17/10/09

Η Ουάσιγκτον καλεί εκτάκτως τον Ερντογάν

Ο τούρκος πρωθυπουργός θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Ομπάμα ύστερα (πιθανώς) από επίσκεψή του στην Τεχεράνη

Ρόλο μεσολαβητή μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης φιλοδοξεί να αναλάβει ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χθες έκανε γνωστό πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα τον προσκάλεσε επειγόντως στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι θα μεταβεί στα τέλη Οκτωβρίου, αμέσως μετά από μια προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Τεχεράνη. Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός επιχειρεί να χαράξει νέα εξωτερική πολιτική υποβαθμίζοντας τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ και ενισχύοντας τους δεσμούς με τη Συρία και το Ιράκ. Ο κ. Ερντογάν διευκρίνισε ότι η πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο έγινε αρχικώς για τις 29 Οκτωβρίου, αλλά η τελική ημερομηνία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να θέσει στον τούρκο πρωθυπουργό και τα ζητήματα της διέλευσης αμερικανικών στρατευμάτων προς το Αφγανιστάν αλλά και της κρίσης στις σχέσεις της Αγκυρας με το Ισραήλ.

«Αν συμφωνήσουμε για τις 29 Οκτωβρίου, θα πάω στις ΗΠΑ κατευθείαν από το Ιράν» είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Η Τουρκία έχει επανειλημμένως προσφερθεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ, αλλά ποτέ δεν της είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο. Αλλά και τώρα τα περί μεσολάβησης του κ. Ερντογάν με επιθυμία του Λευκού Οίκου διαρρέουν από την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Ο τούρ κος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, δίνοντας χθες συνέχεια στο ζήτημα που έχει προκύψει με το Ισραήλ μετά τη ματαίωση της κοινής αεροπορικής άσκησης, είπε ότι «η αναβίωση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή και ο τερματισμός των δεινών για τον λαό της Γάζας αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».

Λ άδι στη φωτιά ρίχνει όμως και η υπόθεση της τουρκικής τηλεοπτικής σειράς που προβάλλεται μάλιστα από κρατικό δίκτυο και προκάλεσε την οργή του Ισραήλ. Στη σειρά εμφανίζονται ισραηλινοί στρατιώτες να δολοφονούν μικρά παιδιά Παλαιστινίων στη Γάζα, μεταξύ των οποίων και ένα νεογέννητο. Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε έντονα. «Η μετάδοση συνιστά τον σοβαρότερο βαθμό υποκίνησης και γίνεται με κρατική χορηγία» είπε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν. Οπως διευκρίνισε ο ισραηλινός υπουργός, τέτοιες εικόνες μπορεί να οδηγήσουν σε επιθέσεις κατά της σωματικής ακεραιότητας πολλών εβραίων και Ισραηλινών που επισκέπτονται την Τουρκία ως τουρίστες. Ο κ. Νταβούτογλου απορρίπτει τις αιτιάσεις αυτές και διευκρινίζει ότι το τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν αντικατοπτρίζει την επίσημη τουρκική πολιτική.

Συμφωνίες υπέγραψαν Τουρκία και Ιράκ
ΒΑΓΔΑΤΗ. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε την Πέμπτη σημαντική επίσκεψη στο Ιράκ και υπέγραψε με τον ιρακινό ομόλογό του Ν ουρ αλ Μαλίκι 44 συμφωνίες συνεργασίας των δύο χωρών. Σημαντικότερες από αυτές θεωρούνται η ενεργειακή συνεργασία, η χρήση των υδάτινων πόρων και η καταπολέμηση των κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ. Μεταξύ άλλων υπογράφηκε και ένα προσύμφωνο συνεννόησης για τη μεταφορά ιρακινού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Ηδη οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών φτάνουν τα 5 δισ. δολάρια.

Η Τουρκία με τις κινήσεις αυτές επιδιώκει να αποκτήσει τη σημασία ενός ζωτικού ενεργειακού και εμπορικού διαδρόμου προς τους ανατολικούς της γείτονες, το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία και τον Νότιο Καύκασο.

Οι κκ. Μαλίκι και Ερντογάν δεν συμφώνησαν σε όλα. Ο ιρακινός πρωθυπουργός ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εντός του εδάφους της χώρας του, αλλά ο κ. Ερντογάν επέμεινε πως η χώρα του έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει δράση κατά της τρομοκρατίας. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες περίπου 30 υπόπτους για σχέσεις με την Αλ Κάιντα κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ αλλά και κατά των διπλωματικών αποστολών του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
BHMA

6 σχόλια:

