17/10/09

Η 'αντιπολίτευση' του Ελευθέριου Β.

Σχόλιο του Ελευθέριου Β. στην ανάρτηση "Προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή"
Όλα αυτά που αναφέρει στις προγραμματικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός θα ήθελαν ολόκληρα «σεντόνια» για να αναλυθούν τεκμηριωμένα. Εγώ θα ήθελα μόνο κάποιες σύντομες επισημάνσεις να κάνω. Η κατάσταση της οικονομίας είναι όντως σε πρωτοφανή εκτροχιασμό αλλά αυτό οφείλεται στην υπερδιόγκωση του κράτους που δεν ήταν δυνατό να γίνει μέσα σε έξη χρόνια αλλά στην πολιτική που εφαρμόσθηκε τα χρόνια από το ’81 και μετά. Η υπερμεγέθυνση του δημόσιου τομέα έγινε από τις τότε ηγεσίες της χώρας (καλώς ή κακώς δεν το εξετάζω) με την ελπίδα της αναθέρμανσης του συνόλου της οικονομίας ώστε να μπορεί με την αύξηση της φορολογικής ύλης να συντηρηθεί το κράτος με αυτό το τεράστιο μέγεθος. Αυτό όμως έφερε τα αντίθετα αποτελέσματα. Στραγγάλισε την ιδιωτική οικονομία με τρόπους που θέλουν πολύ ανάλυση για να τεκμηριωθούν. Με επακόλουθο την μείωση της ελληνικής παραγωγικότητας συνολικά και συνακόλουθα της άμεσης φορολογικής ύλης. Η οποία δεν είναι αντίστοιχη με το μέγεθος του κράτους μας. Όσο η ιδιωτική κατανάλωση ήταν ικανοποιητική το οικονομικό σύστημα βρισκόταν σε ισορροπία μέσω των έμμεσων φόρων. Όταν η κατανάλωση κατέρρευσε λόγω κυρίως του στερέματος του ιδιωτικού δανεισμού το κράτος δεν είχε έσοδα αλλά εξακολουθούσε να έχει τεράστια έξοδα. Αυτά όλα είναι αλήθειες που δεν επιδέχονται κομματική ερμηνεία. Για αυτά ο κύριος πρωθυπουργός δεν μίλησε ούτε προεκλογικά ούτε και στις προγραμματικές του δηλώσεις. Μιλάει για κάποια αλλαγή που απαιτείται αλλά δεν λέει ποια είναι αυτή. Μια επιχείρηση όταν έχει πρόβλημα μειώνει τα έξοδα. Αν στα έξοδά της συμβάλουν κυρίως οι μισθοί του προσωπικού που είναι ανακόλουθοι με την παραγωγικότητα προχωρά σε απολύσεις. Το κράτος θα συμπεριφερθεί σαν επιχείρηση ή όχι;
Μιλάει για «όραμα» και «πράσινη ανάπτυξη». Σε ένα κράτος που το μέγιστο μέρος των δανείων που παίρνει πάει στην μισθοδοσία με ποια χρήματα θα υλοποιήσει το όραμα της «πράσινης ανάπτυξης»; Όταν πιθανότατα θα μπούμε σε επιτήρηση επειδή υπάρχει αυτή η κατάσταση πως σκέφτεται να επιτύχει στις επιδιώξεις του για την χώρα; Ας πούμε, περιμένει νέες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δάνεια του ελληνικού δημοσίου τα οποία θα διοχετευτούν σε τέτοιους είδους επενδύσεις, δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στον τομέα; Τι απ’ όλα αυτά; Θα μας αναλύσει συγκεκριμένα; Αν υποθέσουμε ότι αυτή την στιγμή είχα αρκετά χρήματα και πίστευα στον Γιώργο Παπανδρέου και ήθελα να κάνω ένα τεράστιο πάρκο εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας πιστεύει κανείς σοβαρά ότι θα είχα θετικό οικονομικό αποτέλεσμα πριν τις επόμενες εθνικές εκλογές; Το οποίο θα αντανακλούσε θετικά μέσω της φορολόγησής μου στα κρατικά έσοδα; Αυτά είναι αφέλειες.
Θέλουμε δεσμεύσεις που να δείχνουν το δρόμο συγκεκριμένα και όχι ανέξοδες καφενειακές κουβέντες απ’ το βήμα της βουλής.-

Ελευθέριος Β.

