14/9/09

Ο Πούτιν έτοιμος για «ολική επαναφορά» στην προεδρία το 2012


Ισχυρή ένδειξη για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην προεδρία το 2012 έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, απορρίπτοντας αιτιάσεις ότι με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έχει ανταγωνιστικές σχέσεις.


Ηταν η πρώτη φορά που ο Πούτιν, αντί να αρνηθεί να τοποθετηθεί σε ερώτηση για την προοπτική «ολικής επαναφοράς» στην προεδρία, είπε: «Το 2012, θα σκεφτούμε μαζί και αφού λάβουμε υπόψη μας την πραγματικότητα, τα προσωπικά μας σχέδια, το πολιτικό τοπίο και το Κόμμα "Ενωμένη Ρωσία", θα πάρουμε μια απόφαση».

Η θητεία του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ λήγει σε τρία χρόνια και οι αναλυτές είχαν από καιρό αρχίσει να αναρωτιούνται πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις του με τον Πούτιν και για πόσο διάστημα θα χρειαστεί να του επιστρέφει τη «χάρη». Ο Πούτιν θύμισε στις δηλώσεις του ότι ο ίδιος επέλεξε τον Μεντβιέντεφ για πρόεδρο και με το ίδιο πνεύμα αλληλεγγύης και σύμπνοιας οι δύο άνδρες θα αποφασίσουν και το 2012. «Είχαμε ανταγωνισμό το 2007; Οχι. Ούτε και το 2012 θα έχουμε». Σε όσους μάλιστα δυσαρεστούνται με τις μοναρχικού τύπου επιλογές, ο Πούτιν απάντησε με ένα... βρετανικό παράδειγμα, υπερασπιζόμενος τη λογική του... δαχτυλιδιού. «Οταν ο φίλος μου Τόνι Μπλερ αποσύρθηκε, αμέσως ο Γκόρντον Μπράουν έγινε πρωθυπουργός. Ρωτήθηκε ο λαός της Μεγάλης Βρετανίας γι' αυτό; Οχι. Υπήρξε αλλαγή ηγεσίας στη χώρα και το αποφάσισαν οι δυο τους».

Στο κλαμπ Βαρντάι ξένων ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων, όπου μίλησε την Παρασκευή, ο Πούτιν ερωτήθηκε και για τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Δήλωσε ότι είναι «συγκρατημένα αισιόδοξος» ως προς την προοπτική βελτίωσής τους μετά και την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να προβεί στη λεγόμενη «επανεκκίνηση» των διμερών σχέσεων. Πρόσθεσε πάντως ότι μετά τα «θετικά σημάδια» αναμένει «πρακτικά βήματα» και στις συνομιλίες για τη νέα συνθήκη στρατηγικών όπλων που θα διαδεχτεί τη START, η οποία εκπνέει τον Δεκέμβριο. Δεν ήταν όμως χωρίς επικρίσεις ο λόγος του Ρώσου πρωθυπουργού. Κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι δημιουργεί προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, αλλά και ότι παραπλανά τη Μόσχα ως προς τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.
ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ (Πηγές: BBC, Financial Times, Ρόιτερς)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

7 σχόλια:

