10/6/09

Φως στα αίτια της αποχής στις Ευρωεκλογές ρίχνει έρευνα της Κάπα Research

Την προηγούμενη Κυριακή οι Έλληνες πολίτες έσπασαν την παράδοση της συμμετοχής τους στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία ήταν από τις υψηλότερες μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Το ποσοστό της αποχής άγγιξε το 47% ξεπερνώντας τον κοινοτικό μέσο όρο αποχής στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2004, που είχε διαμορφωθεί στο 45%.
Η τηλεφωνική έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research δύο ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές, έχει σκοπό να προσεγγίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αποχής, δηλαδή τα αίτια, τον χρόνο διαμόρφωσης αυτής της τάσης, καθώς και την προδιάθεση του εκλογικού σώματος να υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Παράλληλα, επιχειρείται μια συγκριτική
προσέγγιση μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ και των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ με βάση τις βουλευτικές εκλογές του 2007.

Η αποχή από τις Ευρωεκλογές φαίνεται να μην έχει συγκυριακό χαρακτήρα: Το 58,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε αποφασίσει να μη συμμετάσχει στις εκλογές, είτε αρκετές εβδομάδες πριν είτε αρκετούς μήνες πριν. Μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγάλων κομμάτων, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ από εκείνο των ψηφοφόρων της ΝΔ που είχαν ήδη λάβει τις αποφάσεις τους πριν από την τελευταία εβδομάδα (68% έναντι 56%).

Η αποχή αυξήθηκε την τελευταία προεκλογική εβδομάδα. Η απουσία προτάσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δείχνει να επιδείνωσε την ήδη υπάρχουσα διάθεση για αποχή (74,4% στο σύνολο των ερωτηθέντων). Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Siemens βάρυναν περισσότερο στην απόφαση των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ να απέχουν από τις Ευρωεκλογές από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (21,3% έναντι 12,1% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Ως το πρωταρχικό αίτιο της αποχής εμφανίζεται η αποδοκιμασία του πολιτικού προσωπικού της χώρας (65,2% στο σύνολο των ερωτηθέντων). Για τους ψηφοφόρους της ΝΔ, η δεύτερη βασική αιτία της αποχής είναι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος (30,5%), ενώ πολλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι δεν μετακινήθηκαν προς τον τόπο όπου ψηφίζουν λόγω της χιλιομετρικής απόστασης (23,4%).

Επίσης, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν επιπλέον πολιτικά χαρακτηριστικά στην αποχή από τις ευρωεκλογές, δηλώνοντας ότι διαφωνούν με τον τρόπο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα προβλήματα των πολιτών της (17% για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και 3,4% για τους ψηφοφόρους της ΝΔ).

Η πλειονότητα των πολιτών που απείχαν, δηλώνει ότι προτίθεται να επιστρέψει στις κάλπες στις επόμενες εκλογές. Ωστόσο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι σίγουρα δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές είναι μεγαλύτερο στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (10,6%) από ό,τι στους ψηφοφόρους της ΝΔ (5,1%).

Όσον αφορά την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, οι ψηφοφόροι της ΝΔ σε ποσοστό 61%, δηλώνουν δυσαρεστημένοι από το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Έμμεσα, δηλαδή, μετανιώνουν για την αποχή τους και την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το 42,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δηλώνει μη ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα.

Η ταυτότητα της έρευνας

Επωνυμία εταιρείας: Κάπα Research
Επωνυμία όνομα εντολέα: in.gr
Σκοπός δημοσκόπησης: Έρευνα στην κοινή γνώμη σχετικά με την αποχή
Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά δείγματος: Αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω, βάση της απογραφής του 2001 της ΕΣΥΕ
Μέγεθος δείγματος / γεωγραφική κάλυψη: 957 άτομα, πανελλαδικά
Χρονικό διάστημα συλλογής στοιχείων: 9 Ιουνίου 2009
Μέθοδος δειγματοληψίας: Τυχαία δειγματοληψία
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Η συλλογή των στοιχείων έγινε βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου
Τυπικό στατιστικό σφάλμα: Μέγιστο σφάλμα 3,17% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%
Η ΚΑΠΑ RESEARCH είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης. ΑΡ. ΜΗΤΡ.: 5

