14/9/09

Η Ρωσία δεν μπόρεσε να υπογράχει ενεργειακή συμφωνία με το Τουρκμενιστάν


Η επιτάχυνση των διεργασιών για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nabucco, είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση της Μόσχας.
Η Μόσχα, αφού εξασφάλισε τη συναίνεση της Άγκυρας για τον αγωγό South Stream, κινείται τώρα προς εξασφάλιση των απαραίτητων συμφωνιών με τις χώρες που θα προμηθεύσουν τις ποσότητες που απαιτούνται για την τορφοδότηση του εν λόγω αγωγού. Όμως, η κρίση που ξέσπασε μεταξύ Ρωσίας-Τουρκμενιστάν με αφορμή την έκρηξη σε αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, δεν έχει ξεπεραστεί ακόμα. Ο πρόεδρος της Ρωσίας, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Τουρκμενιστάν για να υπογράψει μια νέα ενεργειακή συμφωνία, δεν έφθασε στον στόχο του. Αν και οι πρόεδροι των δυο χωρών, Μενβέντεφ και Μπεντριμουχαμέντοφ δήλωσαν ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, δεν έχουν ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία έναρξης της μεταφοράς και οι τιμές του φυσικού αερίου.
Ο Μπεντριμουχαμέντοφ, μετά τη συνάντησή του με τον Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου προς τη Ρωσία θα ξαναρχίσει την επόμεη περίοδο, χωρίς όμως να δώσει ημερομηνία έναρξης. Όσον αφορά το θέμα της τιμής, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν επικαλέστηκε 'νέες παραμέτρους', προκαλώντας σοκ στη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο σταμάτησε η μεταφορά φυσικού αερίου, μετά από έκρηξη που έγινε στον αγωγό Τουρκμενιστάν-Ρωσίας. Τότε ο υπουργός ενέργειας του Τουρκμενιστάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι η ρωσική πλευρά σκόπιμα προκάλεσε την έκρηξη, για να σταματήσει η μεταφορά τουρκμενικού αερίου, αφού οι μειωμένες ανάγκες καλύπτονταν από το ρωσικό, που ήταν πιο φθηνό.
Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού Nabucco, έχουν προσεγγίσει το Τουρκμενιστάν, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν συμφωνία για προμήθεια τουρκμενικού φυσικού αερίου, που είναι κρίσιμο για τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα του εν λόγω αγωγού.
FARUK AKKAN MOSKOVA, CİHAN
Πηγή: ZAMAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.