7/10/09

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ενας «παλιός» στη θέση του αντιπροέδρου

Η θέση που καταλαμβάνει θεωρείται «θέση-κλειδί», αφού πέραν του συντονισμού των κυβερνητικών οργάνων αναλαμβάνει την επανασύσταση του ΚΥΣΕΑ το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιείται πλέον ως κυβερνητικό εργαλείο για τη χάραξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.


Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ Ενας «παλιός» στη θέση του αντιπροέδρου
Το ερώτημα που πολλοί έθεταν στο ΠαΣοΚ αμέσως μετά τις εκλογές και τη σαρωτική νίκη τουεπί της ΝΔ ήταν «σε ποια θέση στην κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τον κ. Πάγκαλο ο κ. Παπανδρέου;». Στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα το όνομα του κ. Πάγκαλου «φιγουράρει» στη δεύτερη θέση ύστερα από εκείνο του πρωθυπουργού κ. Γ.Παπανδρέου: «Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής» είναι ο επίσημος τίτλος του κ. Πάγκαλου στη νέα κυβέρνηση, θέση που είχε θεσμοθετηθεί επί κυβερνήσεων ΑνδρέαΠαπανδρέου , όταν είχαν τοποθετηθεί ο κ. Ι. Χαραλαμπόπουλος αντιπρόεδρος και υπουργός Αμυνας και ο Μένιος Κουτσόγιωργας αντιπρόεδρος και υπουργός Προεδρίας.

Ο κ. Πάγκαλος, 71 ετών, είναι ο πρεσβύτερος της νέας κυβέρνησης και ο πλέον έμπειρος, αφού από το 1982 ως και το 2000 με εξαίρεση μικρά διαστήματα διετέλεσε υπουργός, αναπληρωτής υπουργός ή υφυπουργός σε πολλά υπουργεία, με μακρά θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου επί των ημερών του επετεύχθη και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η θέση που καταλαμβάνει θεωρείται «θέση-κλειδί», αφού πέραν του συντονισμού των κυβερνητικών οργάνων αναλαμβάνει την επανασύσταση του ΚΥΣΕΑ το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα χρησιμοποιείται πλέον ως κυβερνητικό εργαλείο για τη χάραξη εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Επιπλέον προχωρεί στην ανασύσταση του πάλαι ποτέ Κυβερνητικού Συμβουλίου (ΚΥΣΥΜ) που είχε θεσπισθεί επί κυβερνήσεως κ. Κ.Σημίτη και που συνεδρίαζε κάθε 15 ημέρες. Στο όργανο αυτό, που από Συμβούλιο μετονομάζεται Επιτροπή, εντάσσεται πέραν της οικονομικής και η κοινωνική πολιτική. Και τα δύο όργανα θεωρούνται σημαντικά, αφού θα έχουν αρμοδιότητες για δύο σημαντικούς τομείς της κυβέρνησης, την εξωτερική πολιτική και άμυνα και την οικονομία.

Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του κ. Πάγκαλου τον έφερε πολλές φορές στο στόχαστρο του ΚΚΕ, αλλά και της ΝΔ. Στη διάρκεια της εσωκομματικής κρίσεως στο ΠαΣοΚ στήριξε σταθερά τον κ. Παπανδρέου για την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΠαΣοΚ, επιτιθέμενος- κάποιες φορές με οξύτητα- στους εσωκομματικούς αντιπάλους του. Ε γγονός του ομώνυμού του στρατηγού και πρώην δικτάτορα, ο κ. Πάγκαλος σπούδασε Νομική και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης ανακηρύχθηκε το 1973 διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Παρίσι, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και το 1968 οι δικτάτορες του αφαίρεσαν την ελληνική ιθαγένεια.

Είναι πολύτεκνος (έχει πέντε παιδιά) και η μακροχρόνια παρουσία του στην πολιτική σκηνή χαρακτηρίζεται από το πληθωρικό ύφος του και τον χαρακτηριστικό- πολλές φορές- άκομψο τρόπο έκφρασής του, όπως λένε γι΄ αυτόν οι πολιτικοί του αντίπαλοι.

Θεωρείται ο άνθρωπος που παίρνει γρήγορα αποφάσεις, μισεί θανασίμως τη γραφειοκρατία, σέβεται το πρωτόκολλα, αλλά οι δηλώσεις του έχουν γίνει πολλές φορές αφορμή μεγάλων πολιτικών συζητήσεων, όπως για παράδειγμα η δήλωση «στους διαδρόμους του υπουργείου μιλάνε αγγλικά» ή «μετά το 2000 η χώρα καταστράφηκε», ή ακόμη «η Γερμανία είναι οικονομικός γίγανταςαλλά πολιτικός νάνος». Η θητεία του στο υπουργείο Εξωτερικών είχε λήξει τον Φεβρουάριο του 1999 με την υπόθεση Οτσαλάν. Τότε τη θέση του στο υπουργείο Εξωτερικών κατέλαβε ο κ. Γ. Παπανδρέου.

ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Υπεύθυνος του ΚΥΣΕΑ ο Πάγκαλος των Ιμίων και της προδοσίας Οτσαλάν. Καλά κρασιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκείνος στην μέση κάποιον μου θυμίζει. Ποιος είναι, ρε παιδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατάλαβα... αποστολή του, "μη μιλάτε μην αντιδράτε... τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο; Πού θα πάει θα φυσήξει το αεράκι στο Αιγαίο και θα πάρει τις σημαίες..."..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο πάγκαλος....μμμμ....ο κατάλληλος άνθρωπος για την κατάλληλη δουλειά..!!!Καταργήθηκε το Μακεδονίας-Θράκης και το Αιγαίου, μπήκε και ο πάγκαλος να φυσάει να φύγουν οι σημαίες....καλά ξεκινάμε..!!!!θα σβήσουμε τις λέξεις Αιγαίο και Μακεδονία απτο χάρτη μετά....!!!!καλα παμε..!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. το είπα και σε προηγούμενα σχόλιά μου:ο ελληνικός λαός αδιαφορεί εντελώς για τα εθνικά!μα εντελώς!η πλειοψηφία των Ελλήνω γελά έστω αν αναφερθούν,παρά τις προσπάθειες Καραμανλή να μπουν στο τραπέζι προεκλογικά ο λαός και το το 100% των ΜΜΕ-νταβατζήδων που στηρίζει το σύστημα ΠΑΣΟΚ απέρριψαν κατηγορηματικά να αναρωτηθούν έστω τι θα γίνει στα εθνικά!
    Οπότε κουβέντα!κυρίως μην ακούσω κουβέντα από δεξιούς-κεντρώους που δεν ψήφισαν Καραμανλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αμέτε στο ΔΙΑΟΛΟ όλοι σας.
    "Κολοκοτρώνης"
    Από την ταινία του James Paris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μεγάλο λάθος κατά την γνώμη μου, ένας ψευτόμαγκας και τίποτα άλλο. Έλεος δηλάδή, τι προσόντα μπορεί να έχει ένας τέτοιος τραμπούκος; Ξεχάσαμε τον ρόλο του στο φιάσκο με τον Οτζαλάν;
    Πέτρος Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κακό ανώνυμε είναι ότι στο Διάολο εμείς θα πάμε και ακόμα παραπέρα και όχι αυτοί..Μαζί με μας θα έρθουν και οι σημαίες που θα τις πάρει ο αέρας το κύμα και θα τις πάει μακριά στα ξένα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέποντας αυτα τα πρόσωπα στην φωτόγραφία και τα βλέμματα δεν ξέρω γιατί αλλά μου έρχεται στο μυαλό αυτό που σας επισυνάπτω παρακάτω :

    Εσπεριδοειδή σαν τα πορτοκάλια είναι και τα µαντολίνια, αλλά πιο µικρά και µε φλούδα που ßγαίνει εύκολα (γυµνάσιο Αθήνας)

    Η επετηρίδα είναι αυτό που ßγάζουµε στα µαλλιά µας άµα δεν λουζόµαστε συχνά (γυµνάσιο Πάτρας)

    Ο µισογύνης είναι τέρας µυθολογικόν, µισός γυναίκα και µισός άλλοπράµα, απερίγραπτης ασχήµιας και τελείως εξαγριωµένος µε την κατάστασή του (γυµνάσιο Θεσπρωτίας)

    Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήτανε Έλληνας ποιητής που γεννήθηκε στη Λιßύη της Αλεξάνδρειας (γυµνάσιο Αθήνας)
    Στην αρχαία εποχή δεν υπήρχαν ξένες χώρες, γι αυτό δεν έχουν ßρει οι αρχαιολόγοι αρχαία διαßατήρια (γυµνάσιο Θεσσαλονίκης)

    Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, ßρήκε τους είκοσι ανεµιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ (γυµνάσιο Θήßας)

    Ο Λεωνίδας και οι Τριακόσιοι του ηττήθηκαν, γιατί οι Θερµοπύλες ήτανε πολυπληθέστεροι σε αριθµό (γυµνάσιο Αθήνας)

    Την Οδύσσεια της έγραψε ο Οδυσσέας. Την Ιλιάδα ο Ηλιάδης. (γυµνάσιο Λαµίας)

    Η γυναίκα του Τσάρου λεγότανε Τσάρα. Η κόρη του τσατσάρα. Ο γιος του Νορέγιεφ. (γυµνάσιο Αθήνας)

    Η µάνα του Ρασπούτιν ήτανε η ρασπουτάνα, τεραστίων διαστάσεων Ρωσίδα της Σιßηρίας (γυµνάσιο Καρδίτσας)

    Η Παραφίνη ήτανε η θεά που προστάτευε τα Χερουφίµια και τα Σεραφίµια. (γυµνάσιο Κορίνθου)

