9/10/09

Το Ισραήλ επικρίνει τις "αντι-ισραηλινές θέσεις" της Στοκχόλμης.

Το Ισραήλ κατήγγειλε σήμερα τη "συστηματική υιοθέτηση αντι-ισραηλινών θέσεων" της Στοκχόλμης, αφού η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης χαρακτήρισε "άξια προσοχής" την έκθεση Γκόλντστοουν, η οποία κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για "εγκλήματα πολέμου" στη Γάζα.

"Καλούμε τη Σουηδία, μια πεφωτισμένη και φίλη του Ισραήλ χώρα, να υιοθετήσει μια περισσότερο αντικειμενική και προσεκτική στάση, ακόμη περισσότερο αφού ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία διατηρεί ισχυρά συμφέροντα στην περιοχή", δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ντάνι Αγιαλόν.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακληθεί για διαβουλεύσεις ο πρεσβευτής του Ισραήλ στη Σουηδία.

Ωστόσο διευκρίνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε "ως μοναδικό σκοπό την ενημέρωση του υπουργείου Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ" για τις πρόσφατες εξελίξεις, χωρίς να της προσδίδεται πολιτική σημασία.

Ο Ντάνι Αγιαλόν προσήψε επίσης στη σουηδική κυβέρνηση ότι δεν πήρε τις αποστάσεις της από δημοσίευμα της εφημερίδας Aftonbladet, στο οποίο κατηγορείτο ο ισραηλινός στρατός ότι κάλυψε τη διακίνηση οργάνων τα οποία αφαιρούντο από πτώματα Παλαιστινίων.

Ο ισραηλινός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι, εάν η Στοκχόλμη δεν πάρει τις αποστάσεις της από τις κατηγορίες αυτές, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ δεν θα είναι ευπρόσδεκτος στο Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας δήλωσε χθες ότι η έκθεση του ΟΗΕ, του δικαστή Ρίτσαρντ Γκόλντστουν, που κατηγορεί τόσο το Ισραήλ, όσο και τους Παλαιστίνιους για τον πόλεμο της Γάζας μετά την ισραηλινή εισβολή τον περασμένο χειμώνα, είναι άξια προσοχής.
"Πιστεύω ότι ο κ. Γκόλντσοτουν είναι ένα πρόσωπο μεγάλης αξιοπιστίας και ακεραιότητας και κατά συνέπεια, η έκθεσή του είναι βαρύνουσα", δήλωσε ο Καρλ Μπιλτ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Στοκχόλμη.

express

3 σχόλια:

  1. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά την ομιλία του, ο Ερντογάν κατέστησε σαφή τη θέση του ότι "θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία για οποιον είναι ένοχος για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα." Επικεντρώθηκε τις συστάσεις της έκθεσης, ανακοινώνοντας την προθυμία της Τουρκίας να φέρει την κατάσταση στην προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό φαίνεται να σημαίνει ότι αν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι δεν προσαχθουν ως δράστες των εγκλημάτων της Γάζας στη δικαιοσύνη για τους επόμενους έξι μήνες, που είναι σχεδόν αδιανόητο, τότε η Τουρκία θα αναλάβει την ευθύνη να φέρει αυτή η παράλειψη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανάληψη περαιτέρω δράσης. Δεν έχει σημασία ποια θα είναι η έκβαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της Τουρκίας θα πρέπει να δημοσιοποηθεί ευρέως ως απόδειξη της δέσμευσης της Τουρκίας για το κράτος δικαίου, την υποχρέωση λογοδοσίας για εγκλήματα πολέμου των ενόχων και μια πρόκληση για να μην κατευθυνθεί η διεθνή κοινότητα προς την ατιμωρησία των κυβερνήσεων και των ηγετών τους .
    Απόσπασμα αρθρου απο την ΖΑΜΑΝ προσπαθησα να το μεταφρασω όσο καλύτερα γινόταν.

    Είναι μια προσπάθεια της Αγκυρας να αποστασιοπηθεί απο την ετικέτα της φιλικής προς το Ισραήλ χώρας και να γίνει περισσότερο αποδεκτή απο τον Αραβικό κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την επικράτηση των αγιατολάχ στο Ιράν το 1979 ο Κάρτερ επιδίωξε επίμονα τη συμφιλίωση Ισραηλινών - Αράβων, με τις γνωστές συνέπειες: υπογραφή της συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ και δολοφονία του Ανουάρ Σαντάτ.
    Τώρα πάλι παρατηρείται προσέγγιση Ισραήλ - Αράβων και Τουρκίας - Αράβων. Και πάλι με σκοπό τη στοχοποίηση του Ιράν από όλους τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ήξερα ότι ο Ερντογάν είναι ικανός πολιτικός, αλλά δεν ήξερα ότι έχει τόσο χιούμορ! Πολύ καλό αυτό: Η Τουρκία τιμητής εγκλημάτων!!! Χα, χα, χα... το άλλο με τον Τοτό, το ξέρεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.