13/6/09

Μεγαλώνει η απόσταση της Αγκυρας από τις Βρυξέλλες

Η εμφανής αύξηση των αντιτουρκικών αισθημάτων των Ευρωπαίων πολιτών πληγώνει τους Τούρκους και γεννά συναισθήματα αποξένωσής τους από την Ευρώπη.Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τους αντιπάλους της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε., αναφερόταν εν ομοφωνία σε πολλά άρθρα», επισήμανε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα. Οντως, αυτό ήταν το πνεύμα του τουρκικού Τύπου. Η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» για παράδειγμα, έσπευσε από τη Δευτέρα κιόλας να γράψει για «νίκη των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία έπαιξαν στον προεκλογικό αγώνα το χαρτί των αντιπάλων της Τουρκίας».
Απογοήτευση και περισυλλογή επικρατεί στην Αγκυρα για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Θεωρούνται κακός οιωνός για την ευόδωση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι οποίες ήδη καρκινοβατούν. Παρ’ όλο που το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δηλαδή το κόμμα της ευρωδεξιάς που σάρωσε σε όλες σχεδόν τις χώρες - μέλη της Ε.Ε., η νίκη των δεξιών κομμάτων εντείνει τις ανησυχίες του τουρκικού κατεστημένου. «Η Τουρκία βλέπει ψήφο εναντίον της ένταξης στην Ε.Ε.», έγραφε την Τρίτη στον τίτλο σύντομης σχετικής ανάλυσής της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine και εξηγούσε: «Στην Τουρκία, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εκτιμάται προ πάντων ως ψήφος εναντίον της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε.


Οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι ενίσχυσαν τους αντιπάλους της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε., αναφερόταν εν ομοφωνία σε πολλά άρθρα», επισήμανε η συντηρητική γερμανική εφημερίδα. Οντως, αυτό ήταν το πνεύμα του τουρκικού Τύπου. Η τουρκική εφημερίδα «Βατάν» για παράδειγμα, έσπευσε από τη Δευτέρα κιόλας να γράψει για «νίκη των ακροδεξιών κομμάτων, τα οποία έπαιξαν στον προεκλογικό αγώνα το χαρτί των αντιπάλων της Τουρκίας». Υφίστανται, βεβαίως, στοιχεία των εκλογικών αποτελεσμάτων που σε ορισμένες, λίγες, χώρες ενισχύουν την άποψη αυτή.

Η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι σίγουρα η Ολλανδία. Εκεί κατέλαβε τη δεύτερη θέση το ακροδεξιό, νεοσύστατο Κόμμα της Ελευθερίας του Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος κέρδισε πανευρωπαϊκή φήμη και για τη διαβόητη ρήση του ότι «η Τουρκία δεν πρόκειται να μπει στην Ε.Ε. ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια!»

Στην Ιταλία η Λίγκα του Βορρά διπλασίασε τις ψήφους της (9,5%) και τους ευρωβουλευτές της (8). «Θα εργαστούμε πάνω απ’ όλα για να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση και την είσοδο της Τουρκίας στην Ε.Ε.», δήλωσε ο Ρομπέρτο Κότα, ανώτατο στέλεχος της Λίγκας, η οποία σημειωτέον συμμετέχει στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Σφοδρότατα αντιτουρκικό είναι και το βουλγαρικό ακροδεξιό κόμμα Ατάκα που πήρε το 11,5% των ψήφων... Σαν να μην ήταν όμως αυτό αρκετό, η Τουρκία αντιμετωπίζει πολύ ευρύτερες καταστάσεις που εμφανώς υπερβαίνουν τα όρια της Ακροδεξιάς. «Τη μεγαλύτερη ανησυχία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προκαλεί η άνοδος της Ακρας Δεξιάς και των Χριστιανοδημοκρατών», επισημαίνει η εφημερίδα «Σαμπάχ», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι σημείωσαν πτώση στις ευρωεκλογές εκείνα τα κόμματα που υποστηρίζουν την τουρκική ένταξη στην Ε.Ε. Ακριβώς εκεί βρίσκεται η ουσία του προβλήματος, όχι απλώς ούτε κυρίως στην Ακροδεξιά. Πρώτα πρώτα στο ότι καταποντίστηκαν οι σοσιαλιστές. Οι Βρετανοί Εργατικοί απειλούνται με διάλυση. Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες και οι Γάλλοι σοσιαλιστές υπέστησαν πανωλεθρία, άρα αποκλείεται λογικά να κυβερνήσουν σύντομα τις χώρες τους.

