17/10/09

Ριζικές αλλαγές στις διαδικασίες ασύλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.Ζητά δωρεάν νομική βοήθεια

Αθήνα: Αμεση και ριζική αλλαγή των διαδικασιών ασύλου ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή και σχετική ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος εξέφρασε προβληματισμό για τις πρακτικές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά οι διαδικασίες ασύλου να ακολουθήσουν το διεθνές δίκαιο, ώστε μεταξύ άλλων όλοι οι αιτούντες άσυλο «να ενημερώνονται έγκαιρα και πλήρως και με κατάλληλο τρόπο σε γλώσσα που κατανοούν για την πορεία του αιτήματός τους, καθώς και να έχουν δωρεάν νομική βοήθεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας ασύλου».

Στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτης ανάφερε ότι «η πρακτική της ταυτόχρονης επίδοσης απορριπτικών αποφάσεων ασύλου σε α' βαθμό με τη χορήγηση του ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο (ροζ κάρτα) είχε ως αποτέλεσμα να περιέρχονται οι εν λόγω αλλοδαποί σε σύγχυση, καθώς παραλαμβάνοντας τη 'ροζ κάρτα', η οποία έχει εξάμηνη ισχύ, θεωρούσαν ότι τους είχε χορηγηθεί ισχυρός τίτλος παραμονής, ενώ στην πραγματικότητα το αίτημά τους για άσυλο είχε απορριφθεί».

Συνέπεια της πρακτικής αυτής, τονίζει ο Συνήγορος, είναι να αντιλαμβάνονται το ανίσχυρο του δελτίου μόνον όταν προσέρχονταν, μετά την παρέλευση του εξάμηνου, στην αρμόδια υπηρεσία προς ανανέωσή του και ενώ είχε ήδη εκπνεύσει άπρακτη η νόμιμη προθεσμία προσφυγής κατά της απορριπτικής απόφασης.

Πηγή: ΝΕΑ

4 σχόλια:

  1. Η δωρεάν νομική βοήθεια από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα. Απαιτείται επιπλέον παρουσία μεταφραστών σε όλη την διάρκεια της διαδικασίας.Είναι αδιανόητο να υποχρεούται ο αιτών να βρεί ο ίδιος μεταφραστή για να μεταφέρει στις αστυνομικές αρχές το αίτημά του.Οι Αστυνομικές Αρχές,θα έπρεπε να έχουν στο μισθολόγιο τους επίσημους μεταφραστές (των 5-6 βασικών γλωσσών των χωρών προέλευσης των αιτούντων) με υποχρεωτική, καθημερινή, επιτόπια παρουσία στα Τμήματα Άσύλου οι οποίοι να διεκπεραίωναν ταχύτατα τη διαδικασία.
    Αποτελεί εθνική προτεραιότητα να ολοκληρωθούν σύντομα οι εκκρεμότητες με τα αναρίθμητα αιτήματα ασύλου και να εκδοθούν οι σχετικές απορριπτικές αποφάσεις διότι το 99% των αιτούντων είναι οικονομικοί μετανάστες και δεν υφίσταται ατομικό στοιχείο δίωξής τους στις χώρες προέλευσής τους.Υπάρχουν τρόποι, να απεμπλακούμε νόμιμα και "ευρωπαικά", με τα στίφη των λαθρομεταναστών χωρίς να κατηγορηθούμε για εκπτώσεις στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Αντί να τους στοιβάζουμε σε "κάτεργα" που εκθέτουν τη χώρα διαρκώς, ας επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου και να τους επαναπροωθήσουμε νομίμως.Ποιός ο λόγος να πληρώνω ως φορολογούμενος πολίτης το πολυδάπανο σύστημα φύλαξης ένός αλλοδαπού κρατουμένου για 6-12 μήνες και να μην προχωρώ σε νόμιμη και ταχύτατη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος του? Καλύτερα να πληρώνω ως Έλληνας πολίτης τους δικηγόρους και μεταφραστές (οπότε είμαι και καλυμένος προς την ΕΕ και τις οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), και η ευρωπαική ένωση να καλύπτει τα αεροπορικά εισιτήρια για την επαναπροώθηση των λαθραίων, παρά το σημερινό μπάχαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ, ΕΞΩ ΟΛΟΙ,καί γρήγορα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 12:24 Οχι δεν θεωρώ οτι έχω υποχρεωση να χρεωθώ οποιοδήποτε κόστος.Όλοι αυτοί-λαθρομετανάστες- δεν είναι φτωχοί και κακομοιρηδες. Απο όπου και να προέρχονται έχουν ήδη καταβάλλει το μυθικό ποσό των 5-10-15 χιλιάδων $$$ για να φτάσουν ως εδώ. Και κανείς μα κανείς δεν μας έχει ενημερώσει ποιός "δουλέμπορος" τους τα εχει πάρει και με ποιά ψέματα τους έχει ξεγελάσει. Βέβαια δεν θα έφθαναν ως εδώ αν δεν υπήρχαν και οι αντίστοιχοι δουλέμποροι στα νησιά μας,αν το Λιμενικό έκανε την δουλειά του χωρίς υποψίες χρηματισμού,αν οι φρουρές των νησιών ήταν στις παραλίες,ίσως και άλλα πολλά.Δλδ είμαι πολύ διστακτικός πριν τους λυπηθώ.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.