15/10/09

Άνοιξαν τα μάτια Ρωσία και ΗΠΑ

Οι σχέσεις Τουρκίας - Αρμενίας ευνοούν ενεργειακά σχέδια.Ρώσοι και Αμερικανοί παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τα βήματα της εξομάλυνσης, η οποία, όπως λένε οι διπλωμάτες, εγγράφεται στις προσπάθειες για μια νέα «δυναμική περιφερειακής σταθερότητας» στο Νότιο Καύκασο.

ΟΙ ΑΓΩΓΟΙ
Παρακάμπτουν αναγκαστικά τα εδάφη της Αρμενίας, λόγω των κλειστών συνόρων με την Τουρκία.
Όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από το διπλωματικό άνοιγμα Τουρκίας - Αρμενίας βρίσκεται η αγωνία για την ασφάλεια των λεγόμενων «διαδρόμων της ενέργειας», των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου Ναμπούκο, Βlue Stream και ΒCΤ (Μπακού - Τιφλίδα - Τσεϊχάν). «Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει ταύτιση των συμφερόντων Μόσχας και Ουάσινγκτον για την πρόσβαση στους ενεργειακούς πόρους. Η ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας και η αποτροπή μιας μελλοντικής κρίσης στην περιοχή είναι προς το κοινό τους συμφέρον», λέει ο Αλίκ Φαΐκ Ντεμίρ, ειδικός σε θέματα Καυκάσου στο Πανεπιστήμιο Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη.

Η πραγμάτωση αυτού του στόχου περνάει από τον «τριμερή άξονα» Αζερμπαϊτζάν - Αρμενία - Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η ΕΕ ενδιαφέρονται τα μέγιστα για το μέλλον μιας περιοχής την οποία θα διασχίζουν ο υπό κατασκευήν αγωγός Ναμπούκο, μεταφέροντας φυσικό αέριο από το Ιράν στη Δυτική Ευρώπη, και ο πετρελαιαγωγός ΒΤC, που ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία και μεταφέρει πετρέλαιο στο τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν στη Μεσόγειο, μέσω της Γεωργίας.
Και οι δύο αγωγοί παρακάμπτουν αναγκαστικά τα εδάφη της Αρμενίας, λόγω των κλειστών συνόρων με την Τουρκία. Η διέλευσή τους μέσα από την Αρμενία θα ενίσχυε το «βάρος» της χώρας στη Δύση, με επιπλέον όφελος τον περιορισμό της εξάρτησης από την ασταθή Γεωργία.

Κίνδυνος ενός ντόμινο

Οι αναλυτές συμφωνούν ότι η νέα εποχή των τουρκοαρμενικών σχέσεων ξεπερνά κατά πολύ τα στενά συμφέροντα των δύο χωρών. Η στρατηγική θέση της Αρμενίας στον ενεργειακό χάρτη του Καυκάσου την καθιστά πολύτιμη σύμμαχο για τη Ρωσία, η οποία ελέγχει, μέσω της κρατικής εταιρείας ΕΕS, το σύνολο της παραγωγής ενέργειας της Αρμενίας μέσω ενός δικτύου υδροηλεκτρικών εργοστασίων και ενός πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Μετσαμόρ. Επιπλέον τα κλειστά σύνορα της Αρμενίας με την Τουρκία φυλάσσονται από Ρώσους και Ιρανούς στρατιώτες, ενώ η Ρωσία διατηρεί δύο στρατιωτικές βάσεις στην πρώην σοβιετική Δημοκρατία. Ο πόλεμος στη Γεωργία, το καλοκαίρι του 2008, υπενθύμισε πόσο ασταθής είναι ο Νότιος Καύκασος και πόσο μεγάλος ο κίνδυνος ενός ντόμινο, αν εξακολουθήσουν να υπάρχουν ζώνες έντασης.

Στο μεταξύ, η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom υπέγραψε χθες προκαταρκτική συμφωνία με την κινεζική εταιρεία πετρελαίου CNPC για την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα. Η συμφωνία, οι όροι της οποίας δεν ανακοινώθηκαν, υπεγράφη στη διάρκεια της επίσκεψης στο Πεκίνο τού Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν. Νωρίτερα ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει την Κίνα με 70 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Σημερινη

2 σχόλια:

