20/10/09

Ομάδα Κούρδων ανταρτών και προσφύγων παραδόθηκε ειρηνικά στις τουρκικές Αρχές.Κίνηση καλής θέλησης

Μια μικρή ομάδα Κούρδων ανταρτών και προσφύγων πέρασε τη Δευτέρα τα σύνορα του Ιράκ με την Τουρκία σε μια κίνηση καλής θέλησης απέναντι στο σχέδιο της Αγκυρας να ανακοινώσει μέτρα που θα διευκολύνουν τη ζωή των Κούρδων στην Τουρκία.

Συνολικά 34 Κούρδοι, οκτώ ένοπλοι από τις βάσεις του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στα βουνά του βόρειου Ιράκ και 26 Κούρδοι πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών από ένα στρατόπεδο, πέρασαν τα τουρκο-ιρακινά σύνορα.

Η παραστρατιωτική αστυνομία τους συνέλαβε προκειμένου να τους ανακρίνει, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anatolia.

Εκατοντάδες Κούρδοι είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα για να χαιρετίσουν την πρωτοβουλία της ομάδας, κουνώντας σημαίες, τραγουδώντας, χορεύοντας και κρατώντας πανό υπέρ της ειρήνης.

Η παράδοση της «ειρηνικής ομάδας» αποτελεί μια πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγέτη των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε μια κίνηση καλής θέλησης μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης ότι σύντομα θα αποκαλύψει σχέδια που αποσκοπούν να δώσουν στους Κούρδους της χώρας αυξημένα πολιτικά και πολιτιστικά δικαιώματα.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι η αρχή της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος μέσω του διαλόγου και μακριά από τα όπλα» δήλωσε ο Μποζάν Τακέν, ηγετικό στέλεχος του PKK, στο Associated Press.

«Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε υπέρ της ειρήνης και θέλουμε την ειρήνη. Η τουρκική πλευρά πρέπει να κάνει το ίδιο και να βρει μια ριζική λύση στο κουρδικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Η παράδοση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, που δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι «ελπίζει πως αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί».

«Δεν είναι δυνατόν να αγωνίζονται εναντίον ενός τεράστιου κράτους ,του τουρκικού κράτους και να μένουν στα βουνά για μια ζωή»,είπε.

Σε γραπτή τους δήλωση οι ηγέτες του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας (DTP) κάλεσαν την κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση της συμβολικής παράδοσης και επισημαίνει ότι παρόμοια παράδοση έγινε και το 1999 μετά την παράδοση του Οτσαλάν.
ΝΕΑ
Τουρκία-Με την ευχή ότι δεν θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία, οι Κούρδοι υποδέχτηκαν το "καραβάνι ειρήνης" του ΡΚΚ, που επέστρεψε από το Ιράκ στην Τουρκία.

Μία ομάδα 34 εκπροσώπων του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) πέρασε σήμερα από το Ιράκ στην Τουρκία, αποτελώντας το λεγόμενο "καραβάνι ειρήνης", που έχει στόχο να γίνουν βήματα για τον τερματισμό του πολέμου.
Η τουρκική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες από το πλήθος των Κούρδων που συγκεντρώθηκαν στα σύνορα για να υποδεχτούν τους ομοεθνείς τους, χορεύοντας, τραγουδώντας και κρατώντας πανώ με συνθήματα υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης.
Το "καραβάνι ειρήνης" αποτελείται από οκτώ μαχητές του ΡΚΚ που ζούσαν σε κρησφύγετα στην οροσειρά Καντίλ, στο βόρειο Ιράκ και 26 Κούρδους πρόσφυγες.
Μόλις πέρασαν οι 34 Κούρδοι στο τουρκικό έδαφος, από το μεθοριακό σταθμό Χαμπούρ, τους περίμενε Τούρκος εισαγγελέας, όπως και δικηγόροι που εκπροσωπούν τους Κούρδους.
Η συγκρότηση αυτού του "καραβανιού ειρήνης" έγινε με πρωτοβουλία του φυλακισμένου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος ζήτησε να γίνει μία χειρονομία καλής θέλησης έναντι της "πρωτοβουλίας εκδημοκρατισμού" που ανέλαβε η τουρκική κυβέρνηση, με στόχο τη διασφάλιση των πολιτικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων των Κούρδων.
Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζουν την πρωτοβουλία του Οτσαλάν ως παράδοση του ΡΚΚ στην Τουρκία.
Σύμφωνα με κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης, οι 34 εκπρόσωποι του ΡΚΚ ελπίζουν ότι θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους.
"Ελπίζω ότι αυτή η ευκαιρία δεν θα χαθεί.
Δεν είναι δυνατό να μάχονται εναντίον ενός τεράστιου κράτους, του τουρκικού κράτους και να ζουν στα βουνά για όλη τη ζωή τους", δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Το "καραβάνι ειρήνης" χαιρέτισε και η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση στο βόρειο Ιράκ.
"Η προεδρία της κουρδικής περιοχής υποστηρίζει κάθε ενέργεια προς την ειρήνη στην περιοχή", δήλωσε ο 'Αχμαντ Φουάντ, προσωπάρχης της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων στο Ιράκ.
Με γραπτή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αχμέτ Τουρκ και Εμινέ Αϊνά, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να κάνει καλή χρήση αυτής της συμβολικής ενέργειας.
"Θέλουμε να δηλώσουμε ότι βλέπουμε αυτό το βήμα ως ιστορικό", αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας.
Τα κουρδικά Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν ότι και άλλη μία αντιπροσωπεία από Κούρδους που ζουν στην Ευρώπη αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία σε ημερομηνία που δεν έχει διευκρινιστεί.
Στην Τουρκία και συγκεκριμένα στις πόλεις όπου κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο έγιναν διαδηλώσεις συμπαράστασης στο "καραβάνι ειρήνης".
Περίπου 5.000 Κούρδοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νοτιοανατολική Τουρκία, κρατώντας πανώ που έγραφαν ότι οι 34 είναι "απόστολοι της ειρήνης και τιμή για τους Κούρδους".
Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στις πόλεις Μους, Μπάτμαν, Μαρντίν, Τούντσελι και Βαν.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.