9/10/09

Το «πορτρέτο» του μουσουλμανικού κόσμου

Σε oλόκληρο τον κόσμο ζουν 1,57 δισεκατομμύρια μουσουλμάνοι. Δηλαδή, ο ένας στους τέσσερις κατοίκους της Γης έχει ασπαστεί το Ισλάμ. Αυτά είναι τα στατιστικά συμπεράσματα της μελέτης για τη θρησκεία και τη δημόσια ζωή που εκπονήθηκε από το Pew Forum.

Πρόκειται για την πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έγινε έως σήμερα. Μέσα από την έκθεση σκιαγραφείται το «πορτρέτο» του μουσουλμανικού κόσμου που έχει πολλά παράδοξα. Στη Γερμανία, παραδείγματος χάριν, ζουν περισσότεροι Μουσουλμάνοι από ό,τι στον Λίβανο, η Κίνα έχει μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό από τη Συρία, η Ρωσία έχει περισσότερους μουσουλμάνους κατοίκους από την Ιορδανία και τη Λιβύη και η Αιθιοπία έχει όσους και το Αφγανιστάν. «H άποψη ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι Αραβες και ότι όλοι οι Αραβες είναι μουσουλμάνοι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γεγονός που αποδεικνύεται από την έκθεση», λέει χαρακτηριστικά ο Αμανέι Τζαμάλ, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον.

Οι αξιωματούχοι του Ινστιτούτου Pew, επίσης, υποστηρίζουν ότι η έκθεση είναι η πιο εκτεταμένη και πλήρης που έγινε ώς σήμερα όσον αφορά την καταγραφή του μεγέθους της παγκόσμιας μουσουλμανικής κοινότητας και την κατανομή της πάνω στον πλανήτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μουσουλμανική θρησκεία είναι η δεύτερη σε μέγεθος παγκοσμίως μετά τον χριστιανισμό που έχει 2,1 έως 2,2 δισεκατομμύρια πιστούς.

Οι συντάκτες της στατιστικής μελέτης προσπάθησαν να καταγράψουν τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε 232 κράτη και περιοχές του κόσμου αναλύοντας τις δημογραφικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια και προσαρμόζοντας τα στοιχεία έτσι ώστε να κάνουν τη σχετική προβολή και για το 2009. Τα στοιχεία για τους σιιτικούς πληθυσμούς δεν είναι σαφή, αλλά θεωρείται ασφαλές συμπέρασμα ότι οι σιίτες αποτελούν το 10 έως 13% του μουσουλμανικού πληθυσμού του κόσμου και κατά 80% ζουν σε Ιράν, Πακιστάν, Ινδία και Ιράκ.

Οι πιο πολλοί στην Ασία

Και ενώ η καρδιά του Ισλάμ χτυπάει στη Μέση Ανατολή, οι περισσότεροι μουσουλμάνοι ζουν στην Ασία (περισσότερο από 60% των μουσουλμάνων όλου του κόσμου). Περίπου το 20% ζει στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, το 15% στην υποσαχάρια Αφρική, το 2,4% στην Ευρώπη και το 0,3 % στην αμερικανική ήπειρο. Τουλάχιστον 317 εκατομμύρια μουσουλμάνοι -περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού πληθυσμού- ζουν σε κράτη όπου το Ισλάμ δεν είναι η θρησκεία της πλειοψηφίας των κατοίκων. Τις μεγαλύτερες μουσουλμανικές μειοψηφίες έχει η Ινδία (161 εκατομμύρια άνθρωποι), η Αιθιοπία (28 εκατομμύρια), η Κίνα (22 εκατομμύρια), η Ρωσία (16 εκατομμύρια) και η Τανζανία (13 εκατομμύρια).

Aνάμεσα σε άλλα, η έκθεση αναφέρει ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού ζουν σε δέκα κράτη, έξι στην Ασία (Ινδονησία, Πακιστάν, Ινδία, Μπαγκλαντές, Ιράν και Τουρκία), τρία στη βόρεια Αφρική (Αίγυπτος, Αλγερία και Μαρόκο) και στην Τανζανία. Η Ινδονησία έχει τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό του κόσμου (203 εκατομμύρια). Στην Ευρώπη ζουν 38 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, εκ των οποίων τα τέσσερα εκατομμύρια στη Γερμανία. Στην αμερικανική ήπειρο ζουν 4,6 εκατομμύρια μουσουλμάνοι. Ανάλογη μελέτη για τον χριστιανισμό πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη χρονιά.
Πηγή kathimerini.gr

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.