12/6/09

Απορρίπτει την προνομιακή σχέση με την ΕΕ η Άγκυρα

Ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγκίς απέρριψε την ιδέα που προτάθηκε από το Βερολίνο και το Παρίσι για μια «προνομιακή σύμπραξη» ανάμεσα στη χώρα του και την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Παρασκευή ότι «η Τουρκία είτε θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ είτε δεν θα είναι καθόλου μέλος της».

«Η Τουρκία θα είναι πλήρες μέλος της ΕΕ ή δεν θα είναι καθόλου μέλος της. Δεν υπάρχει μέση οδός. Αυτό το καθεστώς του «προνομιακού εταίρου» δεν έχει καμιά νομική βάση, ειδάλλως θα ήμασταν ήδη», δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

«Είμαστε μέσα στην τελωνειακή ένωση και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάνω από πέντε εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στις χώρες μέλη. Είμαστε ήδη στην Ευρώπη», προσέθεσε ο υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με μια «επιβράδυνση» των μεταρρυθμίσεων, τις οποίες έχει ξεκινήσει η Τουρκία ενόψει μιας ένταξής της στην ΕΕ, ο Μπαγκίς κατηγόρησε την αντιπολίτευση στη χώρα του ότι «κωλυσιεργεί» και ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες ότι «αποθαρρύνουν» την κοινή γνώμη.

«Η αντιπολίτευση είναι που επιβραδύνει την Τουρκία. Κωλυσιεργούν. Όταν, επιπλέον, ευρωπαίοι ηγέτες αποθαρρύνουν την κοινή γνώμη, αυτό δεν βοηθάει», τόνισε ο Μπαγκίς.

«Βλέπω την ΕΕ ως το διαιτολόγο της Τουρκίας. Ξέρουμε πως αν ακολουθήσουμε τη συνταγή, η υγεία μας θα βελτιωθεί. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθούμε τη συνταγή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός και πρόσθεσε ότι «όλες οι χώρες που άρχισαν διαπραγματεύσεις στο τέλος εντάχθηκαν».
ΑΝΤ1

6 σχόλια:

  1. «Είμαστε μέσα στην τελωνειακή ένωση και μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Πάνω από πέντε εκατομμύρια Τούρκοι ζουν στις χώρες μέλη. Είμαστε ήδη στην Ευρώπη»,

    αυτο ειναι η ουσια ,

    αναποφευκτα με τον ενα ή αλλο τροπο η τουρκια εχει πατησει ποδι μεσα στην εε

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμενα παντως σαν απειλη μου ακουγεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ταταρομογγολοι κανενα ποδι δεν εχουν πατησει στην ΕΕ, οι περισσοτεροι Ευρωπαιοι συχαινονται ενστικτωδως αυτη τη ρατσα, οι Ταταρομογγολοι μασονοι ομως σιγουρα ναι, συνεπικουρουμενοι απο τους ντοπιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία τα λέει ο κύριος Μπαγκίς ή πλήρες μέλος ή τίποτα… Ως εδώ καλά αλλά στο τέλος φαίνεται η αποκλειστικά τούρκικη λογική «όποιος άρχισε τις διαπραγματεύσεις κάποια στιγμή θα ενταχθεί». Υπάρχει και κάτι που το υπολήπτονται πολύ στην Ευρώπη κε Μπαγκίς και αυτό λέγεται αξιοπιστία. Αν δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε απλά θα πάψουν να ασχολούνται μαζί σας γιατί πλέον θα σας θεωρήσουν αναξιόπιστους. Αν αυτή η κατάσταση σας αρκεί τότε ούτε για μας είναι πρόβλημα αλλά σ’ αυτή την περίπτωση θα ξέρουμε πλέον πως η ένταξη που δεν έρχεται δεν θα μας λύσει προβλήματα που περιμέναμε να μας λύσει και δεν θα είμαστε τόσο ελαστικοί με τις κυβερνήσεις μας που συστηματικά τείνουν χέρι φιλίας σε σας χωρίς ανταπόκριση… Υπάρχουν φήμες κε Μπαγκίς ότι οργανώνονται από το τουρκικό κράτος παρακρατικοί μηχανισμοί που προωθούν λαθρομετανάστες με σκοπό την οικονομική αιμορραγία της Ελλάδας. Δεν νομίζω ότι θα θέλατε μελλοντικά να μπει στην ατζέντα συζήτησης στην Ελλάδα η απαίτηση της κοινής γνώμης για κάποιες προληπτικές ενέργειες στο έδαφός της χώρας σας από Ελληνικές υπηρεσίες προς την κατεύθυνση της καταστολής αυτού του φαινομένου! Άλλωστε αν υιοθετούνταν μια τέτοια πολιτική ανοιχτά από έλληνες πολιτικούς αυτό θα ήταν κάτι που θα καταρράκωνε το κύρος σας στον Ισλαμικό Κόσμο αλλά και στην Κεντρική Ασία. Αλλά προ της απειλής θανάτου κανείς κάνει πολλά τρελά πράγματα μη υπολογίζοντας τις συνέπειες όταν δεν υπάρχει άλλη λύση. Ακόμα και να συγκρουστεί ανοιχτά με τα συμφέροντα της μοναδικής υπερδύναμης. Αλλά έτσι όπως πάνε τα πράγματα προς τα εκεί οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δημοψήφισμα ΤΩΡΑ για την Τουρκία.
    Μετά τα ξαναλέμε μίστερ!


    Η τουρκία θα μείνει στην Τουρκία με ένα δωράκι επίσης το αυτόνομο Κουρδιστάν απελευθερωμένο. PESHMERGE ρε 'σεις στον αιώνα τον άπαντα!

    Δεν έχει πατήσει κανένα πόδι της στην Ευρώπη μίστερ.
    Οι περισσότεροι που βρίσκονται στα κεμπαμπτζίδικα και στα off-licence είναι ακόμη --απο την παλιά γενιά.
    Εάν τους βάλουν μέσα οι ραγιάδες
    μπορεί να αλλάξουν πόστα βέβαια :-)
    για να μας διδάξουν τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΌ ΤΟΥΣ! (sick) σφάζε και άγιαζε.

    Πίσω Τούρκοι απο την Ευρώπη!
    Δεν σας γουστάρουμε! Σας συμπαθώ αλλά απο μακριά:-))))))))))))))

    Δεν υπάρχει καμιά ευρωπα'ι'κή οργάνωση πολιτών για την μη εισδοχή της χώρας αυτής στην ΕΕ;

    Εάν ξέρει κανείς κάτι ας μας πεί.

    Νήμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το μόνο δημοψήφισμα που θα γίνει (αν γίνει κι αυτό, γιατί σίγουρα προς τα κει πάμε) θα είναι για να μας ρωτήσουν αν θα θέλαμε την νεο-οθωμανική υπηκοότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.