15/9/09

«Δεν πρέπει να μας φοβίζει η λέξη διχοτόμηση»

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος: Αν έλθει σχέδιο, θα είναι χειρότερο από το Ανάν.«Εάν δεν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και αν δεν απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα της παρέμβασης, που είναι για μας ζωτικής σημασίας, μπορεί να γίνει συμφωνία; Εάν δεν φύγουν οι έποικοι κινδυνεύουμε να τουρκοποιηθούμε. Εάν δεν δώσουν έδαφος να πάει πίσω κάποιος πληθυσμός και την περιουσία του ο καθένας να τη διαχειριστεί όπως θέλει, δεν νομίζω να υπάρξει λύση».


Λευκωσία: Μηνύματα προς την πολιτική ηγεσία παραμονές της κρίσιμης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου έστειλε Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο της Κυριακής» θεωρεί πως αν έλθει σχέδιο, θα είναι χειρότερο από το Ανάν αλλά ξεκαθαρίζει ότι η Εκκλησία θα πάρει θέση εάν έρθει σχέδιο λύσης.

Ταυτόχρονα, καλεί την πολιτική ηγεσία και το λαό να μην πανικοβάλλονται όταν ακούνε για διχοτόμηση, διότι ούτε η Τουρκία ούτε η Αγγλία την ευνοούν.

Δηλώνει ότι δεν τα βλέπει όλα μαύρα, δεν είναι όμως αισιόδοξος, καθώς η τουρκική αδιαλλαξία δεν αφήνει περιθώρια ελπίδας για λύση.

«Οι ανησυχίες μου πηγάζουν - και είναι φως φανάρι - από την αδιαλλαξία των Τούρκων. Έχουμε 35 ολόκληρα χρόνια ημικατοχής της πατρίδας. Δεν είδαμε να κάνουν ούτε ένα βήμα μπροστά για να βοηθήσουν στην επίλυση του εθνικού μας προβλήματος».

«Θέλω να πιστεύω», συνεχίζει «ότι δεν κάνω λάθος όταν βλέπω στις συνομιλίες στην ουσία του προβλήματος που είναι το εδαφικό, οι εγγυήσεις, οι έποικοι, να μην έχουν κάνει την παραμικρή διαφοροποίηση. Εμμένουν στις απόψεις τους. Τώρα σ’ όλα τ’ άλλα που είναι δεύτερης σημασίας, λίγο πολύ μπορεί να δει κάποιος κάποιες κινήσεις.

Τονίζει ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να μετακινηθούν οι Τούρκοι από αυτά τα τρία ζωτικής σημασίας ζητήματα.

«Εάν δεν φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα και αν δεν απεμπολήσουν αυτό το δικαίωμα της παρέμβασης, που είναι για μας ζωτικής σημασίας, μπορεί να γίνει συμφωνία; Εάν δεν φύγουν οι έποικοι κινδυνεύουμε να τουρκοποιηθούμε. Εάν δεν δώσουν έδαφος να πάει πίσω κάποιος πληθυσμός και την περιουσία του ο καθένας να τη διαχειριστεί όπως θέλει, δεν νομίζω να υπάρξει λύση».

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες καταλήξουν σε μια συμφωνία η Εκκλησία «ασφαλώς και θα πάρει θέση» αναφέρει.

«Εγώ εύχομαι η συμφωνία να είναι καλή για να πάρουμε θετική στάση στο σχέδιο, εάν έρθει σχέδιο. Πιστεύω όμως ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις, εκτός αν αλλάξει η Άγκυρα και τότε θα είμαστε όλοι ευτυχείς».

Ωστόσο συνεχίζει ότι «αν δεν αλλάξει στάση η Τουρκία, τότε δεν υπάρχουν προϋποθέσεις και εάν έρθει σχέδιο θα είναι χειρότερο από το Ανάν. Και καλύτερα να μην έρθει γιατί τότε και πάλι ο κυπριακός Ελληνισμός θα το απορρίψει. Όμως δεν θα ευχόμουν ο λαός μας να μπει σ’ αυτή τη δίνη ξανά και να απορρίψει άλλο σχέδιο».

