13/9/09

Οι Τούρκοι επιδιώκουν μικτό κράτος στο νότο

Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ διπλωμάτης, που πηγαίνει πάντα «με τα νερά» των δύο ηγετών, ανάλογα ποιος είναι ο συνομιλητής του, σε μία από τις συζητήσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο αποκαλύπτει ότι η Τουρκία γνωρίζει πως δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ούτε τα επόμενα 20 χρόνια».


Ανησυχίες Χριστόφια τέθηκαν ενώπιον του Ντάουνερ, σύμφωνα με τα απόρρητα έγγραφα των Ην. Εθνών.Τέθηκε το θέμα της παράδοσης της Καρπασίας με στόχο την επιστροφή των 20 χιλιάδων κατοίκων της με φόντο το δημοψήφισμα

Οι καβγάδες, οι φωνές, οι αντιπαραθέσεις, τα παζάρια για το εδαφικό, ο θυμός, οι συγκρούσεις, οι έποικοι σε συνδυασμό με την εκ περιτροπής προεδρία και την επιστροφή της Καρπασίας είναι στην ημερήσια διάταξη. Το διακύβευμα είναι η Κύπρος, αλλά δυστυχώς ο στόχος δεν είναι κοινός, αφού η Άγκυρα μέσω του υποτακτικού της στα κατεχόμενα απαιτεί κυριαρχία στο βορρά και συνεταιρισμό στο νότο... Μάλιστα, ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας φέρεται να φοβάται ότι με τις τουρκικές απαιτήσεις «θα σχηματιστεί ένα καθαρά τουρκικό κράτος στο βορρά και ένα μείγμα (mixed)
κράτους στο νότο».

Ο Κύπριος πρόεδρος και ο κατοχικός ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δίνουν τις μάχες τους χωρίς να διστάζουν να φτάνουν «εκτός εαυτού». Όμως, στα απόρρητα έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών περιγράφονται επίσης ως φίλοι και σύντροφοι, που μετά από ένα μεγάλο καβγά πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας των διαπραγματεύσεων, βγαίνουν γελαστοί, ιδιαίτερα εάν ο «καυτός διάλογος», που μόλις είχαν, έφερε αποτελέσματα.

Μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες των εγγράφων του ΟΗΕ, φαίνεται ξεκάθαρα η πλήρης διαφωνία σε θέματα-κλειδιά, όπως και η αποτυχία συμφωνίας στα βασικά ζητήματα, με αποτέλεσμα οι συνομιλητές και οι μεσολαβητές να κυριαρχούνται με άγχος, που ειδικά στην περίπτωση του κ. Ταλάτ μετατρέπεται σε αδυναμία λήψης αποφάσεων. Σε αντίθεση με τον κ. Χριστόφια, ο οποίος δεν χρειάζεται νουθεσίες ή κατευθύνσεις από την Αθήνα, ο κατοχικός ηγέτης πρέπει πάντα να διαβουλεύεται με την Άγκυρα, κάτι που έπραξε 2-3 φορές και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας όταν αισθάνεται πως βρίσκεται ενώπιον εκβιαστικού διλήμματος απειλεί με αποχώρηση, όπως αναφέρεται σε έγγραφο με ημερομηνία 14 Απριλίου 2009. Σύμφωνα με τον πρακτικογράφο της συνάντησης του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ με τον κ. Χριστόφια που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο τελευταίος ζητά πληροφόρηση για τη φήμη ότι ο ΟΗΕ και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα εκβιάσουν την επίσπευση της διαδικασίας με τη μη ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης. Επειδή προφανώς δεν ικανοποιείται από την απάντηση του κ. Ντάουνερ, ο κ. Χριστόφιας ανακοινώνει ότι «θα αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις».

Ο Κύπριος πρόεδρος φέρεται οργισμένος και από μία άλλη φήμη που κυκλοφορεί, σύμφωνα με την οποία οι Ελληνοκύπριοι φέρουν την ευθύνη για την καθυστέρηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Ο κ. Χριστόφιας αντιδρά και τονίζει ότι «η πρόοδος απαιτεί την κατάθεση στο τραπέζι λογικών εισηγήσεων, και οι Ελληνοκύπριοι έχουν καταθέσει προτάσεις πολύ λογικές».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε «στις μεγάλες υποχωρήσεις που έχουν γίνει», ειδικά «στην αποδοχή εκ μέρους του της εκ περιτροπής προεδρίας και τις προσφοράς του να διευθετήσει την παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων». Ο κ. Χριστόφιας θεωρεί φήμη ότι είναι πολύ σκληρός (διαπραγματευτής). «Ως αρχηγός της χώρας και της κοινότητάς μου, το ελάχιστο που αναζητώ είναι μία λογική λύση», αναφέρεται στο έγγραφο της 14ης Απριλίου 2009.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να κάνει και μία κίνηση που φανερώνει το άγχος που τον κυριαρχεί από την αθέτηση των υποσχέσεων του κ. Ταλάτ. Τονίζει ότι «η Τουρκία πρέπει να καθοδηγήσει τους Τουρκοκύπριους να αλλάξουν τις παραμέτρους της διαπραγματευτικής τους τακτικής». Ο κ. Χριστόφιας υπογραμμίζει ότι «το στάτους κβο είναι επικίνδυνο με δεδομένο ότι η Τουρκία παραμένει επεκτατική» (δύναμη). Προστίθεται ότι οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν αριθμητική ισότητα ή εκ περιτροπής προεδρία σε όλα τα ιδρύματα, κάτι το οποίο δεν είναι λογικό κατά τον Κύπριο πρόεδρο.

