5/6/09

Η Τανσού Τσιλέρ εργάζεται για τη CIA από το 1967

Το "Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης", η Τανσού Τσιλλέρ, που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων, το 1996

του Σάββα Καλεντερίδη
Το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ ζήτησε από τη ΜΙΤ τα έξι CD με πληροφορίες για την εν λόγω οργάνωση, που είχαν αποσταλεί στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών το 2002 από ανώνυμο αποστολέα. Με βάση σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Βατάν ανάμεσα στις πληροφορίες που περιέχονται στα CD συμπεριλαμβάνεται η βιντεοσκοπημένη ομολογία του πρώην συνεργάτη της ΜΙΤ και της Στρατοχωροφυλακής Tuncay Güney, που είχε διεισδύσει στην ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ, διάφορα άρθρα που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Aydınlık (ο εκδότης της, Ντογκού Περιντσέκ, είναι προφυλαισμένος και κατηγορούμενος στην εν λόγω δίκη), πληροφορίες για την οργάνωση Χεζμπολλάχ και τη σχέση της με τη ΜΙΤ, διάφοροι στρατιωτικοί φάκελοι καθώς και μια σειρά από έγγραφα που σχετίζονται με διάφορα θέματα.
Με βάση τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στα συγκεκριμένα CD η ΜΙΤ είχε σχεδιάσει το οργανόγραμμα της ΕΡΓΕΝΕΚΟΝ.
Ένα από τα έγγραφα που συμπεριλαμβάνονται στο επίμαχο πληροφοριακό υλικό είναι αυτό που αναφέρεται στη σχέση της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ με την υπηρεσία πληροφοριών των ΗΠΑ, CIA. Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο, η Τανσού Τσιλλέρ εργάζεται για λογαριασμό της CIA από το 1967, με τον κωδικό “İstanbul’un Gülü” (Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης). Με βάση το έγγραφο που συντάχτηκε το 1999, διάφοροι πολιτικοί αντίπαλοι της Τσιλλέρ, το διάστημα που η ίδια ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας (1993-1996) συνεργάστηκαν με μια εταιρεία νομικών υποθέσεων, στις ΗΠΑ, για να ερευνήσουν το πόθεν έσχες της Τσιλλέρ στις ΗΠΑ. Η εταιρεία, στα πλαίσια των ερευνών αυτών, συνεργάστηκε με ένα πρώην στέλεχος της CIA, υπό την κωδική ονομασία CAL. Το πρώην στέλεχος της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας ήλθε σε επαφή με πράκτορα της CIA στην Πράγα, με την κωδική ονομασία Fish, ο οποίος ανέφερε ότι γνώριζε προσωπικά την Τανσού Τσιλλέρ. Ο Fish, σε κατάθεση που έδωσε στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ, στη Φραγκφούρτη, δήλωσε ότι η Τσιλλέρ πήρε την αμερικανική υπηκοότητα το 1979, με βάση τον νόμο 8 USC 1427 (f), ο οποίος προβλέπει ότι "Είναι δυνατόν να απονεμηθεί η αμερικανική υπηκοότητα σε ξένους υπηκόους που εξυπηρέτησαν τα αμερικανικά συμφέροντα. Η διαδικασία θα κρατηθεί μυστική".
Με βάση την κατάθεση του πράκτορα της CIA, Fish, η Τσιλέρ εργάζεται από το 1967 για την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών, με την κωδική ονομασία, "Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης". Η Τσιλλέρ την περίοδο εκείνη πέρασε από ειδική εκπάιδευση, ενώ έκανε το προ-διδακτορικό της στο πανεπιστήμιο Yale. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τον Fish να μην αναφέρει λοεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο έγγραφο που αναφέρεται στην υπόθεση της Τσιλλέρ υπάρχει και σημείωμα ενός άλλου πράκτορα της CIA, με την κωδική ονομασία “Motta Gur”. Στο σημείωμα αναφέρονται τα εξής: "Ο Fish έχασε τη ζωή του εξ αιτίας μια πυρκαγιάς που ξέσπασε στο σπίτι του. Έτσι, εκτός από τον ίδιο τον Fish, χάθηκαν και τα στοιχεία που αφορούσαν τη σχέση της Τσιλλέρ με τη CΙΑ".
Φυσικά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι πληροφορίες που αφορούν την Τανσού Τσιλλέρ είναι αξιόπιστες. Εμείς από την πλευρά μας απλά να υπενθυμίσουμε ότι η Τσιλλέρ ήταν η πρωθυπουργός που προκάλεσε την κρίση των Ιμίων, μια κρίση που κατά την άποψή μας προκλήθηκε από τις ΗΠΑ, οι οποίες χρησιμοποίησαν "δικούς" τους ανθρώπους σε Τουρκία και Ελλάδα για το ξέσπασμα της κρίσης. Διαβάστε εδώ το σκεπτικό μας.