Σχετικά με κάποιες δηλώσεις που γίνονται από ξένους παράγοντες και διπλωμάτες που αφήνουν κάποιο είδος απειλής προς την ελληνοκυπριακή πλευρά για διχοτόμηση σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνία στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, αναφέρει ότι «αυτές τις δηλώσεις δεν τις λαμβάνω και τόσο υπόψη. Μήπως αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται ένα είδος διχοτόμησης, το οποίο βεβαίως εμείς δεν δεχόμεθα;».

«Θέλω να πιστεύω ότι ούτε η Τουρκία ούτε η Αγγλία που έχει το πάνω χέρι εδώ, θέλουν τη διχοτόμηση. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Η Τουρκία θέλει να ελέγξει γεωπολιτικά την Κύπρο, θέλει όλη την Κύπρο και όχι μόνο το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει να μας φοβίζει η λέξη διχοτόμηση. Εάν την ήθελαν θα την επέβαλλαν τόσα χρόνια».

Τονίζει ότι έκανε «έκπτωση» αποδεχόμενος την ομοσπονδία, αλλά «αποδέχθηκα την πραγματική ομοσπονδία, η οποία να είναι λειτουργική για να καταστεί και βιώσιμη. Δεν αποδέχθηκα μια ομοσπονδία με μόνιμες παρεκκλίσεις και δη μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Σε ότι αφορά την κριτική που έχει ασκήσει κατά καιρούς στους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ξεκαθαρίζει ότι κριτική άσκησε σε όλους τους Προέδρους της Δημοκρατίας.

«Αυτή την κριτική, ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι την έκανα σε όλους. Και στον Τάσσο Παπαδόπουλο και στον κ. Κληρίδη και στον κ. Βασιλείου. Κριτική έκανα σε όλους και δεν νομίζω ότι κάνω μόνο στον νυν Πρόεδρο».

Πάντως, «εάν πετύχει ο Πρόεδρος θα σηκωθώ και θα τον συγχαρώ».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

15 σχόλια:

  1. Επιτέλους κι ένας άνθρωπος να μιλήσει λογικά. Το γεγονός όμως ότι είναι ιερωμένος τον κάνει ευάλωτο, ειδικά εάν σκεφθεί κανείς ότι και η εκκλησία (και στην Κύπρο ειδικά) έχει τη φωλιά της λερωμένη.

    Είμαι πεπεισμένος ότι μία διχοτομική λύση πλέον, λόγω του ότι η ελληνική και η Ε/κ πλευρά τελούν εν αιχμαλωσία θα ήταν ό,τι καλύτερο. Ειδικά εάν συνδυάζονταν και με ένα μόνιμο εκτροχιασμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Μάλλον το τελευταίο ίσως και να αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για σωστή επίλυση του Κυπριακού, διότι εάν οι Τ/κ αντιληφθούν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να μπεί στην Ε/Ε ενώ αυτοί εάν το θελήσουν είναι ήδη πολίτες της ΕΕ. τότε μάλλον θα ξεσηκωθούν εναντίον της Άγκυρας ενεργά και οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και συμπαθώ κληρικούς που παρεμβαίνουν πολιτικά, οφείλω να ομολογήσω ότι ορθότατα ομιλεί α Αρχιεπίσκοπος.

    Εαν δοκιμάσει κάποιος να παίξει πόκερ, αλλά έχει αποκλείσει απ' την αρχή να πάει πάσο, όταν δεν έχει καλό φύλλο, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χάσει.