  1. Δηλαδή εμείς πρέπει να χαρούμε που θα "ξαναβγεί" ο Πούτιν;Είδατε ότι δεν υπάρχουν "σύμμαχοι" με την μπακαλίστικη έννοια του όρου αλλά συμφέροντα; Μπορεί να θλίβομαι για την μη-δημοκρατία στην Ρωσία, αλλά όντως είναι καλύτερα από την αναρχία που επικρατούσε επί Γέλτσιν. Παραφράζοντας τα λόγια κάποιου παλαιού, πλην τιμίου, πλην χαζού Έλληνα στρατιωτικού: "οι Ρώσοι ρέπουν εις τον αυταρχισμόν". Είναι αδύνατη η κάποια δημοκρατία σε αυτήν την χώρα, πάντοτε βούρδουλα θέλουν για να προχωρήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριε ανώνυμε 3:13 τι εννοείς λέγοντας "δημοκρατία";
    Τη λειτουργία της βουλής;
    Στην χαρίζω.
    Πες μας μια χώρα με δημοκρατία να χαιρόμαστε,μια χώρα όπου ο λαός να λαμβάνει μέρος στις ουσιαστικές αποφάσεις έστω κατ΄ολίγον.
    Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει ανωνυμάδες μου.Δημοκρατία και εξουσία έχουν πάρει διαζύγιο.
    Ο κόσμος έχει πολύ χαμηλό επίπεδο και πουλά τα δικαιώματα του αντί πινακίου φακής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επειδή αναφέρθηκε ως είδηση δεν σημαίνει ότι αυτό υιοθετείτε και ως γνώμη υποστήριξης κάποιου!απλώς αναφέρθηκε!

    έπειτα για το ιστορικό του θέματος,πράγματι στη Ρωσσία δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ δημοκρατία έως σήμερα!οι ρώσσοι είναι ένας πολύ σκληρός λαός και πολύ πιο μυστικιστικός από εμάς,αυτό φαίνεται ακόμα και στον τρόπο λατρείας τους.

    Σύμμαχοι και ιδίως "φίλοι" σαφώς δεν υπάρχουν!οπότε ξεχνάμε την όποια συμπάθεια ή ιδεοληψίας μας και κοιτάμε μόνο το συμφέρον την χώρας μας.Τα πράγματα έχουν διαμορφωθεί πολύ περίεργα στην περιοχή μας,οπότε καλούμαστε κι εμείς με τον ίδιο τρόπο να παίξουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 15 Σεπτέμβριος 2009 1:05 πμ, μην τυφλώνεσαι από το πάθος σου και ξαναδιάβασε τι έγραψα..."η κάποια δημοκρατία"...με το να κρίνεις τον αυταρχισμό στην Ρωσία δεν εκθειάζεις την "δημοκρατία" της δύσης. Ίσως θα έπρεπε να διδάσκεται το μάθημα της Λογικής και του Διαλόγου στα σχολεία.
    Όσον αφορά στην ανάγκη της Ρωσίας για πατερούληδες, εξόχως έχει τονισθεί το θέμα σε ταινίες αριστουργήματα του ρωσικού κινηματογράφου, ενώ η ψυχή του ρωσικού λαού ικανού για το καλύτερο και το χειρότερο έχει περιγραφεί στα βιβλία του Ντοστογιέφσκυ. Αυτά για όσους βαριούνται να διαβάσουν ιστορία ή δεν είχαν την τύχη να επισκεφθούν την Ρωσία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Κύριε ανώνυμε 3:13 τι εννοείς λέγοντας "δημοκρατία";
    Τη λειτουργία της βουλής;
    Στην χαρίζω.
    Πες μας μια χώρα με δημοκρατία να χαιρόμαστε,μια χώρα όπου ο λαός να λαμβάνει μέρος στις ουσιαστικές αποφάσεις έστω κατ΄ολίγον.
    Βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει ανωνυμάδες μου.Δημοκρατία και εξουσία έχουν πάρει διαζύγιο.
    Ο κόσμος έχει πολύ χαμηλό επίπεδο και πουλά τα δικαιώματα του αντί πινακίου φακής"

    Ετσι ετσι πες τα να αγιασει το στομα σου μεγάλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. El Greco,"δημοκρατία" δεν υπάρχει ούτε και στον δυτικό κόσμο, αλλά αν θέλετε να σας ξεκοιλιάζουν οι KGBτες στο δρόμο επειδή αποκαλύπτετε την διαφθορά στην κυβέρνηση, χάρισμά σας η ρωσικού τύπου δημοκρατία. Επίσης κρίμα τα (λίγα) χρήματα για την παιδεία που δίναν οι γονείς σας, για να μάθετε πέντε πραματάκια για τον ανθρωπισμό, την ελευθερία και την δημοκρατία, δημιουργήματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.