Newsroom ΔΟΛ

5 σχόλια:

  1. Ας πάψουν οι δημοσκόποι τα πολιτικά παιχνίδια και τις έρευνες που σκοπό έχουν να ανοίξουν ένα «διάλογο» με την κοινωνία για την διαμόρφωσή της από τους χρηματοδότες τους. Ας πάνε στο παρασκήνιο αυτοί και ας βγουν μπροστά σ’ αυτό τον διάλογο με την κοινωνία οι πολιτικοί με τις προτάσεις τους. Τόσο απλό είναι το πράγμα για να γυρίσουν οι πολίτες στις κάλπες. Όσο τα κόμματα περιορίζονται σε επικοινωνιακές κορώνες χωρίς ουσία τόσο θα τους γυρνούν την πλάτη οι πολίτες. Άλλωστε αν ένα συμπέρασμα βγήκε από αυτές τις εκλογές είναι ότι ο κόσμος μάλλον έσπαγε πλάκα στα exit polls… Ελπίζω να το έλαβαν το μήνυμα και οι δημοσκόποι και αυτοί που τους χρησιμοποιούν. Αλλά αν θέλουν να απαξιώσουν το επάγγελμά τους, ας συνεχίσουν και στο τέλος θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η κοινωνία στους δημοσιογράφους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω συνολικώς. Τώρα αυτή η νέα δημοσκόπηση χαϊδεύει τα αυτάκια των πολιτικών. Με τις παπαριές που ξεστομίζουν οι πολιτικοί μας από τα τηλεοπτικά ή ραδιοφωνικά «παράθυρα» δεν υπάρχει περίπτωση η δημοσκόπηση αυτή να ισχύει. Φτιαχτή είναι. Σιγά να μετάνιωσαν αυτοί που λιαζόντουσαν στις παραλίες. Θα βάλω τη γάτα μου να κλαίει!

    Ιόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλο θα ηταν μετα απο αυτα τα δυσαρεστα εκλογικα αποτελεσματα η κυβερνηση να λαβει μετρα για την διευκολυνση των μετακινησεων των πολιτων στην Αθηνα με συχνοτερα δρομολογιια λεωφορειων και τρολει και πιο ευρυχωρα και μεγαλα λεωφορεια σε ολες τις συνοικιες

    www.arelis.gr
    περιεχει ερωτονομικον
    με τις οπιο αισθησιακες ιστοριες που σοκαρε το ελληνικο αναγνωστικο κοινο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νικητής των ευρωεκλογών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είναι η αποχή που σημαίνει αδιαφορία των πολιτών για την ΕΕ. Η αποχή κάθε φορά αυξάνει και περισσότερο. Επίσης νικητές είναι σε όλη την ΕΕ τα αντι-ΕΕ κόμματα.

    Αυτά τα αποτελέσματα τα γνώριζαν από πριν, και για αυτό οργανώσαν εκστρατεία προπαγάνδας για να μας πουν ότι αυτοί που κάνουν αποχή χορεύουν στα ξενυχτάδικα της Μυκόνου.

    Όσο δε για την Ελλάδα; Περιτό να αναφερθεί το φιάσκο με τα εικονικά-ανύπαρκτα κόμματα των ΣΥΡΙΖΑ-Πρασίνων που κατέρρευσαν.

    Το ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινοι, η πραγματική τους επιρροή στην κοινωνία είναι 1% και 0,3%. Στην επόμενη βουλή δεν θα είναι κανένας από τους δύο, εκτός αν κατέβουν μαζί και πιάσουν 3,5%.

    Πραγματικά ίσως είναι προτιμότερο να ανέβει το εκλογικό όριο στο 5%, ώστε να ξεμπερδέψουμε με αυτά τα κόμματα που αποτελούν δούρειο ίππο της νέας τάξης, και να υπάρχει και μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιατί ειδικά ο Έλληνας να ψηφίσει για μια Ένωση που δεν κρατιέται να μας ξεπουλήσει για να στεριώσει τα συμφέροντα και της επενδύσεις της στην τουρκία; Γιατί ο Έλληνας να ψηφίσει ευωβουλευτές που έμπρακτα έχουν αποδείξει την τουρκολαγνεία τους και αποστολή έχουν να στηρίξουν την τουρκική πορεία;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.