20/10/09

ΛΕΥΚΑΔΙΟΣ ΧΕΡΝ - 110 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΟΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ



Της Ελίνας Γαληνού
Το "Ανοιχτό Μυαλό" του Λευκάδιου Χέρν, εκτός από τον τίτλο της έκθεσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του, προσδιορίζει επ΄ακριβώς την προσωπικότητά του... Η επέτειος των 110 χρόνων Ελληνοιαπωνικής φιλίας, έδωσε το έναυσμα να μνημονευτεί με πρωτοβουλία του Deree College, η ζωή και το έργο του. Ο Λευκάδιος Χέρν, γεννήθηκε στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στη Λευκάδα από πατέρα Ιρλανδό και μητέρα Ελληνίδα. Στη ζωή του μετακινήθηκε αρκετά και γνώρισε διάφορες χώρες, πράγμα που τον βοήθησε να αναπτύξει προσαρμοστικότητα και ανοχή στην διαφορετικότητα των άλλων. Από τη Λευκάδα που είδε το φώς της ζωής, βρέθηκε να μεγαλώνει στο Δουβλίνο και κατόπιν, να εργάζεται στο Οχάιο. Μια συγκυρία της τύχης όμως, θα τον έφερνε κατόπιν στην Ιαπωνία όπου κατέληξε ο οριστικός τόπος διαμονής του. Εκεί ανέπτυξε το μεγαλύτερο μέρος της δράσης του, εκεί δημιούργησε οικογένεια και έμεινε ως το τέλος της ζωής του. Μέσα από το έργο του, φαίνεται καθαρά η επίδραση του Ιαπωνικού περιβάλλοντος στις εμπνεύσεις του ως συγγραφέα. Τον συγκινούν οι λαικές παραδόσεις που αντλεί μέσα από διάφορες ιστορίες. Αναζητά τα ιστορικά στοιχεία που συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό της Ιαπωνίας.
Μέσα στα βιβλία του, βλέπουμε διδάγματα για την ανθρώπινη συμπεριφορά, την σημασία της προσωπικής θυσίας, την προτεραιότητα του συλλογικού έναντι του προσωπικού συμφέροντος. Το πνεύμα αλληλοβοήθειας στις παραδοσιακές κοινότητες, κυριαρχεί στα αφηγήματά του, ενώ τονίζει πόσο εκτιμά την τιμιότητα, την απλότητα, την καλή καρδιά και τις πατροπαράδοτες αρετές που συνάντησε στον ιαπωνικό λαό. Οι Ιάπωνες αναγνωρίζουν στον Χέρν "έναν Ελληνα που του οφείλουν πολλά-κυρίως στο ότι διέσωσε την παράδοσή τους μέσα από τις λαικές ιστορίες και τα διηγήματα που έγραψε". Ό Χέρν αναζητούσε πάντα να φωτίζει δημιουργικές αλήθειες και τρόπους που γεφύρωναν ανθρώπους και πολιτισμούς. Για την Ιαπωνία θεωρείται ένας εθνικός συγγραφέας. Η εκδήλωση μνήμης προς τον Χέρν, έγινε την Τρίτη 13 Οκτωβρίου του 2009, στο campus του Deree, ενώ η έκθεση "Το Ανοιχτό Μυαλό του Χέρν" που προαναφέραμε, αποτελείται από έργα 46 καλλιτεχνών που καλύπτουν όλες τις μορφές τέχνης. Την επιμέλεια της, ανέλαβε ο Μεγακλής Ρογκάκος και θα διαρκέσει ως τις 18 Δεκεμβρίου. Τον επόμενο Ιούνιο που συμπληρώνονται 160 χρόνια από την γέννηση του Χέρν, η έκθεση θα μεταφερθεί στο Μουσείο Μνήμης Χέρν, στο Ματσούε της Ιαπωνίας.

5 σχόλια:

  1. Είχε γυριστεί και ταινία η ζωή του, αλλά δεν θυμάμαι πότε. Είναι πολλά χρόνια τώρα που την έχει δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένα μεγάλο μπράβο σε κάθε Ελληνα όπου και αν βρίσκεται που παράγει έργω και πολιτισμό, δείχνοντας ότι τα Ελληνικά Φώτα ποτέ δεν έσβησαν όσο και να προσπάθησαν μερική για αυτό.

    Θρακιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ριξτε μια ματια εχει αρκετο ενδιαφερον

    http://www.greece-japan.com/

    http://www.youtube.com/watch?v=Pz2UodPVWes&feature=player_embedded

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. εχει αφιερωμα στον λευκαδιο

    http://www.greece-japan.com/index.htm

    h

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έλεος, ρε παιδιά, γιατί δεν βάζετε τους συνδέσμους έτσι, Λευκάδιος Χερν, παρά αναγκάζετε τον άλλο να κάνει αντιγραφή και επικόλληση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.