7/9/09

Η ντροπή των γεγονότων

ΕΙΜΑΙ ένα άτομο που έζησε τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955. Μου είναι αδύνατο να ξεχάσω τα όσα είδα το πρωι της 7ης Σεπτεμβρίου στο Πέραν.Ενώ με βασάνιζαν αυτές οι σκέψεις, οι Έλληνες γείτονές μας άρχισαν να μετακομίζουν σε άλλες περιοχές ή να πηγαίνουν στην Ελλάδα. Μετά το 1963 έφυγαν όλοι. Μας άφησαν μόνους στην Πόλη. Εκ των υστέρων μετανιώσαμε, αλλά ήταν πλέον αργά.


Η ντροπή των γεγονότων
ΕΙΜΑΙένα άτομο που έζησε τα γεγονότα της 6-7 Σεπτεμβρίου 1955. Μου είναι αδύνατο να ξεχάσω τα όσα είδα το πρωι της 7ης Σεπτεμβρίου στο Πέραν.

Ήμουν 14 ετών και έπρεπε να μεταβώ στο Λύκειο Γκαλατάσαραϋ για εγγραφή για εξετάσεις. Με πολύ κόπο έφθασα στο Πέραν. Τα είχα χαμένα με όσα έβλεπα γύρω μου. Σου προκαλούσαν τρόμο. Οι βιτρίνες της τεράστιας λεωφόρου είχαν καταστραφεί και τα εμπορεύματα ρίχτηκαν στο δρόμο. Η εικόνα δεν διέφερε από πεδίο μάχης. Στο δρόμο έβλεπες τόπια υφασμάτων, θερμάστρες, πολυελαίους, είδη οικιακού εξοπλισμού και ό,τι άλλο φανταστείς. Όλα τα καταστήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Οι διερχόμενοι άρπαζαν ό,τι ήθελαν και έφευγαν. Έβλεπες άτομα να έχουν υπό μάλης ραδιόφωνα, φωτιστικά, ανδρικά και γυναικεία ρούχα.

Ημουν παιδί και δεν καταλάβαινα και πολλά. Αυτό όμως που μου κίνησε την περιέργεια ήταν ότι ενώ κάποια καταστήματα είχαν καταστραφεί, κάποια άλλα έμειναν άθικτα. Είδα ότι στα δεύτερα κυμάτιζαν τουρκικές σημαίες, ενώ των πρώτων οι πινακίδες έφεραν ελληνικά ονόματα. Στο δρόμο κυκλοφορούσαν άτομα με μούσι και με παρουσιαστικό λαφυραγωγού. Η αστυνομία και ο στρατός απευθυνόμενοι προς τα άτομα αυτά λες και τους έλεγαν «Φτάνει πια. Πήρατε ό,τι θέλατε να πάρετε.Φύγετε.» Η επέμβασή τους δεν ήταν η επιβεβλημένη.

Όταν την επομένη έριξα μια ματια στις εφημερίδες είδα ότι τα ίδια είχαν συμβεί και σε άλλες περιοχές της Πόλης. Και εκεί καταστράφηκαν καταστήματα, εκκλησίες, ακόμη και νεκροταφεία. Υπήρχαν και μερικά θύματα Εβραίων, αλλά το μεγάλο πλήγμα δέχτηκαν οι Έλληνες.

Οι εφημερίδες έγραφαν ότι κάποια άτομα, για να γλυτώσουν τις περιουσίες τους, κρατώντας τουρκικές σημαίες ικέτευαν τον όχλο λέγοντας «Μην με καταστρέψετε. Είμαι Τούρκος, είμαι πολίτης της Τουρκίας.» Τότε κατοικούσαμε στο Ερένκιοϊ. Γύρω μας είχαμε πολλούς Έλληνες γείτονες. Ήταν οι καλύτεροί μου φίλοι. Μετά τα γεγονότα κλείστηκαν στον εαυτό τους. Δεν θα ξεχάσω τα λόγια της κυρίας Ελένης: «Αν επιτεθούν και σε μας, μπορείτε να μας φιλοξενήσετε;» Με το σύζυγό της είχαν ένα κουρείο το οποίο κατέστρεψε ο όχλος. Επί μια εβδομάδα η μητέρα μου τους έστελνε φαγητό, ενώ τους είχε παραχωρήσει και ένα δωμάτιο. Το παιδικό μου μυαλό δεν μπορούσε να αντιληφθεί τους λόγους της επίθεσης κατά της περιουσίας της κ. Ελένης.

Ενώ με βασάνιζαν αυτές οι σκέψεις, οι Έλληνες γείτονές μας άρχισαν να μετακομίζουν σε άλλες περιοχές ή να πηγαίνουν στην Ελλάδα. Μετά το 1963 έφυγαν όλοι. Μας άφησαν μόνους στην Πόλη. Εκ των υστέρων μετανιώσαμε, αλλά ήταν πλέον αργά.

Άρθρο του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στην Πόστα
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

4 σχόλια:

  1. --Δεν θα ξεχάσω τα λόγια της κυρίας Ελένης: «Αν επιτεθούν και σε μας, μπορείτε να μας φιλοξενήσετε;» Με το σύζυγό της είχαν ένα κουρείο το οποίο κατέστρεψε ο όχλος. Επί μια εβδομάδα η μητέρα μου τους έστελνε φαγητό, ενώ τους είχε παραχωρήσει και ένα δωμάτιο. --

    ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να μου επιτραπεί να είμαι πολύ επιφυλακτικός με τα κροκοδείλια δάκρυα εκ του ασφαλούς των τάχα φίλων, τύπου Μπιράντ.
    Η προσωπική μου εμπειρία την οποία μου έχουν εκμυστηρευθεί αρκετοί Τούρκοι σε πανεπιστήμια του εξωτερικού (κάποιοι κιόλας με μακρινές ελληνικές ρίζες και οι περισσότεροι εξ αυτών με αριστερές πεποιθήσεις) είναι ότι με τους έλληνες στην πόλη ποτέ δεν αισθάνθηκαν "ασφαλείς" (?!). Τα γεγονότα τους έδωσαν ένα αίσθημα ασφάλειας, ενώ ακόμα και αυτή η μικρή ομάδα των 2 χιλιάδων ανθρώπων που έχουν απομείνει τους προκαλεί σοβαρή ανασφάλεια ακόμα. Γνωρίζω ότι αυτά είναι ακραία, αλλά έτσι νιώθουν. Και είναι λογικό, γιατί εάν βρεθεί κάποιος να κάνει στην Τουρκία αυτά που αυτή κάνει για τις μειονότητές της στο εξωτερικό, η τελευταία θα έχει μάλλον σοβαρό πρόβλημα. Μπορεί λοιπόν χαμαιλέοντες τύπου Μπιράντ να οδύρονται αλλά μάλλον κρύβουν ένα σαρδόνιο γέλιο από κάτω. Γιατί λοιπόν δεν προσφέρουν τις συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την επιστροφή αυτών που έφυγαν? Γιατί δεν αλλάζουν το νομικό πλαίσιο ιδιοκτησίας και κληρονομικότητας? Γιατί δεν αφήνουν έλληνες να αποκτούν γή στην Τουρκία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειδικα χαμαιλεοντες τυπου Μπιραντ,που αν δεν απατωμαι εχει βραβευτει με το Ιπεκτσι,οπως και μερικοι αλλοι τουρκοι και ελληνες.Σε λιγο θα μας δουλευουν και οι διανοητικα αναπηροι της Ινδονησιας και της Βοτσουανας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κομνηνέ , έχεις απόλυτο δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.