10/6/09

Απόρριψη των κατηγοριών διαφθοράς κατά του Γκιούλ ζητά η τουρκική Γενική Εισαγγελία


Άγκυρα: Ο επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας της Τουρκίας ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να απορρίψει τις κατηγορίες που εκκρεμούν από τη δεκαετία του 1990 κατά του προέδρου της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, για διαφθορά, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η πρόταση αυξάνει τις πιθανότητες να μπει στο αρχείο η υπόθεση εναντίον του Γκιουλ, ο οποίος ως πρόεδρος χαίρει ασυλίας. Ελάχιστοι είναι οι αναλυτές που αναμένουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει τον τελευταίο λόγο, θα ταχθεί υπέρ τη διεξαγωγής της δίκης.

Τον περασμένο μήνα, ποινικό δικαστήριο της Αγκυρας γνωμοδότησε υπέρ της διεξαγωγής της δίκης με κατηγορούμενο τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος φέρεται εμπλεκόμενος σε κακοδιαχείριση εκατομμυρίων δολαρίων από τα κομματικά ταμεία.

Το προεδρικό γραφείο είχε ασκήσει κριτική στην γνωμοδότηση αυτή, υπενθυμίζοντας ότι το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο πρόεδρος της χώρας μπορεί να δικαστεί μόνο για προδοσία.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, είχε κριθεί ένοχος πριν από πέντε χρόνια για την ίδια υπόθεση απάτης. Ο Ερμπακάν (πρωθυπουργός μεταξύ 1996-1997) έχει κριθεί ένοχος για πλαστογράφηση εγγράφων με στόχο την υπεξαίρεση εκατομμυρίων τουρκικών λιρών από το κράτος.

Ο Ερμπακάν τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό, γλιτώνοντας τη φυλάκιση χάρη σε ευνοϊκό νόμο που προώθησε το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Πέρυσι, ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος διατέλεσε υπουργός του Κόμματος Ευημερίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν μεταξύ 1996 και 1997, απένειμε πέρυσι χάρη στον πρώην πρωθυπουργό.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, news.in.gr, με πληροφορίες από Reuters
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.