8/10/09

Μια μείζονος σημασίας εξέλιξη για τα στρατηγικά συμφέροντα του Ελληνισμού

Συμφωνία σύνδεσης με τη Συρία θα υπογράψει η Ε.Ε.

Την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με τη Συρία αποφάσισαν σήμερα οι εκπρόσωποι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από πολλά χρόνια δισταγμών, κυρίως λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Η υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπεται με τη Συρία θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο», ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Αν και η πρώτη επεξεργασία σχεδίου συμφωνίας αναμενόταν από το 2004 να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ολλανδία αντιτάχθηκε με βέτο στην υπογραφή της, εμμένοντας στο σκοτεινό σημείο του μη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία.

Το Σεπτέμβριο ο επικεφαλής της συριακής διπλωματίας, Ουαλίντ Μουάλεμ, ανέφερε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχτεί «μια συμφωνία που θα συνοδεύεται από πολιτικές προϋποθέσεις».

Τελικά επιτεύχθηκε συμβιβασμός με τη μεσολάβηση της σουηδικής προεδρίας της ΕΕ που προβλέπει ότι το σχέδιο συμφωνίας θα συνοδεύεται από μια ξεχωριστή διακήρυξη των ευρωπαϊκών κρατών που θα αναφέρει ρητά ότι η ΕΕ θα έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης στην περίπτωση που θα σημειωθεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ανέφεραν καταλήγοντας οι ίδιες πηγές.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ Γαλλ. Πρακτορείο - Ναυτεμπορική

6 σχόλια:

  1. η ΕΕ θα έχει το δικαίωμα να αναστείλει τη συμφωνία σύνδεσης στην περίπτωση που θα σημειωθεί παραβίαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, ανέφεραν καταλήγοντας οι ίδιες πηγές.

    Φυσικά και δεν γμωρίζουν τίποτα για τη καταπίεση μειονοτήτων όπως Κούρδοι και Αλεβίτες απο τους Αραβες.Φυσικά και δε γνωρίζουν τίποτα για το Δημοκρατικό πολίτευμα της Συρίας.Φυσικά και η Συρία είναι Ευρωπαικό Κράτος.Δεν εχω να πώ τίποτα άλλο τα όσα διαβάζω αυτές τις μέρες είναι πολύ θλιβερά,και πολύ δυσοίωνα για την Κύπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αααααχ, ίσως έρθει και η σειρά του Ισραήλ ύστερα………………
    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως μπορείτε να εξηγήσετε τι σημαίνει 'Συμφωνία Σύνδεσης' και πώς αυτή συνδέεται με τα συμφέροντα του Ελληνισμού; Το άρθρο δεν εξηγεί τίποτα, απλά αναφέρει το γεγονός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω ότι είναι προς το συμφέρον μας αυτή η εξέλιξη. Ας μην τα βλέπουμε όλα αρνητικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πέρα από το διμερή χαρακτήρα τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε κράτους-εταίρου, οι συμφωνίες σύνδεσης έχουν παρόμοια δομή. Στόχος τους είναι να προωθήσουν τα εξής:

    * τη διεξαγωγή τακτικού διαλόγου στον πολιτικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας, καθώς και την παροχή του κατάλληλου πλαισίου για την ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ των μερών·
    * το εμπόριο, με τη σταδιακή απελευθέρωση των συναλλαγών αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η ανάπτυξη των συναλλαγών θα ευνοήσει τη διαμόρφωση ισορροπημένων οικονομικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των μερών. Εντούτοις, δεδομένου ότι το Ισραήλ αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τις άλλες μεσογειακές χώρες-εταίρους, η συμφωνία σύνδεσης με το Ισραήλ δεν στοχεύει στην ανάπτυξη του εμπορίου και των οικονομικών σχέσεων αλλά στην εμβάθυνσή τους·
    * το διάλογο για κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα καθώς και για θέματα ανθρώπινου δυναμικού. Οι τομείς αυτοί, περιλαμβανομένου και του επιστημονικού, πολιτιστικού και χρηματοδοτικού τομέα, θα αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης συνεργασίας.

    http://europa.eu/legislation_summaries/external_relations/relations_with_third_countries/mediterranean_partner_countries/r14104_el.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 1) Ποιός ο διεθνής ρόλος της Συρίας σήμερα;
    2) Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. με Τουρκία;
    3) Συμφωνία Σύνδεσης Ε.Ε. με κατεχόμενα Κύπρου ("Τ.Δ.Β.Κ.);

    Φαίνονται και στα τρία πολύ καλά ο ρόλος των ΗΠΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.