12 σχόλια:

  1. Δηλαδή ο δημοσιοϋπαλληλισμός δεν υπήρχε ανέκαθεν στο ελληνικό κράτος και προπαντός στις δεκατιές του 50, του 60 και του 70; Δηλαδή έγιναν ξένες επενδύσει με μη επαχθείς όρους σε μια χώρα-Μπανανία(έτσι λέγεται στην Πολιτική Επιστήμη) τις παραπάνω δεκαετίες; Δηλαδή το αρχικά σοσιαλιστικό κόμμα του Παπανδρέου δεν εξίσωσε το 1983 άνδρες και γυναίκες στο οικογενειακό δίκαιο; Δηλαδή άλλες χώρες με σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην εξουσία το 80, όπως η Ισπανία και η Γαλλία δεν προχώρησαν; Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπήκε επί Σημίτη στην ΟΝΕ, πιάνοντας δημοσιονομικού δείκτες που έχασε από την αδράνεια του κ. Καραμανλή; Επομένως ο κ. Σημίτης δεν έκανε τα ΚΕΠ; Επομένως περιμένουμε στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός να μιλήσει και για την τελευταία νομοθετική πράξη εφαρμογής; Άρα ο κ. Καραμανλής δεν ήταν ο ύψιστος αερολόγος στις προγραμματικές του δηλώσεις, ένας ρήτορας καθαρά δημαγωγός όπως αποδείχτηκε απο τα (μη) έργα του; Είναι καθαρά θέμα βιωμάτων και πολιτικής προκατάληψης.
    Η ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα ούτως ή άλλως διέπεται από ανατολική νοοτροπία:τσιφλίκια, λαδώματα κλπ. Και αυτό συμβαίνει παρομοίως σε ευρωπαϊκές χώρες ( η Γερμανία ήταν πρώτη τη δεκαετία του 90 σε κοινοτικές παραβασεις ανταγωνισμού), αλλά εκεί γίνεται έργο. Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα στα Βαλκάνια με ελάχιστο καταναλωτικό κοινό και απίστευτη ακρίβεια για τα δεδομένα. Εάν ακολουθήσουμε την άποψη ότι η ξένη επένδυση πρέπει να είναι άξονας της οικονομίας, θα γίνουμε αναγκαστικά Ινδονησία, με 1€ ημερομίσθιο...Δυστυχώς, αγαπητέ Ελευθέριε Β., είμαστε μεταξύ ανατολής και δύσης, καπιταλισμού και σοσιαλισμού de facto. Οι απόψεις του Παπανδρέου δεν είναι όνειρα για παιδακια, αλλά δυστυχώς, μόνο αυτό μπορεί να πει με σοβαρότητα...Εδώ και ο Καραμανλής έλεγε παραμυθάκια για επενδύσεις κλπ (εμείς τον ψηφίσαμε βέβαια γιατι ειχε κοινωνικο πρόσωπο) και μετά 6 χρόνια δεν είχε μούτρα και τα είπε σταράτα (όσον αφορά στην δική του, κεφαλαιοκρατική κατεύθυνση βέβαια): αν θέλετε την πολιτική που ψηφίσατε Έλληνες, δηλαδή ιδιωτικοποιήσεις (αυτή είναι η ουσία του προγράμματος της ΝΔ), θα πρέπει να κάνετε θυσίες (!!!!!!). Τραγικό λάθος και επί της ουσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εικοσαετία 1980-2000 ήταν καταστροφική για τον τόπο.
    Το εξωτερικό χρέος, από το 27% επί του ΑΕΠ εκτινάχτηκε στο 120% επί Σημίτη.
    Δανειστήκαμε για να πετύχουμε ανάπτυξη.
    Ξοδέψαμε τα πακέτα της ΕΟΚ-Ε.Ε. που έβριζε το ΠΑΣΟΚ (ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο), για να πετύχουμε ανάπτυξη.
