9/10/09

Γιατί αναγνωρίστηκε το Κόσοβο και όχι η «ΤΔΒΚ»;

ΤΙΣ ΜΕΡΕΣμας τίθενται ενώπιόν μας διάφορα σενάρια που αφορούν το Κυπριακό. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, εισηγήθηκε συνάντηση κορυφής από την οποία θα απουσιάζουν οι Τ/κ. Με άλλα λόγια αφήνεται να νοηθεί ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου και ότι οι έτεροι ιδιοκτήτες της νήσου, οι Τ/κ, δεν έχουν κανένα δικαίωμα.

Από την εξέλιξη αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι ήταν απώλεια χρόνου οι μέχρι σήμερα συνομιλίες και ότι δεν υπήρξε σύγκλιση σε θέματα για τα οποία ανακοινώθηκε το αντίθετο. Έτσι τουλάχιστον εκτιμώ εγώ την κατάσταση.

Σίγουρα όλοι γνωρίζετε την περίπτωση του Κοσόβου. Πρόκειται για μια περιοχή η οποία κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο εντάχθηκε στο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας και όταν το 1992 διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, το Κόσοβο παρέμεινε εντός των συνόρων της Σερβίας η οποία δεν αναγνώρισε την αυτονομία των Κοσοβάρων. Όπως και οι Τ/κ, οι Κοσοβάροι αντιμετώπισαν πολλές δυστυχίες για να παραμείνουν στα πατρώα εδάφη. Μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999, η Σερβία αναγνώρισε την αυτονομία του Κοσόβου το οποίο στις 17-2-2008 ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Σε αυτήν αντιτίθενται οι Ρωσία, Ελλάδα, νότια Κύπρος, Σερβία, Ισπανία επειδή το Κόσοβο δεν πρέπει να αποτελέσει προηγούμενο για την «ΤΔΒΚ». Η Ρωσία επικρίνει τα δυτικά κράτη επειδή, ενώ δεν αναγνωρίζουν την «ΤΔΒΚ», Αμπχαζία, Νότια Οσετία, αναγνώρισαν το Κόσοβο. Από 21-4-2009, η χώρα αυτή αναγνωρίζεται από 58 χώρες μεταξύ των οποίων και των ΗΠΑ.

Μεταξύ «ΤΔΒΚ» και Κοσόβου υπάρχουν πολλές ομοιότητες. Τίθεται το ερώτημα: Εφόσον οι δύο αυτές χώρες έχουν τόσες ομοιότητες, γιατί η μια αναγνωρίζεται και η άλλη όχι; Μήπως υπαίτιοι είμαστε εμείς που προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία με τους γείτονές μας Ε/κ; Τελικά, ούτε η συμφωνία επιτεύχθηκε αλλά ούτε και η «ΤΔΒΚ» αναγνωρίστηκε. Με τα γραφόμενά μου δεν θέλω να σχηματίσετε την γνώμη ότι απελπίστηκα για τη λύση. Με ενοχλεί όταν ακούω ότι η ανακήρυξη της «ΤΔΒΚ» ήταν εμπόδιο στη λύση. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας υπογράμμισε ότι αν η ε/κ πλευρά επαναλάβει τον εαυτό της και παρεμποδίσει τη συμφωνία , όπως συνέβη το 2004, τότε θα πρέπει να αρχίσουν οι προσπάθειες για αναγνώριση της «ΤΔΒΚ». Εξάλλου, η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν δεν επιτευχθεί λύση και τη φορά αυτή στο Κυπριακό, το νησί θα οδηγηθεί σε διχοτόμηση.

Τουρκία και «ΤΔΒΚ» ενεργούν πάντοτε από κοινού. Αν και τη φορά αυτή δεν εξευρεθεί λύση από τις συνεχιζόμενες τον τελευταίο χρόνο συνομιλίες, τότε θα πρέπει να χαραχτεί νέος οδικός χάρτης που θα είναι προς όφελος των Τ/κ . Δεν ξέρω αν η περίπτωση του Κοσόβου μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Εγώ πιστεύω ότι ναι, μπορεί.

Άρθρο του Ερτζίν Σαχμαράν στην Σταρ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

1 σχόλιο:

  1. Σωστό το άρθρο. Έχει δίκιο. Να γεμίσει κρατίδια ο πλανήτης, κατά που βολεύει τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Και η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη. Αν αποσχισθεί η Θράκη κι ένα κομμάτι "Τσαμουριάς" και αν η Κρήτη γίνει αυτόνομη, τότε θα διοικηθεί καλύτερα. Αποκέντρωση, βρε παιδιά, αποκέντρωση, όχι ... αυτοκρατορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.