Με απώλεια της εξουσίας απειλείται και ο Ισπανός Θαπατέρο. Ολοι οι πρωτεργάτες δηλαδή της προώθησης της τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε. είτε βρίσκονται καθ’ οδόν για την απομάκρυνση από την εξουσία είτε βλέπουν να μειώνονται οι ελπίδες τους να την κατακτήσουν.

Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, φανατικοί πολέμιοι και οι δύο της τουρκικής ένταξης, βγαίνουν σαφώς ενισχυμένοι από τις ευρωεκλογές, άρα αυτοί θα δίνουν τον τόνο και στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Τουρκίας προς μεγάλη θλίψη της Αγκυρας.

Η αποξένωση των Τούρκων. Η εμφανής όμως αύξηση των αντιτουρκικών αισθημάτων των Ευρωπαίων πολιτών πληγώνει τους Τούρκους και γεννά συναισθήματα αποξένωσής τους από την Ευρώπη.Οι Τούρκοι πρέπει να έχουν καθαρό ότι από τότε που πήραν την εξουσία ο Σαρκοζί και η Μέρκελ διευρύνεται στην Ευρώπη η πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ε.Ε., έγραφε τη Δευτέρα ο Τούρκος αρθρογράφος Σαχίν Αλπαΐ. Δεν είναι ο μόνος που έχει αυτή την άποψη. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης έδειξε ότι σχεδόν το 80% των ερωτηθέντων Τούρκων πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα απέρριπτε την ένταξη της Τουρκίας, ακόμη και αν αυτή πληρούσε όλα τα κριτήρια.

Μόνο το 22% των ερωτηθέντων έθεσε σε πρώτη μοίρα την ένταξη στην Ε.Ε., αν και το 60% θα χαιρέτιζε την ένταξη ως πολύ θετική εξέλιξη. Πάνω από το 35% θεωρεί σημαντικότερο στόχο τη σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με τον ισλαμικό κόσμο. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη φαντάζει όλο και πιο απόμακρη στον τουρκικό λαό?
ΗΜΕΡΗΣΙΑ -Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ

5 σχόλια:

  1. arga h grhgora me to ryumos gennhshs ton moysoylmanon gyrv sto 2050 oloi h eyrvph tha anhkei stoys moysoylmanoys kai lysei gia to rythmo genhseis deh yparxei..... tote h toyrkia tha mpei kai tha ginei yperdynamei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πούμε εμείς οι Έλληνες, που οι "καϋμένοι οι Τούρκοι" μας έχουν επανειλημμένα λεηλατήσει, εξανδραποδίσει, καταπατήσει κάθε διεθνές δίκαιο και Συμφωνίες, μας έχουν κατασφάξει και συνεχώς μας κάνουν κακό όπου μας πετύχουν και μας σκοτώνουν τους συμπατριώτες μας κατά χιλιάδες...!

    Αχ τους "κακόμοιρους" τους Τούρκους!

    Πολύ τους λυπάμαι τους "δυστυχείς Τούρκους" που οι Ευρωπαίοι δεν τους θέλουν, τους ταλαιπωρούν και τους θίγουν και προσβάλουν στα μύχια της ψυχής των...!

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. The Turkish National Liberation War (1921-1922)

    http://www.youtube.com/watch?v=nIOLlE37gsc

    ΟΠΟΙΟΣ θελει μπορει να δει την αποψει της μικρασιατικησ καταστροφης απο την πλευρα του τουρκικου κινηματογραφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όσο μεγαλώνει η απόσταση Άγκυρας Βρυξελλών μικραίνει η απόσταση Άγκυρας Αθηνών. Στη Λάρισα έφτασαν. Χαράς ευαγγέλια τουρκολάγνοι, στα σπίτια σας θα μπουν σε λίγο...δεν αντέχετε να τους περιμένετε...
    "Υποστηρίζωμεν..."...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΣυνΈλληνες μην φοβάστε...όσο υπάρχουν Τούρκοι Εθνικιστές...η Ελλάδα δεν θα μείνει ακάλυπτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.