    Εαν η ε/κ πλευρά, επιθυμεί να βρει οπωσδήποτε μια λύση, αρκεί να μην οδηγηθεί το νησί σε διχοτόμηση, τότε μόνο χειρότερες μέρες μπορεί να περιμένει ο Ελληνισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ.ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΛΟΓΙΑ.CHISDOCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ας κάνουν και οι πολιτικοί μας μία ξεκάθαρη δήλωση:
    Οχι ξένα στρατεύματα
    όχι εγγυήσεις και δικαιώματα επέμβασης
    πλήρης επιστροφή περιουσιών και προσφύγων
    πλήρης απομάκρυνση εποίκων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας ειμαστε ρεαλιστες.Μονο με πολεμο αυτοι οι ανθρωποι θα παρουν πισω τις περιουσιες τους και τη κατεχομενη πατριδα τους.Οι Τουρκοι δε θα χαρισουν τιποτα και ποτε,μονο θα παρουν.Οι πληγες απο τη Μικρασιατικη τραγωδια και το Μεγαλο ξεριζωμο ειναι ακομα ανοιχτες.Αυτα χωρις κανενα φοβο και παθος. (13)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ειμαστε ρεαλιστες.Μονο με πολεμο αυτοι οι ανθρωποι θα παρουν πισω τις περιουσιες τους και τη κατεχομενη πατριδα τους.Οι Τουρκοι δε θα χαρισουν τιποτα και ποτε,μονο θα παρουν.Οι πληγες απο τη Μικρασιατικη τραγωδια και το Μεγαλο ξεριζωμο ειναι ακομα ανοιχτες.Αυτα χωρις κανενα φοβο και παθος. (13)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΚΟμνηνέ, για πες μας ποτε τουρκος ξεσηκωθηκε κατα τουρκου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο ερώτημα του El Greco.
    Οι Κούρδοι δεν παίξανε κάποτε το παιχνίδι του τούρκικου μαντρόσκυλου? Τότε σαν αγριότουρκους δεν τους βλέπαμε? Κάποιες μαρτυρίες για το 1955 λένε ότι πήραν κι αυτοί μέρος στα σεπτεμβριανά. Πιστεύεις ότι οι Τ/Κ διαφέρουν πολύ από τους Κούρδους? Γιατί τότε χιλιάδες από αυτούς έχουν εκδιωχθεί από το κατεχόμενο μέρος? Εάν είχαν πλήρη την τουρκική εθνική συνείδηση τι χρειάζονταν η Τουρκία τους εποίκους εκεί, τη στιγμή που ήξερε ότι θα την κατηγορούσαν για εποικισμό? Μήπως οι έποικοι εξυπηρετούν αυτό ακριβώς το σκοπό? Το μάντρωμα των τουρκοκυπρίων?
    Και εν τέλει καλύτερα μισή η Κύπρος και κυπριακή παρά ολόκληρη και τουρκική. Γιατί εκεί πάνε τα πράγματα. Και μη μου πεί κανείς ότι θα βρεθεί ελληνική η ευρωπαική κυβέρνηση να επέμβει όταν σε μελλοντική προβοκάτσια φτάσουν οι Τούρκοι στην Πάφο για την αποκατάσταση της τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ

    Οι ρεαλιστικές απόψεις του Αρχιεπισκόπου χρυσόστομου, βρίσκονται σε σωστή κατεύθυνση. Η ομηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας απο την Τουρκία και την Αγγλία καθώς και οι εκτοξευόμενες κατά καιρούς απειλές, μηδενίζονται. Η ένταξη του κατεχόμενου Κυπριακού εδάφους στην Ε.Ε καθίσταται όνειρο θερινής νυχτός. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την βεβαιότητα του βέτο απο μια πολύ μικρή χώρα και το ρεζίλι της θα το καταπιεί ...αμάσητο. Παλαιότερα το σχέδιο Άτσεσον που μιλούσε για διχοτόμηση της μεγαλονήσου απορρίφθηκε απο τους Ελληνοκύπριους. Άλλες εποχές, άλλες συνθήκες και χωρίς κατοχικά στρατεύματα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το κλείσιμο των συνόρων και η απαγόρευση εργασίας των χιλιάδων Τουρκοκυπρίων που περνούν στις ελεύθερες περιοχές, θα σημάνει την απαρχή αναταραχών στον βορρά. Παράμετρος αποτελεί και η διακοπή της δωρεάν παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα. Η Κύπρος χωρίς τον βραχνά της εκ περιτροπής προεδρίας, θα κάνει άλματα σε όλα τα επίπεδα. Οι χαμένοι θα είναι πρωτίστως οι Τουρκοκύπριοι και δευτερευόντως η Τουρκία, που δεν θα μπορεί να εκβιάζει με λύσεις τύπου Ανάν, με τα κατοχικά στρατεύματα και με τους εποίκους που έγιναν το πρώτο πρόβλημα των γηγενών Τουρκοκυπρίων. Άλλωστε πολλά απο αυτά τα έχει αναλύσει με οξυδέρκεια ο Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος βλέπει το επερχόμενο τέλος των συμπατριωτών του όσων ακόμη είναι προσδεδεμένοι στο άρμα της Τουρκίας.
    Ο Χρυσόστομος, με αυτήν του την θέση προηγείται έτη φωτός στην πολιτική απο τους επαγγελματίες πολιτικούς. Αν ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες εκ μέρους των Ελληνικυπρίων, η Τουρκία θα βρεθεί στην γωνία και θα κάνει κολοτούμπες για να επαναφέρει σε έλεγχο την κατάσταση.

    ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ.

    Αργικέραυνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ωραία...

    Αφού συμφωνήσαμε όλοι ότι συμφωνούμε με τον Αρχιεπίσκοπο, θα αναλάβει κάποιος να τα πει και στον Χριστόφια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. POS THA ESTHANTHOUN OI T/KYPRIOI ASFALIA GIA NA POUN STOUS TOYRKOUS STRATIOTIKOUS KI EPOIKOUS KALA MEXRI TORA ALA ADE PISO ?THA THELOUN MIA FORMOULA POY NA TOUS PROSTATEVOI STIN PERIPTOSI .TRELON DIKON MAS ? AN FROUME AFTIN TIN FORMOULA THA GLITOSOUN OI T/K KAI DEN THA GINOUN APLOS TOURKOI.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΧΕΙ ΔΙΚΟΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ!! ΜΑΚΑΡΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ!!
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ!!
    ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΝΩΘΕΙ Ο ΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΡΕΥΜΑ ΦΩΤΟΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ!!!

    ΕΥ,ΑΓΓΕΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πόσο απλά και πόσο κατανοητά ένας άνθρωπος που ούτε διπλωμάτης είναι ούτε πολιτικός βάζει το θέμα στο σωστό πλαίσιο.Γιατί αυτός άραγε και όχι οι περισπούδαστοι;Απλά γιατί δεν θέλουν να βοηθήσουν και μας παρουσιάζουν το άσπρο για μαύρο ως πιστοί εντολοδόχο.Η ιστορία ελπίζω να μην γράψει πως καταφέραμε και χάσαμε τη μάχη ενώ είχαμε τόσα ατού.Συγχαρητήρια στον Αρχιεπίσκοπομ που δεν κρύφτηκε και είπε το απλό:Ο βασιλιάς είναι γυμνός!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παραμονες του δημοψηφισματος στην Κυπρο το 2004 και ο Αμερικανος Πρεσβυς εκανε την πρωτη του επισκεψη στον Αρχιεπισκοπο.Αμεσως μετα ο Αρχιεπισκοπος εκανε την πρωτη δηλωση περι του σχεδιου ΑΝΑΝ.
    Ειπε..η απαντηση της εκκλησιας ειναι ΟΧΙ.
    Και ξαναειπε το Οχι στην αποπειρα αλλαγης των βιβλιων της Ιστοριας,στην αποπειρα εκπαιδευσης των πολιτων για την επωδυνη ..λυση και αλλα πολλα.....
    Ειναι η μονη μας παρηγορια διοτι τα κομματα ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ για μερικες υπουργικες καρεκλες..τωρα μασουν τα λογια τους....εγιναν και αυτα ..ευελικτα χριστοφακια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Συγχαρητηρια σε ολους τους προλαλησαντες.Τετοιες αποψεις φοβουνται οι ξενοι.CHRISDOCK

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.