    Αντί τα κεφάλαι που δανειστήκαμε και τα πακέτα που πήραμε από την ΕΟΚ-Ε.Ε. να επενδυθούν σωστά, οι λαϊκίστικες κυβερνήσεις του Ανδρέα τα μοίρασαν στον κόσμο για να εξαγοράσουν μια εφήμερη στήριξη και τα περισσότερα τα διασπάθισαν τα τρωκτικά του ΠΑΣΟΚ.
    Διαλύθηκαν οι συναιτερισμοί, καταχρεώθηκαν οι ΔΕΚΟ, διαλύθηκε ο βιομηχανικός και ο παραγωγικός ιστός της χώρας, όλα αυτά στο όνομα του σοσιαλισμού, ένα παραμύθι που το 'ρούφηξε' ο πεινασμένος και διψασμένος για δικαίωση ελληνικός λαός της κεντροαριστεράς και ξύπνησε το 2004 με μια χώρα διαλυμένη, μια κοινωνία διαλυμένη, μια παιδεία ανθελληνική και αντιπατριωτική, μια δημόσια διοίκηση κομματικοποιημένη (να μην ξεχνάμε ότι η ΑΔΕΔΥ πασοκοκρατείται, αφού οι σοσιαληστές πασόκοι διόρισαν και τα σκυλιά τους).
    Έναν συνδικαλισμό που λειτουργεί παρασιτικά, εις βάρος των εργαζομένων, εις βάρος της ανάπτυξης και εις βάρος της δημορκατίας, αφού ο συνδικαλισμός κατορθώνει να ακυρώνει πολλές φορές τη βούληση του ελληνικού λαού.
    Και πόσα άλλα να πεις.
    Τώρα, ήλθε η σειρά να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά εκείνοι που τα έβαλαν εκεί.
    Οι κυβενρήσεις Μητσοτάκη και Καραμανλή ήταν ένα μικρό διάλειμμα στη φαυλοκρατία του ΠΑΣΟΚ και δεν μπόρεσαν να κυβερνήσουν όχι επειδή ήταν ανίκανες, αλλά επειδή το ΠΑΣΟΚ, με τον άκρατο κομματισμό στη δημόσια διοίκηση και το συνδικαλισμό, δεν πρόκειται να αφήσει κανένα κεντροδεξιό κόμμα να κυβερνήσει, εκτός κιαν αλλάξει ο ελληνικός λαός και συνειδητοποιήσει το παραμύθι που τρώει τόσα χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άξιος ο μισθός ορισμένων Υπερελλήνων κονδυλοφόρων που μεριμνούν για τον "εθνικό διαφωτισμό" όλων ημών των αδαών ιθαγενών....Συνεχίστε να υπονομεύεται απροκάλυπτα τις νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, επειδή οι πολιτικές τους δεν βολεύουν τα προσωπικά και μικροπολιτικά σας συμφέροντα.Αυτά που έκαναν οι κυβερνήσεις-ανδρείκελα της δεκαετίας του 50 στη Μακρόνησο, υπό τις Αμερικάνικες ευλογίες, κάποιοι τα συνεχίζουν με το πληκτρολόγιο τους στις μέρες μας.Εαν έχετε τα κότσια δημιουργήστε ένα πολιτικό σχηματισμό για να δείτε την πραγματική απήχηση των "ιδεών" σας στη σημερινή ελληνική κοινωνία των 700 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τί σε ενοχλεί ανώνυμε 12:03
    μήπως το ότι υπάρχει η άλλη άποψη;
    Πού είδες τον υπερελληνιμσό;
    Πού είδες την υπονόμευση των εκλεγμένων ελληνικών κυβερνήσεων σε Ελλάδα και Κύπρο;
    Ποιά είναι το προσωπικά και μικροπολιτικά συμφέροντα;
    Πού διαφωνείς;
