Απριλίου στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.
Η υπουργός Εξωτερικών έχει διατάξει να γίνει μία αποτίμηση της ζημιάς και αναθεώρηση των διαδικασιών ασφαλείας του υπουργείου, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.