13/9/09

Εκβιασμός με τήβεννο

Το δικαστικό παρακράτος της Τουρκίας επιστρέφει στην πολιτική επικαιρότητα της χώρας, και πάλι ως δύναμη ανάσχεσης των σχεδίων εκδημοκρατισμού της.
Αυτή τη φορά, η απειλή στοχεύει στην πολυδιαφημισμένη κυβερνητική «κουρδική πρωτοβουλία», που κινδυνεύει να ναυαγήσει πριν καλά καλά ξεκινήσει, καθώς το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Τουρκίας (DTP) αναμένεται να συρθεί στο Συνταγματικό Δικαστήριο όπου θα αποφασιστεί η παρουσία του ή όχι στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.



*Πρόκειται για μια υπόθεση που εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2007, όταν ο γενικός εισαγγελέας Αμπντουραχμάν Γιαλτσίνκαγια απέστειλε σχετικό αίτημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο, κατηγορώντας το DTP για αντικαθεστωτική δράση και προπαγάνδα υπέρ του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου ΡΚΚ. Σήμερα, σχεδόν δύο χρόνια μετά, και με το DTP να παραμένει σε καθεστώς δικαστικής ομηρίας, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι επίκειται η εκδίκαση της υπόθεσης, καθώς πλησιάζει η 1η Οκτωβρίου, ημέρα έναρξης της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, για να προλάβουν οι δικαστές τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις Ερντογάν, που κάνουν δυσκολότερο το «κλείσιμο» των πολιτικών κομμάτων.

Αν το DTP οδηγηθεί στο εδώλιο, «θα εξοντωθεί κάθε προοπτική υλοποίησης των κυβερνητικών σχεδίων για μεταρρυθμίσεις στο Κουρδικό», σχολιάζει ο Μπενγκί Γιλντίζ, βουλευτής του DTP. Ταυτόχρονα, ο φιλοκυβερνητικός τύπος στην Τουρκία δημοσιεύει αντίστοιχες εκτιμήσεις- επισημαίνοντας μάλιστα ότι η πλειοψηφία των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου στηρίζει την «κατεστημένη τάξη πραγμάτων».

*Υπάρχει, όμως, και μια άλλη δικαστική απειλή, μικρότερου βεληνεκούς, αλλά εξίσου σημαντική. Είναι η υπόθεση της ποινικής δίωξης του προέδρου του DTP, Αχμέτ Τουρκ, και δύο βουλευτών του κόμματος, επίσης για αντικαθεστωτική δράση. Αν και οι τρεις κούρδοι πολιτικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν, εκείνοι έχουν αρνηθεί να παρουσιαστούν στις δικαστικές αρχές. Στις 29 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία εμφάνισής τους, και η προοπτική να οδηγηθούν βίαια στους ανακριτές πυροδοτεί νέες ανησυχίες.

*Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ερντογάν κρατά μυστικό το ακριβές περιεχόμενο του «οδικού χάρτη» που παρέλαβε από τον ισοβίτη ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν για την επίλυση του Κουρδικού, γεγονός που καταγγέλλεται από την τουρκική αντιπολίτευση ως «ύποπτο παζάρι» μεταξύ των Κούρδων και του κυβερνώντος ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η κουρδική πλευρά, πάντως, θέτει ως απαραίτητο όρο επίλυσης του Κουρδικού τη διοικητική αυτονομία της κουρδικής μειονότητας, πολιτική θέση που περιλαμβάνεται ως κατηγορία στο αίτημα του Γιαλτσίνκαγια για «κλείσιμο» του DTP.

Αυτό περιπλέκει την κατάσταση, καθώς η όποια ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναπόφευκτα θα καθορίσει ανάλογα και την τύχη της κυβερνητικής «κουρδικής πρωτοβουλίας».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.