    Γράψε με επιχειρήματα και άσε τους αφορισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως εξωτερικός συνεργάτης εταιρίας με το δημόσιο έζησα τον κομματισμό του ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο.Πέρα από το ότι οι περισσότεροι υπάλληλοι έπιναν ούζα στο κυλικείο μέχρι το μεσημέρι πριν πάνε σπίτι τους,κάποιοι είχαν ακόμα και για mauspad τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.Πρωτοφανή αυταρχισμό του δημοσίου γνωρίσαμε και εμείς και όλος ο ιδιωτικός τομέας πιστεύω με τον υπαλληλο με το μαουσπαντ να μου λέει "εγώ χέστηκα για το τί λέει ο Γενικός Γραμματέας του Καραμανλή...σε αυτό το γραφείο εγώ είμαι αρχηγός και κάνω ότι θέλω και δεν μπορεί να με αναγκάσει κανένας να κάνω το αντίθετο..όλα θα γίνουν ΟΤΑΝ και ΟΠΩΣ θέλω εγώ"
    Φυσικά συνυπεύθυνος σε όλη αυτή την κατάσταση ήταν και ο Καραμανλής που δεν τους ξήλωσε όλους από τις καρέκλες τους και φυσικά ήταν αυτοί που τον έριξαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμε 11.35΄ προφανώς ονειρεύεσαι και λες κουραφέξαλα.
    Άνοιξε τα μάτια σου και κατάλαβε ότι ο κ. Καραμανλής απέτυχεεεεεεεεεε και ευτυχώς που το κατάλαβε και εγκατέλειψε την εξουσία.
    Φτάνει το δεξιό παραλήρημα σου. Όλα τα κακά στην πατρίδα μας συνέβησαν επί Δεξιών Κυβερνήσεων. Εγώ στη θέση σου θα ντρεπόμουν.
    Μ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δηλαδή Μ.Μ. όλα τα κακά έγιναν επί δεξιών κυβερνήσεων και όλα τα καλά επί αριστερών;
    Η διαφθορά έφθασε στο ζενίθ επί δεξιών κυβερνήσεων;
    Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε μια Ελλάδα άφθορη και αμόλυντη στον Καραμανλή και αυτός την διέφθειρε σε πέντε χρόνια;
    Είναι επιχειρηματολογία αυτή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (για αντιπολίτευση Ελ. Β)Ο Ελευθερίος Β κάνει μια ανάλυση και εκφράζει μια άποψη. Ο τσακωμός ΠΑΣΟΚων και ΝΔκρατών είναι θλιβερός. Επί της ουσίας: Η διόγκωση του κράτους χρονολογείται από τη ίδρυση του ελληνικού κράτους το 1830. Μία (αλλά όχι η μόνη)αιτία είναι ότι το κράτος χρησίμευε ως "αποθήκη ανέργων" (που δεν μπορούσε να απορρφήσει ο ιδιωτικός τομέας). Ηδιόγκωση του κράτους έπνιγε εν συνεχεία τον ιδιωτικό τομέα. Φάυλος κύκλος. Αυτός ο κύκλος είναι γνωρισμα των "καθυστερημένων" και εξαρτημένων οικονομιών/κρατών/χωρών. Με το ΠΑΣΟΚ ανήλθαν κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά τα αποκλεισμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά αυτό έγινε παρασιτικα΄. Με την κατάληψη του κράτους. Παρασιτικά στερεώθηκε και η μικρο-μεσαία αστική τάξη και τη δεκαετία του 50-60, κυρίως (αλλά όχι μόνο) μετην αντιπαροχή αλλά και την αποκλεσιτική κατοχή του κρατικού μηχανισμού. Ηκατοχή του κράτους είναι κοινή καισ τις δυο περιπτώσεις. Τέλος τοκράτος δεν έπνιγε μόνο την ιδιωτική πρωτοβουλία. Την μετέτρεψε σε κρατικοδίαιτη.Ελάχιστοι είναι οι μεγάλοι ή μεσαίοι επιχειρηματίες που δεν βασίστηκαν στο κράτος για να μεγαλώσουν και να διατηρηθούν εν ζωή. Και αυτό είναι κοινό γνώρισμα και των δυο παρατάξεων.