17/10/09

Τουρκία: Σημαντικό βραβείο απονεμήθηκε σε Ιρανούς μπλόγκερς για την κάλυψη των προεδρικών εκλογών στο Ιράν.


Ιρανοί μπλόγκερς κέρδισαν ένα σημαντικό δημοσιογραφικό βραβείο για τις προσπάθειές τους στην κάλυψη των προεδρικών εκλογών του Ιράν.

Η Ιρανή δημοσιογράφος Ντελμπάρ Ταβακολί, η οποία εγκατέλειψε τη χώρα της αφού έχασε τη δουλειά της, παρέλαβε σήμερα το Βραβείο Μοχάμεντ Αμί για λογαριασμό των μπλόγκερς που τιμήθηκαν "για τη γενναιότητά τους και την αφοσίωσή τους υπό δύσκολες συνθήκες και την απίστευτη πίεση που δέχτηκαν ενώ κάλυπταν τις προεδρικές εκλογές".

"Οι Ιρανοί μπλόγκερς επανακαθόρισαν τον ορισμό της δημοσιογραφίας των πολιτών και της κοινωνικής δικτύωσης όταν έγιναν η μοναδική πηγή ειδήσεων μετά τις εκλογές στο Ιράν", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρίστοφερ Πλάιτγκεν του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το βραβείο καθιερώθηκε το 1997 προς τιμή του Μοχάμεντ Αμίν, ενός θρυλικού εικονολήπτη του πρακτορείου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπειρατείας.

Δεκάδες δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και μπλόγκερς έχουν εγκαταλείψει το Ιράν ή προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα, φοβούμενοι αντίποινα για όσα μετέδωσαν μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί ενώ άλλοι κρύβονται.

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης, που τους τελευταίους μήνες έχει κλείσει πολλές εφημερίδες, κατηγορεί τα μέσα ενημέρωσης ότι ψεύδονται για τις διαδηλώσεις που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές.

"Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους Ιρανούς δημοσιογράφους που εργάζονται σκληρά για να μάθει ο κόσμος τι γίνεται στο Ιράν.

Είναι πολύ δύσκολο να εργάζεται κανείς ως δημοσιογράφος στο Ιράν.Ο κύριος λόγος είναι η λογοκρισία.Θέλω να επιστρέψω στη χώρα μου.Κατέβασα την πένα μου για πρώτη φορά εδώ και 13 χρόνια", είπε η Τακαβόλι η οποία πριν τις εκλογές κάλυπτε γυναικεία και τουριστικά θέματα για τις εφημερίδες Σαρμαγιέχ και Ετεμάντ-ε Μέλι.
ΕΞΠΡΕΣΣ

1 σχόλιο:

  1. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που μπορεί να υπερπηδά κρατικές απαγορεύσεις και λογοκρισίες. Βέβαια, ολοκληρωτικά κράτη, όπως το Ιράν, φιμώνουν και τιμωρούν τους αντιφρονούντες, αρκεί βέβαια αυτοί να γράφουν μέσα από το Ιράν. Διαφορετικά, απλώς απαγορεύουν στους Ιρανούς την πρόσβαση στην σελίδα.
    Εσχάτως, στην Τουρκία -η δημοκρατία τούς τρέχει από τα μπατζάκια- απαγορεύτηκε η πρόσβαση στο Youtube. Αιτία ήταν κάποιοι Έλληνες, που μέσα στα πλαίσια του διαδικτυακού "πολέμου", είχαν αναρτήσει βίντεο με περιεχόμενο προσβλητικό για τον Κεμάλ Ατατούρκ. Αυτό έγινε αιτία να πληροφορηθώ ότι περίπου 60 ιστοσελίδες (ιστότοποι) είναι απαγορευμένες στην Τουρκία, χωρίς το περιεχόμενό τους να είναι σαφώς παράνομο (π.χ. παιδοφιλικό). Των απαγορεύσεων επειμελείται μία επιτροπή, ο πρόεδρος της οποίας είναι ένας ιμάμης, μουσουλμάνος φονταμενταλιστής!! Ναι, στο άθεο, λαϊκό κράτος της ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ!!

    Έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν οι Τούρκοι, μέχρι να πείσουν ότι οι δημοκρατικοί θεσμοί λειτουργούν στην χώρα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.