  1. τελικά το ρεζουμέ τις διαμάχης με το ισραήλ να κρύβετε στο ποια από τις δυο χώρες θα εξυπηρετεί τα αμερικανικα συμφέροντα στην περιοχή.το μέτωπο στα αφγανιστάν pakistan δεν αποδίδει και οι τούρκοι έχουν ξαμοληθεί σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο για τα συμφέροντα τις συμμαχίας,δηλαδή των αμερικανων.ρεπορτο πρέπει να δώσει ο ερντογάν στον αμερικάνο,και γίνετε μετά από διάφορες επαφές πολιτικοu και στρατιωτικού χαρακτήρα που έχει κάνει η τουρκικη ηγεσία στις γύρο χώρες,αξιοσημείωτο ότι στρατιωτικοί και πολιτικοί συνεργάζονται δίχως προβλήματα μεταξύ τους με κοινό στόχο την αναβάθμιση τις τουρκίας.η τουρκια εκμεταλλευταί τέλεια τα πολιτισμικά και θρησκευτικά τις χαρακτηριστικά από το ισραήλ, που οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν να ακούσουν ούτε λέξει για τους εβραίους,προς όφελος τις.Bεζίρης στην θέσει του βεζίρη δηλαδή του ισραήλ θέλει να γίνει η τουρκια και αυτό χοντραίνει ποιο πολύ τα πράγματα στις σχέσεις τwν δυο χωρών. stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην τρώτε το παραμύθι περί προβλημάτων στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Όλα είναι σκηνοθετημένα απο τους Αμερικάνους.
    Δήθεν η Τουρκία τα χαλάει με το Ισραήλ άρα μπορεί να καταστεί αξιόπιστος διαμεσολαβητής.
    Είναι μπανανόφλουδα για να την πατήσουν οι Άραβες.
    Ήδη η Συρία κάνει κοινά γυμνάσια με την Τουρκία και φυσικά οι Τούρκοι ότι πληροφορίες συλλέξουν θα τις παραδώσουν στο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα φυσικά η Μοσσάντ παραδίδει ότι πληροφορία διαθέτει για την Ελλάδα την οποία κατασκοπεύει συστηματικά για λογαριασμό των Τούρκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 2:35 μμ

    Λές ότι η ΜΙΤ κατασκοπεύει την Συρία υπέρ του Ισραήλ. Η Mossad την Ελλάδα υπέρ της Τουρκίας. Και η ΕΥΠ ποιον κατασκοπεύει υπέρ ποίου; Ή μήπως δεν ασχολείται πια με το σπορ; Ο κ. Καλεντερίδης μπορεί, αν θέλει, να μας πληροφορήσει.

    Η ΜΙΤ και η Mossad κάνουν την δουλειά τους και απ' ό,τι φαίνεται, την κάνουν καλά. Η ΕΥΠ; Ρωτώ, διότι την πληρώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά ρωτάς Έλληνα φορολογούμενε, πλην όμως την ερώτηση την απευθύνεις σε αναρμόδιο να σου απαντήσει.
    Αυτό που έχω να σου πώ, πάντως, είναι ότι η ΕΥΠ, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, προσπαθεί να φέρει σε πέρας την αποστολή και τους στόχους που θέτει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
    Αν, για πάραδειγμα, λάβει εντολή να φέρει χειροπόδαρα δεμένο τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ μιας γειτονικής χώρας, για παράδειγμα λέμε, θα το κάνει.
    Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι η ΕΥΠ, ο στρατός και οι άλλες υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, το πρόβλημα, αν υπάρχει, είναι πολιτικό.
    Μη "χτυπάμε λοιπόν το σαμάρι", κατευθείαν τον γάιδαρο.
    Είναι πιο αποδοτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σοφόν το σαφές, κ. Καλεντερίδη κι ευχαριστώ για την απάντηση. Εμένα μου αρκεί τουλάχιστον ότι "αν λάβει εντολή ... ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ". Αυτό σημαίνει ότι ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ, έχει καλά εκπαιδευμένο προσωπικό, λειτουργεί καλά, άρα εγώ δεν πληρώνω στο βρόντο.
    Τώρα, απομένει σε μένα, δικό μου καθήκον είναι, να βρω αυτόν που θα την διατάξει ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. το να υπάρχει ανταγωνισμός δεν πάει να πει ότι θα σκοτωθούνε κιόλας.αλλα αν οι τούρκοι θέλουν να αναβαθμιστούν σε περιφερειακή δύναμη πρέπει να δείξουν ότι έχουν ουσιαστικό λόγο στην περιοχή και να μειωθεί η αν μπορέσει να μείωση την δύναμη του ισραήλ,δεν είπα ότι θα κάνει πόλεμο η θα κόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το ισραήλ,ούτος η άλλος ο αμερικανος αποφασίζει,και τέλος έχεις την αντίληψη να σκεφτείς ότι οι ασκήσεις και οι σχέσεις καλής γειτονιάς που προσπαθεί να δείξει η τουρκια είναι παραμύθι με τις γύρο χώρες,αφού ουσιαστικά τους κατασκοπεύει...αυτό λέμε ότι κάνει,δηλαδή την δουλειά των αμερικανων,οι αραβικές χώρες δεν το ξέρουν,οι είναι τελείως βλάκες;η θέλουν να γίνει αυτή η προσέγγιση για τα δικά τους συμφέροντα; όλοι δουλεύουν με δελτίο παροχής υπηρεσιών στον αμερικανο.και δεν λέω μονο για μας.γι αυτό τώρα πάει ο τούρκος να δόση ρεπορτο στον θείο sam.stef

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.