Ο κ. Χριστόφιας ζητά να συζητηθεί ξανά το θέμα των εποίκων, ενώ θεωρεί ότι δεν έγινε σοβαρή διαπραγμάτευση για το θέμα των περιουσιών. Σύμφωνα με τα πρόσφατα έγγραφα του ΟΗΕ, ο Κύπριος ηγέτης θεωρεί ότι «ήταν λάθος του προηγούμενου προέδρου που παραχώρησε τουρκοκυπριακή περιουσία στους πρόσφυγες, θεωρώντας πως πρόκειται για περιουσία του κράτους». Πάντως, ο κ. Χριστόφιας δεν χαρίζεται στον Ταλάτ και παραπονείται στον κ. Ντάουνερ ότι κάθε φορά που τα μέρη αγγίζουν τη συμφωνία επί ενός θέματος, οι Τούρκοι εγείρουν άλλο ζήτημα για το οποίο απαιτούν περισσότερα.

«Δεν είμαστε γυναικούλες…» ΕΙΝΑΙ σημαντικό να τονιστεί ότι η ελληνική πλευρά απαιτεί σε κάθε ευκαιρία την παράδοση της Καρπασίας και την επιστροφή των 20 χιλιάδων κατοίκων της. Σε ένα έγγραφο αποκαλύπτεται ότι η απόρριψη της πρότασης εκ μέρους του κ. Ταλάτ δεν ήταν απόλυτη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως να γίνει αποδεκτή.
Επίσης, ο κ. Χριστόφιας απαιτεί ότι τα πολιτικά δικαιώματα των κατοίκων πρέπει να γίνονται σεβαστά από το κάθε συνιστών κράτος. Ο Κύπριος πρόεδρος ακούγεται σε μία στιγμή να λέει ότι «η ενωμένη οικονομία θα είναι ευεργετική περισσότερο για τους Τουρκοκύπριους», αντιδρώντας σε εισήγηση των Τούρκων, που έγινε μέσω του κ. Ντάουνερ, «για οικονομίες δύο κρατών».

Διαβάζοντας κανείς με προσοχή τα πρακτικά, μπορεί να υποστηρίξει ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιχειρεί με τις υποχωρήσεις στα θέματα της εκ περιτροπής προεδρίας και των εποίκων, να εξασφαλίσει την επιστροφή της Καρπασίας και των 20 χιλιάδων κατοίκων της. Πρόκειται για μία κίνηση που φαίνεται να πιστεύει πως θα τον βοηθήσει εξαιρετικά στο δημοψήφισμα, καθώς θεωρεί πως θα εξασφαλίσει τις ψήφους της συντριπτικής πλειοψηφίας των Καρπασιτών. Πάντως, σε μία εκ των πολλών συναντήσεων του με τον κ. Ντάουνερ, ο κ. Χριστόφιας παραδέχεται ότι έκανε «μεγάλες υποχωρήσεις» και αναφέρεται ειδικά στην αποδοχή της παραμονής των 50 χιλιάδων εποίκων και της εκ περιτροπής προεδρίας. Μάλιστα, επιχειρεί να πείσει τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ ότι «δεν είναι σκληρός» (διαπραγματευτής) και ως απόδειξη παραθέτει τις συγκεκριμένες υποχωρήσεις του.

Επίσης συχνά παραπονείται για τις παρεμβάσεις των ξένων πρεσβειών -προφανώς αναφέρεται στους Βρετανούς και στους Αμερικανούς- καθώς, όπως αναφέρει, το διπλωματικό σώμα παρεμβαίνει συνέχεια ως να θεωρεί τον ίδιο και τον κ. Ταλάτ «γυναικούλες που ασχολούνται με κουτσομπολιό».

Ένταξη ούτε μετά από 20 χρόνια

Ο ΑΥΣΤΡΑΛΟΣ διπλωμάτης, που πηγαίνει πάντα «με τα νερά» των δύο ηγετών, ανάλογα ποιος είναι ο συνομιλητής του, σε μία από τις συζητήσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο αποκαλύπτει ότι η Τουρκία γνωρίζει πως δεν θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση «ούτε τα επόμενα 20 χρόνια». Ο κ. Ντάουνερ αντιδρούσε σε μία παρατήρηση του κ. Χριστόφια ότι υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας εάν αυτή εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ θεωρεί ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Τουρκία ήταν υποβοηθητική της διαδικασίας, αντίθετα πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτική με την Άγκυρα και να σταματήσει να την «πατρονάρει»!

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΜΙΧ.ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.