    Tα Χερουßίµ και τα Σεραßίµ ήταν µικρά αγγελάκια που πετούσαν δεξιά-αριστερά στο πλάι των µεγάλων αγγέλων. Τα Χερουßίµ χερούßιζαν (δεξί πέταγµα) και τα Σεραßίµ σερούßιζαν (αριστερό πέταγµα). Στην ανάγκη υπήρχαν και τα Πτερουßίµ για πέταγµα κατευθείαν στη µέση. (απ ' το ίδιο διαγώνισµα Θρησκευτικών, γυµνάσιο Κορίνθου)

    Πρωτεύουσα της Κεϋλάνης είναι η Λιπτον Τι. (γυµνάσιο Αθήνας)

    Το τετράγωνο της υποτείνουσας ισούται, αλλά όχι πάντοτε (γυµνάσιο Καλαµάτας)

    Η κυριότερη αιτία της εξάτµισης είναι η φωτιά κάτω από το κατσαρολάκι (γυµνάσιο Κορίνθου)

    Η σοßιέτα είναι που φοράνε οι Ρωσίδες. Στη Σερßία φοράνε σερßιέτες. (γυµνάσιο Κορίνθου)

    Ο πρατήρας είναι λέξη δυσανόητη, δηλ. µε δυο έννοιες.. Μια όταν είναι σε ηφαίστειο και µια όταν δουλεύει σε πρατήριο. (γυµνάσιο Αθήνας)

    Ενεργητική φωνή: Κυνηγάω τον λαγό. Παθητική φωνή: Ο λαγός µε κυνηγάει. (γυµνάσιο Κορίνθου)

    Οι ßηταµίνες ßρίσκονται ακριßώς ανάµεσα από τις αλφαµίνες και τις γαµαµίνες. (γυµνάσιο Θεσσαλονίκης)

    Το ακριßώς αντίθετο της Αγίας Τριάδας είναι η Διαßολική Τριάδα, πυρ, συν γυναιξί και θάλασσα. Πράγµατα του Σατανά. (λύκειο Ξάνθης)

    Η µπανάνα στα ελληνικά γράφεται όπως και στα αγγλικά, δηλαδή µε ένα µπα και δύο να. (γυµνάσιο Θεσσαλονίκης)

    Τα 6 χαρακτηριστικότερα ζώα του Βόρειου Πόλου είναι 3 αρκούδες και 3 φώκιες. (γυµνάσιο Αθήνας)

    Το 31 είναι πολύ κακός τζόγος. Ο πατέρας µου µας είπε ότι µια φορά 31 άνθρωποι παίζανε 31 και ήρθανε 31 µπάτσοι και τους έßαλαν 31 µέρες φυλακή και µετά 31 δικαστές τους εδικάζανε 31 µέρες και τους τιµώρησαν µε 31 χρόνια φυλακή. Κάναµε πως το πιστέψαµε για να µη γίνει φασαρία.

    (από διαγώνισµα στην Ιστορία, γυµνάσιο Καρδίτσας)

    Ερώτηση: "Τι γνωρίζετε για τις εικονοµαχίες;"

    Απάντηση: "Εικονοµαχίες ήταν οι µάχες που έκαναν οι λαοί για τις εικόνες. Όποιος κέρδιζε τη µάχη κέρδιζε και τις εικόνες". (γυµνάσιο Αθήνας)

    "Ο Ε. Λύτης και ο Σ. Εφέρης είναι και οι δύο Έλληνες ποιητές κατηγορίας νόµπελ". (γυµνάσιο Αργοστολίου)

    "Οι Δέκα Εντολές γράφτηκαν από τον Σινά και παραδόθηκαν στον Μωυσή στην Πλάκα. Ήταν όλες πέτρινες, αλλά σαφέστατες". (γραπτό υποψηφίου για την Σχολή Αστυνοµίας)

    "Ο Κουστώ είναι ένας σύγχρονος Οδυσσέας, αλλά που δεν κατοικούσε στην Ιθάκη, και για το λόγο αυτό οι περιπέτειές του δεν λέγονται Οδύσσειες, αλλά Κουστωδίες". (γραπτό υποψηφίου για την Σχολή Αστυνοµίας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτά κύριοι είναι τα μαργαριτάρια της νεολαίας της ΕΛλάδος μαργαρητάρια που ευθυνόμαστε όλοι εμείς ...Αυτά τους μαθαίνουμε , αυτά τα διδάσκουμε και μετά αναρωτιώμαστε όλοι γιατί δεν ασχολούνται μεγαλώνοντας με την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζουν την ιστορία και άλλα χιλιάδες γιατί.
    ΜΑ το χειρότερο είναι ότι με αυτές τις γνώσεις επιλέγουν να χτίσουν το μέλλον τους .....
    Ετσι λοιπόν ξυπνάμε μια μέρα όλοι εμείς και φωνάζουμε.... μα όταν και η δικιά μας η γενιά θα φύγει, όταν θα μείνουν αυτά τα παιδιά πίσω να παλαίψουν, δεν θα έχουν μόνο τον εξωτερικό εχθρό να νικήσουν, αλλά θα έχουν έναν χειρότερο την αμάθεια και την ημιμάθεια που είναι χειρότερη .Με βάση αυτές θα πορευτούν και θα γίνουν υποχείρια των όποιων....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.