9/10/09

Ετοιμάζει εισήγηση για ενταξιακές με Σκόπια


Κρίσιμες για την τελική διατύπωση του κειμένου της Ε.Ε. οι επόμενες 3-4 μέρες

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, σχεδιάζει να εισηγηθεί με έμμεσο ή άμεσο τρόπο την προσεχή Τετάρτη, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν. Κρίσιμες για τη διαμόρφωση της τελικής διατύπωσης οι επόμενες 3-4 μέρες.

Το σχέδιο της έκθεσης προόδου σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε., συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση των διευθυντών των γραφείων των Επιτρόπων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνεδρίασης της προσεχούς εβδομάδας.

Στη διάρκεια της συζήτησης η πλευρά του εισηγητή της έκθεσης Ολι Ρεν υποστήριξε ότι τα Σκόπια πληρούν τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης (κράτος δικαίου, σεβασμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ.) και συνεπώς από πλευράς Κομισιόν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Το θέμα της ονομασίας μπορεί να μην εντάσσεται στα πολιτικά κριτήρια, αλλά έχει ενσωματωθεί σε αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων, γεγονός που θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψη ο κ. Ρεν.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής στις 20 Ιουνίου 2008, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμιζαν ότι: «Ουσιώδες συστατικό για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, θεωρούνται οι σχέσεις καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας».

Σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφορούν στις Βρυξέλλες, ο κ. Ρεν σχεδιάζει είτε να προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια εντός του 2010, είτε να αναφέρει στην έκθεση ότι η γειτονική χώρα πληροί για την Κομισιόν όλα τα πολιτικά κριτήρια, πετώντας το «μπαλάκι» στα κράτη-μέλη.

Τις επόμενες μέρες μέχρι την Τετάρτη αναμένεται να ασκηθούν έντονες πιέσεις στον επίτροπο, αλλά και τον πρόεδρο Ζοζε Μανουέλ Μπαρόζο, από την κυβέρνηση αλλά και τον Ελληνα επίτροπο, Σταύρο Δήμα, προκειμένου να αποσοβηθεί η υποβολή πρότασης για ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στο θέμα της ονομασίας, διαχρονικά το κλίμα δεν είναι καλό για τη χώρα μας στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση για έναρξη ενταξιακών, η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα την «μπλοκάρει» δεδομένου ότι για τη λήψη απόφασης απαιτείται ομοφωνία των 27 Ευρωπαίων ηγετών. Το ίδιο έκανε και σε επίπεδο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου για την ένταξη της γειτονικής χώρας στη συμμαχία.

Τα Σκόπια έχουν χαρακτηριστεί υποψήφια χώρα από τις 16 Δεκεμβρίου 2005, αλλά δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Πηγή naftemporiki.gr

7 σχόλια:

  1. Αν ανεβούμε στον Όλυμπο και κοιτάξουμε τον χάρτη γύρω μας, θα δούμε όλους τους πλανητικούς, θαλάσιους και μη, δρόμους, να περνάνε από τα μέρη μας.
    Και εμάς, να κρατάμε το κλειδί τους.
    Κατοικούμε και κατέχουμε ανέκαθεν ("ουχ' ετέρους εκβαλλόντες
    ουδ' ερήμην καταλαβόντες"), το πιό προνομιακό ίσως έδαφος ολόκληρου του πλανήτη.
    Και, αντί αυτό να είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας, μικροί άνθρωποι διαχρονικώς, το μετέτρεψαν στο μεγαλύτερο μειονέκτημά μας.
    Πώς αλλοιώς μπορεί κανείς να εξηγήσει, το θράσσος των πλαστογράφων της Ιστορίας, την αναίδεια των λεγομένων Ευρωπαίων και την θρασύτητα των ευκαιρειακών ιστορικών γειτόνων μας;
    Έχουμε εθισθεί και αρκούμαστε να συζητάμε γιά την επιφάνεια των πραγμάτων, μέσα στην οποία εντάσεται και η "άσκηση εντόνων (!) πιέσεων" στον τεχνοκράτη Όλι Ρέν, αντί όλοι όσοι είναι πίσω του, να επιδίδονται σε αγώνα απόκτησης της εύνοιάς μας.
    Κάποτε, ξυπόλητοι και πειναλέοι, καταφέραμε με την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων και της Κρήτης μας, να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο του στραγηγικώτερου μέρους του πλανήτη.
    Και σήμερα, ποδεμένοι και χορτάτοι, παραδίδουμε αυτόν τον έλεγχο, στους ηπειρωτικούς (και γιά τούτο διαχρονικούς) εχθρούς μας και στα αποικιοκρατικά κοράκια της Ευρώπης.
    Μόνο οργή μπορούν να προκαλέσουν, αυτού του είδους οι ειδήσεις των "εντόνων πιέσεων" (περί παρακλήσεων πρόκειται) και της ασθμαίνουσας προσπάθειάς μας, να κρατήσουμε αυτά που καταφέραμε να μας απομείνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση για έναρξη ενταξιακών, η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα την μπλοκάρει"

    Αυτός δεν κατάλαβε ότι άλλαξε κυβέρνηση ; Από που το έχει σίγουρο ότι θα τη μπλοκάρει ;
    Ρώτησε το Τζέφρυ ; Κι αν τους το κάνει ως...δώρο, καλή τη πίστη ;
    Γιατί δηλαδή μόνο η Dora Hanum θα κάνει δώρα στους σκοπιανούς ;

    Ζήτω η Ελλάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ευρωπαική ένωση διευρύνεται σε τέτοιο σημείο που δεν θα μπορεί να παίρνεται καμία απόφαση ή θα πρέπει το δικαίωμα του veto να καταργηθεί....
    Με ότι καλό ή κακό σημαίνει αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολοι να στείλουμε e-mails στον Olli Rehn, για εμποδίσουμε την ένταξη των σκοπιανών, άλλωστε ακόμη βάρβαροι είναι, και να εμποδίσουμε επίσης και την ένταξη της τουρκιάς στην Ευρώπη, καθόσον δεν είναι Ευρωπαίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. >>Πάντως, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει πρόταση για έναρξη ενταξιακών, η Ελλάδα θεωρείται βέβαιο ότι θα την «μπλοκάρει»<<


    Θα μου επιτρέψετε και έμενα να αμφιβάλω. Και μακάρι να πέσω έξω, αλλά θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει τους όρους.
    Δεν θα μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών, και θα μεταθέσει το όποιο veto στην τελική φάση της ένταξης.

    Πιστεύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι δίνει διεξόδους σε αδιέξοδα, ενώ στην πραγματικότητα, πέφτει η ίδια στην παγίδα της.

    Επαναλαμβάνω, μακάρι να έχω άδικο!
    Μακάρι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ Θεσσαλό

    Δηλαδή, η προηγούμενη κυβέρνηση θα την μπλόκαρε; Και γιατί δεν το έκανε τόσες φορές που είχε την ευκαιρία από τον Δ/μβριο του 2004; Μα είναι δυνατόν να ζείτε μερικοί μέσα σε αυταπάτες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Συνθήκη της Λισσαβώνας όμως, ορίζει ότι το δικαίωμα άσκησης "βέτο" για τις χώρες-μέλη της ΕΕ, θα καταργηθεί για περίπου 60 νομοθετήματα. Αν λοιπόν πέσουμε "στην περίπτωση" τι βέτο θα ασκήσουμε για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ; Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.