7 σχόλια:

  1. Αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι,οι Τουρκομογγόλοι είτε συνεργάζονται με τη CIA είτε με τη MOSSAD, είτε είναι Κομουνιστές,Ισλαμιστές ή Κεμαλιστές δουλεύουν για την Τουρκία η οποία βγήκε κερδισμένη σε όλες τις κρίσεις.
    Αντίθετα όλα τα λαμόγια που κυβέρνησαν την Ελλάδα ή ήταν σε σημαντικές θέσεις και είχαν εμπλοκή σε κρίση, ακροτηρίασαν την Ελλάδα, καιεξασφάλησαν στους απογόνους τους,πολιτικά και κυρίως οικονομικά ωφέλη.
    Δεν χρειάζεται να απαριθμήσω γεγονότα,αρκεί η ανάγνωση της ιστορίας των τελευταίων 50 ετών τουλάχιστον(Σκοπιανό,Κυπριακό,Αποστασία,Χούντα,Ίμια,Οτσαλάν Αιγαίο,Θράκη,Πετρέλαια κλπ).
    Σε όλες αυτές τις τραγωδίες είχαμε συμβούλους,Γερουσιαστές,Πρέσβεις,Διευθυντές στη CIA κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια σκηνή θα μου μείνει αξέχαστη με την κα Τσιλέρ, την ώρα που ο Τάσος Ισαάκ έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες Τούρκων, προσπαθώντας να κατεβάσει την τουρκική σημαία, στο οριακό σημείο της "πράσινης γραμμής" στη Λευκωσία. Η Τσιλέρ είπε "φαντάζεστε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε εκείνη την ώρα τουρκικός στρατός; Καταλαβαίνετε τι επικίνδυνες εξελίξεις προλάβαμε;"
    Αυτά τον Αύγουστο του 1996, ενώ εμείς ήδη είχαμε στείλει τις "ευχαριστίες" μας στο ΝΑΤΟ μετά τα Ιμια...Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εδω στην Ελλαδα ποσοι να εχουν αμερικανικη υπηκοοτητα βαση του νομου

    8 USC 1427 (f)?

    διαβαζοντας και το σκεπτικο μαζι με τα σχολια λυπηθηκα

    βλεπω διαφορετικους ανθρωπους ,
    σε διαφορετικες εποχες,
    με διαφορετικα λογια ,
    με διαφορετικο τροπο σκεψης

    να λενε τα ιδια ,
    και μα αμφιβαλλουν για το τι πρεπει να γινει,
    μηπως δεν ειναι σωστο

