6/6/09

Λίγες ώρες πριν τις ευρωεκλογές...



του Απόστολου Αποστολόπουλου
Μόνο λίγες ώρες μείνανε ως τις κάλπες. Αλλά ακόμα δεν είναι σαφές για τι θα ψηφίσουμε, για την Ελλάδα ή για την Ευρώπη; Εκτός αν, με την αποχή, δείξουμε τη βαθιά μας δυσαρέσκεια για την κατάντια τους. Αλλά ούτε η αποχή είναι βέβαιη. Τα ΜΜΕ προέβλεπαν και προέτρεπαν να μη δούμε το «debate». Διαψεύστηκαν, το είδαμε σχεδόν όλοι (75%). Τώρα προτρέπουν για αποχή. Πολύ πιθανή η δεύτερη διάψευση. Στις δημοσκοπήσεις (που τα σκαμπανεβάσματά τους θυμίζουν κλόουν ακροβάτες) πρόθεση αποχής δηλώνει μόλις το 26%. Μένει να τριτώσουν οι διαψεύσεις, των προγνωστικών. Αλλά Κυριακή κοντή γιορτή.
Δεν συζητήσαμε, λέει, τα μεγάλα θέματα της Ευρώπης. Ποια Ευρώπη θέλουμε. Σάμπως κι αν το κάναμε (δηλαδή τα κόμματα) τι θα κερδίζαμε; Εδώ μπήκε Τούρκος Διοικητής στο στρατηγείο της Λάρισας (του ΝΑΤΟ) και δεν έσταξε η μύτη κανενός. Δεν καιγόμαστε για τα δικά μας, με την Ευρώπη θα στάξει η ουρά του γαϊδάρου. Άλλωστε την Ευρώπη που θέλουμε την έχουμε: μια αγελάδα είναι για όλους μας η ΕΕ που αρμέξαμε (και αρμέγουμε) με τα πακέτα στήριξης που «έφτιαξαν» κόσμο και κοσμάκη, αστούς και αγρότες, δεξιούς κι αριστερούς, παχουλοί-παχουλοί. Να «που πήγαν τα λεφτά». Και όσοι ωρύονται για σπατάλες και μίζες είναι μάλλον αυτοί που έφαγαν τα πιο πολλά. Οι πολιτικοί είναι όλοι ίδιοι; Εμείς όχι;
Κατά τα άλλα πότε είχαν άποψη τα κόμματα για την Ευρώπη, το ρόλο της, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, τη Ρωσία; Πότε χάραξαν εθνική πολιτική που θα επηρέαζε την ΕΕ; Εδώ ο κ. Σημίτης, εμπνευστής του «ναι στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ» (μαζί με τον κ. Παπανδρέου φυσικά) δήλωσε ξαφνικά και χωρίς εξήγηση ότι είναι εναντίον της τουρκικής ένταξης. Η δική μας εξήγηση (αφού δεν δίνει τη δική του) είναι ότι «εμπνεύστηκε» από ξένα κέντρα, ευρωπαϊκά, τα οποία αυτή τη στιγμή (αύριο δεν ξέρεις…) λένε όχι στην τουρκική ένταξη.
Πώς να εκφράσεις γνώμη όταν ζεις με δάνεια, όταν έχεις το χέρι διαρκώς απλωμένο κάτι να πάρεις, κάτι να αρπάξεις, κάτι να πέσει από το τραπέζι να το μασουλίσεις; Πολύ σου πάει να θέλεις, σκυφτός, να χαράξεις πολιτική. Ακούς και υπακούς μην τυχόν δυσαρεστηθούν οι δανειστές. Πάμε κάλπη, λοιπόν, με ήσυχη τη συνείδηση. Τίποτα δεν θα πάθει η Ευρώπη από την αλαλία μας, όπως δεν έπαθε ως τώρα. Απλώς ψηφίζουμε για την Ευρώπη αλλά αποφασίζουμε για την Ελλάδα. Καλή όρεξη.
ΥΓ. Την Κυριακή κανένα αποτέλεσμα δεν θα είναι έκπληξη. Απολύτως κανένα.

4 σχόλια:

  1. Πριν λιγα χρονια στο λυκειο μας ελεγαν στο μαθημα της πολιτικης αγωγης (η καπως ετσι δεν θυμαμε ακριβως τον τιτλο του μαθηματος) οτι μια χωρα βγαζει τον προηπολογισμο της συμφωνα με τα εσοδα απο φορους ή απο κρατικες επιχειρησεις και στην Ελλαδα συγκεκριμενα και απο πορους της Ευρωπαικης Ενωσης.. Αλλα η ερωτηση ηταν: "Και τα υπολοιπα που χρειαζονται?" η απαντηση απ τον δανεισμο! Ημουν λιγακι υποψιασμενος και δεν μου φανηκε τοσο παραξενο η μαλλον οχι οσο παραξενο φανηκε στους υπολοιπους.

    Βασιζομαστε σε λεφτα αλλων.. Το παραξενο ειναι οτι οι Περισσοτεροι βασιζονται σε λεφτα αλλων. Και ποιος εχει τελικα αυτα τα λεφτα για να δανισει?

    Φιλε μου η πολιτικη σκηνη αλλαζει οσο ευκολα οσο και η οικονομικη.Το ιδιο και οι γνωμες και οι αποψεις. Γιατι σου προξενει απορια που ο Σημιτης αλλαξε γνωμη (αν οντως αλλαξε, εγω δεν το εχω ακουσει αυτο)? Εφοσον αλλαζουν τα οικονομικα συμφεροντα αλλαζουν και τα πολιτικα. Οι πολιτικοι δεν ειναι δυνατον να μην επηρεαζονται απ την παγκοσμια κατασταση. Αυτο δεν θα βοηθουσε κανεναν και θα ειχαμε βυθιστει σε μια διαμαχη για τις αρχικες μας αποψεις που πασει θυσια θα επρεπε να υποστηριζουμε.
    Καλα εκανε και ο Σημητης και οποιος για τους δικους του λογους αλλαξε την θεση του σε αυτο και οχι μονο αυτο το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ψηφίσουμε αύριο.
    Και αν δεν μας εκφράζει κανένας ας ρίξουμε λευκό.
    Αλλά ΟΧΙ στη ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ούτε υπέρ της ελλάδας ψηφίζουμε ούτε υπέρ της ευρώπης αλλά ψηφίζουμε υπάρ της ερωπαϊκής πορείας της τουρκίας στέλνοτας στις βρυξέλλες τους ευρω(τουρκο)βουλευτές μας για να εργαστούν σκληρά προς αυτήν την κατεύθυνση.
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η δήλωση Σημίτη για ΜΗ ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ (αλλά για ειδικη σχέση) δημοσιεύεται στις εφημερίδες (πχ ΗΜΕΡΗΣΙΑ) στις 9-02-09. Αντιδρώντας τα κόμματα διατήρησαν τις γνωστές θέσεις τους και το ΠΑΣΟΚπήρε αποστάσεις. Ο κ.Καρατζαφέρης (ήταν ο μόνος) απέδωσε τη μεταστροφή Σημίτη στην επιθυμία του να ταυτιστεί με τις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις (Γερμανία-Γαλλία). Ακολούθησε άρθρο Σημίτη στο "Βήμα", αιτιολογικό της νέας θέσης του-χωρίς κανένα επιχείρημα, κατά την άποψή μου.
    Δικαίωμα των πολιτικών (καιτου καθενός) να αλλάζει άποψη αρκεί να το αιτιολογεί. Έκτοτε ουδεμία συζήτηση έγινε, ούτε ο ίδιος επανήλθε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.