  1. Για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις, διότι ρέπουμε προς αυτές συστηματικά. Οι αμερικανοί και οι τούρκοι θεωρούσαν ότι στην «Νέα Εποχή» με την εξελιγμένη τεχνολογία τις επικοινωνίες και όλα αυτά τα εργαλεία που φέρνει ο σημερινός τεχνολογικός πολιτισμός θα μπορούσαν με σχετική οικονομία δυνάμεων να προσπαθήσουν μια ελεγχόμενη αποσταθεροποίηση στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας γενικότερα. Αλλά τα γεγονότα είναι λίγο διαφορετικά απ’ ότι τα αντιλαμβάνονταν οι αναλυτές τους. Κατ’ αρχήν η αποσταθεροποίηση θα έπρεπε να έχει ένα υπόβαθρο θρησκευτικό και εθνικό. Το θρησκευτικό είναι το Ισλάμ το εθνικό είναι ο τουρκισμός. Γιατί αυτή η επιθυμία της ελεγχόμενης αστάθειας; Μα φυσικά επειδή οι πόροι τις Κεντρικής Ασίας ελέγχονται από την Ρωσία. Μια ελεγχόμενη αστάθεια θα άλλαζε τους όρους του παιχνιδιού σε όφελος του νέου ηγεμόνα που φυσικά δεν είναι η Τουρκία που θα σήκωνε το κύριο βάρος της προσπάθειας. Αυτή θα μπορούσε να πάρει κάποιο συμβολικό ξεροκόμματο σε περίπτωση επιτυχίας. Αλλά δεν συνυπολόγισαν όταν έκαναν αυτούς τους σχεδιασμούς κάποια γεγονότα. Το Ισλάμ δεν είναι τόσο ισχυρό ακριβώς λόγο των δεκαετιών αντιθρησκευτικής Σοβιετικής Προπαγάνδας. Όλες οι χώρες διατηρούν δεσμούς με την Ρωσία. Ρωσικοί πληθυσμοί υπάρχουν σαν μειονότητες μεν αλλά είναι γηγενής. Ακόμα από την τσαρική Ρωσία αυτές οι περιοχές δεν πέρασαν τον απόλυτο ρατσιστικό διαχωρισμό που πέρασαν οι αγγλοκρατούμενες περιοχές. Όσο και αν δεν θέλουμε να το καταλάβουμε για αυτούς δεσμοί με την Ρωσία συνειρμικά σημαίνει δεσμούς με τον Δυτικό Πολιτισμό και πρόοδος.
    Εκεί που έπαιξαν το θρησκευτικό χαρτί δηλαδή στην Τσετσενία έχασαν από τότε που οι ρώσοι σοβάρεψαν και συνειδητοποίησαν ότι ο αγώνας που δίνουν εκεί είναι για το μέλλον όλης της Ρωσικής ομοσπονδίας και όχι για ένα ξεχασμένο κομμάτι κάπου στον Καύκασο. Το εθνικό κριτήριο της αποσταθεροποίησης είναι ασθενέστατο. Αν ρωτήσεις κάποιον Καζάχο τι είναι, δεν σκέφτεται καν ότι είναι τούρκος… Άλλωστε πώς να το σκεφτεί αφού αυτοί οι δεσμοί που επικαλείται ο τουρκικός μεγαλοϊδεατισμός είναι μάλλον πολιτισμικοί παρά εθνικοί. Είναι σαν να λέμε ότι επειδή οι έλληνες μιλούν ινδοευρωπαϊκό γλωσσικό ιδίωμα άρα οι γερμανοί είναι έλληνες. Για τέτοιο δεσμό μιλάμε. Από την άλλη όσο αυτά συνειδητοποιούνται έχουμε την συνειδητοποίηση μέσα στην ίδια την Αμερική ότι άνοιξε πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Και πολεμικά και διπλωματικά ενώ οικονομικά δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στην κατάσταση αυτή. Οπότε της μένουν δύο επιλογές. Εμμονή στην ίδια πολιτική και κατάρρευση ή καλόπιασμα και σύγκλιση με τις απόψεις των ισχυρότερων αντιπάλων συμμάζεμα σε ανοιχτά μέτωπα που έχουν εξελιχθεί σε γάγγραινα και αντιπαράθεση σε μελλοντικό χρόνο με τους σημερινούς «φίλους».
    Βέβαια μετά απ’ όλες αυτές τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζει η Αμερική έρχονται και τα καλοπιάσματα της Ρωσίας… Αλλά πρόσφατα κατά την αναχώρηση της κυρίας Κλίντον από την Ρωσία ανακοινώθηκε από την Ρωσική Ομοσπονδία ότι διατηρεί για τον εαυτό της το δικαίωμα να προβεί σε πυρηνικό προληπτικό χτύπημα (“Nuclear preemptive strike”)… Αυτά για την «σύγκλιση» συμφερόντων Ρωσίας – Αμερικής. Οι ρώσοι γνωρίζουν, θυμούνται και είναι άριστοι παίκτες σε ένα παιχνίδι στρατηγικής όπως το σκάκι. Ας μην τους υποτιμάει κανένας. Δεν έχτισαν αυτό το κράτος τυχαία.

    Καλημέρα σας ελπίζω να μην σαν ξύπνησα απότομα.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πέρα από το καλό σας άρθρο μου έκανε εντύπωση το ότι οι έλληνες ομιλούν ....ινδοευρωπαικό ιδίωμα... Εσείς πως το γνωρίζετε αυτό?
    ελπίζω να μην ταράσσω το πρωινό σας ξύπνημα.
    jion.gourez78

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.