24/6/09

Αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών από Ιράν και Βρετανία

Διπλωματικό επεισόδιο προκλήθηκε ανάμεσα στη Βρετανία και το Ιράν με τις δύο χώρες να προβαίνουν σε απελάσεις διπλωματών με αφορμή τις εκλογές στο Ιράν. Εν τω μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε τη χρήση βίας από το Ιράν κατά των διαδηλωτών.Το Ιράν ζήτησε την απέλαση δύο διπλωματών της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα. Κατά το Φόρειν Όφις, που δεν ανακοίνωσε τα ονόματά τους, ανήκουν στο διπλωματικό προσωπικό ενώ μεταξύ τους δεν συμπεριλαμβάνεται ο πρεσβευτής.
Σε απάντηση από τη Βρετανία πρόκειται να απελαθούν δύο Ιρανοί διπλωμάτες, ανακοίνωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Δήλωσε ακόμη απογοητευμένος από το ότι το Ιράν «μας έβαλε σε αυτή τη θέση», μιλώντας ακόμα για εντελώς αβάσιμες κατηγόριες εκ μέρους της Τεχεράνης.

Η κίνηση της κυβέρνησης βρήκε υποστήριξη και από την αντιπολίτευση.

Το Φόρειν Όφις ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Ιράν ήταν αδικαιολόγητη και αβάσιμη και προσθέτει ότι είναι μία κίνηση να τιμωρηθεί η Βρετανία για τις αντιδράσεις της (όπως και άλλων δυτικών χωρών) σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η Βρετανία προτίθεται επίσης να απομακρύνει από το Ιράν τις οικογένειες των διπλωματών και άλλο μη απαραίτητο προσωπικό λόγω των βίαιων συγκρούσεων. Πάντως, για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στη χώρα δεν υπάρχει εντολή ή προτροπή να απομακρυνθούν αλλά τους συστήνεται να είναι πολύ προσεκτικοί.

Καταδίκη από τον Μπαράκ Ομπάμα

Οργή και αποτροπιασμό για τη χρήση βίας από τις Αρχές του Ιράν κατά των διαδηλωτών δηλώνει ότι αισθάνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

«Καταδικάζω αυτές τις άδικες πράξεις και συμμερίζομαι, με τους Αμερικανούς πολίτες, το πένθος για όλες τις αθώες ζωές που χάθηκαν», δήλωσε.

Απέρριψε επίσης ως «εντελώς ψευδείς και παράλογες» τις κατηγορίες του Ιράν ότι οι ΗΠΑ έχουν υποκινήσει τις διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση του Ιράν, πρόσθεσε, ότι πρέπει να εξετάσει το πώς οι πολίτες της βλέπουν τη νομιμότητα του αποτελέσματος των εκλογών.

Πιέσεις από τη Δύση

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να ζητούν, αλλά σε όχι ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, από το Ιράν να περιορίσει τη βία κατά των διαδηλωτών. Αρκετές κάλεσαν τους Ιρανούς πρεσβευτές στη χώρα τους και τους απηύθυναν προειδοποιήσεις και εκκλήσεις κατά της συνεχιζόμενης βίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ζήτησε επανακαταμέτρηση των ψήφων αν και δεν αναφέρθηκε στην πιθανότητα νοθείας ή άλλη αλλοίωση του αποτελέσματος. Ο Νικολά Σαρκοζί ζήτησε και αυτός τερματισμό της βίαιης καταστολής των Αρχών, επισημαίνοντας πάντως ότι πρέπει να συνεχιστεί και ο διάλογος για τα πυρηνικά.

Πάντως δεν έχουν διατυπωθεί αιτήματα για κυρώσεις ή άλλης μορφής πίεση κατά του Ιράν, ενώ βεβαίως παραμένουν ανοιχτά θέματα όπως ο διάλογος για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Το Ιράν ζήτησε επίσης να μην αναμιγνύεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν στα εσωτερικά της χώρας. Ο ΓΓ του Οργανισμού είχε ζητήσει από το Ιράν να σεβαστεί τα δικαιώματα των πολιτών «και ειδικά το δικαίωμα να συναθροίζονται και το δικαίωμα της έκφρασης». Κάλεσε ακόμη σε τερματισμό των συλλήψεων, των απειλών και της χρήσης βίας.

Newsroom ΔΟΛ

4 σχόλια:

  1. Ποὺ θὰ καταλήξη ἄραγε ἡ αὐτὴ ἡ ἀναμέτρηση;
    Ἰρὰν - ΗΠΑ καὶ δορυφόρων ἐννοῶ.
    Εἴδωμεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κίνηση της κυβέρνησης βρήκε υποστήριξη και από την αντιπολίτευση.


    Αυτό σημαίνει εξωτ, πολιτική . ΠΑρά το γεγονός ότι αντιπαθώ τους Αγγλους για την πολιτική τους γενικός σε αυτό το τομέα όπως και για άλλα κράτη θεωρώ ότι έχουν δίκιο. Αυτό για μένα είναι η απάντηση μου στον Κίμων που σε μια άλλη ανάρτηση με ρώτησε περί πολιτεύματος...Και όχι μονο στον Κίμων αλλά σε όλοους όσους δεν κατανοούν ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πως σε κάθε τόπο υπάρχουν θέματα που άπτονται πολιτικής και όχι κομματικής βούλησης...
    Οσο για την σχέση και την αντίδραση πιθανολογώ ότι είναι η απαρχή μιας μεγάλης πορείας για το ΙΡάν αν θυμάμαι καλά οι Αμερικάνοι είχαν πρόθεση να μπουν και εκεί παλαιότερα γιατί όχι και τώρα ...?αρκεί να τους δωθεί το δικαίωμα..
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε πλήρη εξέλιξη το πραξικόπημα της Δύσης εναντίον του Ιράν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν έκανε τέτοιο πράγμα η Δύση μπράβο της Μεγάλε Ανατολικέ...μακάρι αυτό το στυγνό και άκρως ανελεύθερο καθεστώς να καταρρεύσει τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.