    τι να πω?
    μακαρι να πανε τα πραματα στη θεση τους

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αντί να χαίρεστε αρχίσατε τις κλάψες.
    Βγάλανε την Τανσού στο μειντάνι.Αυτήν! βγάλανε οι αθεόφοβοι όχι εσάς!
    Η γυναίκα τόσα χρόνια τους εξυπηρέτησε και τώρα τι στράβωσε δεν ξέρω και αρχίζει ν'ακούγεται το ονοματάκι της.Τανσού μου κακά μαντάτα.Αυτές είναι δουλειές να μη φαίνεσαι.Άπαξ και φάνηκες τι περίμενες;
    Πάντως για καλό δε σε αναφέρουν.Το χειρότερο που μπορεί να πάθεις είναι μια αρνητική διαφήμιση.
    Και δεν είναι εποχές να το παίζεις ότι "όλα τα έκανα για την πατρίδα" γιατί μια οι παρέες του άντρα σου,μια τα εμπόρια,μια να σου βγάλουν και κάτι παραπάνω τώρα στη φόρα ,που θα στο βγάλουν δε γίνεται τσάμπα ο ντόρος, ε λοιπόν Τανσού μου ο Θεός να με βγάλει ψεύτη κόλλυβα μας βλέπω να τρώμε σύντομα.Όχι μη πάει ο νους σου μια χαρά σε βλέπω,στη φωτό τουλάχιστον, έχεις εμπνεύσει το μισό σου υπουργικό συμβούλιο.Για πολιτικά κόλλυβα λέω.
    Γιατί όμως να σου την κάνουν έτσι;
    Εγώ σε έχω για πιστή, πιο πιστή απ'όλους.Τι συμβαίνει λοιπόν;
    Μπας και κάνεις τίποτα πολιτικές κινήσεις που ενοχλούν το Ρετζέπ;
    Αυτά Τανσού να τα προσέχεις! Δεν είναι εποχές για αντιπολιτεύσεις,όχι "βαθειές" τουλάχιστον.Τώρα θα ακούσεις πολλά παράξενα στην Τουρκία.Τώρα δείχνομε πρόσωπο πράο και ευρωπαϊκό,τέλος οι αγριάδες με τους Γραικούς.Τα γκιαούρια είναι πρώτοι φίλοι μας και στήριγμά μας για την ένταξη.Και σένα το όνομά σου συνδέθηκε ,πως να στο πω ,με κάτι άγριο ρε κορίτσι μου.Εμείς όμως δε θέλουμε να φαίνεται τέτοια βερσιόν,πάνε αυτά.Και μη περιμένεις χρηματοδότηση από τους επιχειρηματίες α πα πα,αυτοί τάχουν δώσει όλα στον άλλο τον ψηλό.Από δίπλα δε φεύγει γρόσι.
    Λοιπόν Τανσού μια χαρά φαίνεσαι στη φωτό αλλά υποψιάζομαι πως έχεις άλλα που δε φαίνονται πχ χαμηλές καβάλες ενώ το παιχνίδι που παίζεται πλέον είναι για ψηλούς παίχτες.Σ'αγαπάω ρε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΤΣΙΛΕΡ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΠΟΥ ΤΗΣ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ.ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.Η ΜΟΝΗ "ΠΡΑΞΗ" ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΠΙ ΤΣΙΛΕΡ,ΑΛΛΟΙ ΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΓΑΡΓΑΡΕΣ,ΟΧΙ ΟΜΩΣ Ο ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ.ΣΑΝ ΑΛΛΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΙΠΕ,"ΕΛΑ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙΣ" ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΦΙΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Nai,cok gusel hanum....με τέτοιους οχτρούς να πολεμήσουμε και να τις πιάσουμε αιχμάλωτες..... γιαβρούμ... για να καταλαβει πόσο βαρειά είναι η ..φούντα του Τσολιά.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως, έχω την αίσθηση ότι από κα΄ποια φάση και μετά, μάλλον η CIA δούλευε για την Τανσού!
    Σημιταρά μου, σ' έκανε το "Τριαντάφυλλο της Κωνσταντινούπολης" και τα έκανες απάνω σου! Και σου το 'λεγε η Δάφνη: "Κώστα, μακριά από ξανθιές και στουμουλές"! Εμ δεν ακούς :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.