Το να θεωρείται η μια ως "δεξιά" και η άλλη ως "προοδευτική" πρέπει να θεωρηθεί επιστημονική φαντασία. Η Αριστερά (ΕΔΑ-ΚΚΕ-ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ)έχει το πρόβλημα ότι κατέρρρευσε ο πολιτικός πόλος (ΕΣΣΔ)που στήριζε την ύπαρξήτης. Και τώρα δεν μπορεί (παγκοσμίως)με τα θεωρητικά εργαλεία που διαθέτει, τον Μαρξισμό, να επανερμηνεύσει τον κόσμο. Το "παράδοξο" είναι ότι στον Μάρξ προστρέχουν (αφανως ή εμφανώς)οι καπισταλιστές επιστήμονες και διανοούμενοι-το κομμουνιστικό μανιφέστο αποτελεί την καλύτερη ανάλυση/πρόβλεψη/ύμνο της Παγκοσμιοποίησης τατελευταία 200 χρόνια. Τώρα το σύστημα περναέι κρίση-η οικονομική κρίση είναι η οξεία όψη της. Ο δυτικόςκόσμος είναισε βαθιά κρίση και η Ελλάδα είναι εντός του. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ (πάλι για Ελ Β)Ο κ. Παπανδρέου έκανε μια καλή έκθεση ιδεών αλλά προγαρμματικές δηλώσεις δεν έκανε. Πως να κάνει άλλωστε άμα θέλει να είναι καιμετεκλογικά ευχάριστος; Για τήν ώρα μοιράζει φιλιά καιχαμόγελα. Δεν το κάνει επιτηδες ή επειδή δεν ξε΄ρει τι πρέπει να κανει. Αλλά επειδή όταν αρχίσει να τα κα΄νει θα φανεί ότι όσα έλεγε ο Καραμανλής ότι πρε΄πει να γίνουν ήταν η πραγματικότητα. Βέβαια δεν τα έκανε ούτε αυτός. Αλλά ας προσέχουμε τι γρα΄φουμε για τον Καραμανλή επειδή ίσω ςβρεθούμε σύντομα στη θέση να τα επαναλα΄βουμε γιατον Παπανδρέου. Όχι επειδή είναι όμοιοι αλλά επειδή οι ίδιες αιτίες γεννούν τα ίδια αποτελε΄σματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. TO 1974 TO EKSOTERIKO XREOS HTAN 35.000.000 DOLARIA OI DHMOSIOI YPAL. 150.000 TO 1981 TO EKS. XREOS 300.000.000 DOL. OI DHM. YPAL.350.000 TO 2004 TO EKS.XR. 180 DISEKe OI DHM.YPAL. 1.800.000. NA OI PSYFOFOROI TON DYO MEGALON KOMATON .APO TO 1974 KI META TO TRAGOUDI TIS MARINELAS [ OI LHSTES OI LHSTES KATARA KI LEFOUSI] EKFRAZH THN KATASTASH .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νομίζω ότι ο κ. Ελευθέριος Β. έχει δίκαιο!

    Όλα όζουν public relations (Ελληνιστί: δημόσιες σχέσεις!) .... λόγια λόγια λόγια.

    Περιμένουμε να δούμε τα έργα της νέας Κυβέρνησης.

    Πάντως η επίσκεψη του αμερικανού ειδικού σε θέματα Παιδείας στο υπουργείο της κ. Άννας Διαμαντοπούλου μας καθιστά πολύ προσεκτικούς ...!

    Τι θέλει ο αμερικανός ειδικός σε θέματα Παιδείας, στην κ. Διαμαντοπούλου ; Ποιά σχέση έχει αυτός με την Ελληνική παιδεία ;

    Ευμένης ο Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο Ελευθέριος έχει απόλυτο δίκιο. Από την προεκλογική περίοδο, διατυπώθηκαν ανησυχίες για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, το οποίο περιοριζόταν σε ευχολόγια και ρήσεις "περί οράματος ανάπτυξης" κλπ. Πιστεύαμε ότι αυτές οι αοριστολογίες θα ανησυχούσαν πολύ μεγαλύτερη μερίδα του ελληνικού λαού, αλλά...τους κέρδισε η "ελπίδα". Με τις ελπίδες όμως δεν γεμίζουν τα ταμεία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.