23/10/09

Εκδικάζονται νέες αγωγές κατά Τουρκίας στο ΕΔΑΔ


Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναμένεται να εκδώσει την Τρίτη τις αποφάσεις του σχετικά με τις υποθέσεις Καλλής και Ανδρούλλα Παναγή εναντίον Τουρκίας και Γεωργίας Ανδρέου εναντίον Τουρκίας.

Η πρώτη υπόθεση αφορά το ζεύγος Καλλής και Ανδρούλλα Παναγή, γονείς του 19χρονου Στέλιου Καλλή Παναγή, τον οποίον Τούρκοι στρατιώτες δολοφόνησαν το 1996 στη νεκρή ζώνη.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά το σοβαρό τραυματισμό της Γεωργίας Ανδρέου από τα πυρά Τούρκων στρατιωτών στις 14 Αυγούστου 1996 στη Δερύνεια, όπου εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια που οδήγησαν στη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

Για την υπόθεση Ανδρέου εναντίον Τουρκίας αναμένεται να εκδοθεί απόφαση για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενδεχομένως και για δίκαιη ικανοποίηση, ενώ για την υπόθεση Παναγή εναντίον Τουρκίας για το παραδεκτό της υπόθεσης και ενδεχόμενα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπόθεση Παναγή εναντίον Τουρκίας αφορά τον υιό του ζεύγους Παναγή, τον εθνοφρουρό Στέλιο Καλλή Παναγή, ο οποίος στις 3 Ιουνίου 1996, και σε ηλικία 19 ετών, έπεσε νεκρός από τα πυρά Τούρκων στρατιωτών στην ουδέτερη ζώνη, στην περιοχή Αγίου Ανδρέα στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως υποβλήθηκαν από τους αιτητές, το πρωί της 3ης Ιουνίου, ο Στέλιος Παναγή, ενώ ήταν εκτός υπηρεσίας και άοπλος, εισήλθε στη νεκρή ζώνη που ελέγχεται από τον ΟΗΕ, θέλοντας να ανταλλάξει το καπέλο του με εκείνο του Τούρκου στρατιώτη. Οι Τούρκοι τον πυροβόλησαν και άνοιξαν πυρ κατά μελών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, εμποδίζοντάς τους να πλησιάσουν και να παράσχουν ιατρική βοήθεια προκειμένου να σώσουν τη ζωή του νεαρού Ελληνοκύπριου.

Οπως αναφέρεται, σύμφωνα με το ζεύγος Παναγή, εάν δεν παρεμποδιζόταν η πρόσβαση σε όσους ήταν έτοιμοι να παράσχουν ιατρική βοήθεια στον εθνοφρουρό, τότε υπήρχαν πιθανότητες να σωθεί η ζωή του.

Η προσφυγή βασίζεται στα άρθρα 2, 8 και 14 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αιτητές θεωρούν μεταξύ άλλων ότι, αν και φορούσε τη στολή του εθνοφρουρού, ο Στέλιος Παναγή πλησίασε άοπλος, φωνάζοντας στα τουρκικά τη λέξη «φίλε» και η συμπεριφορά του δεν μπορούσε να εκληφθεί ως απειλητική ή βίαιη.

Η δεύτερη υπόθεση Ανδρέου εναντίον Τουρκίας αφορά την Γεωργία Ανδρέου, Βρετανίδα υπήκοο, η οποία στις 14 Αυγούστου 1996 παρευρέθηκε στην κηδεία του Τάσου Ισαάκ, στο Παραλίμνι.

Σύμφωνα με το ΕΔΑΔ και την περίληψη που δίνει για την υπόθεση, μετά την κηδεία του Ισαάκ, αριθμός ατόμων κατευθύνθηκαν προς τη Δερύνεια στο χώρο όπου έχασε τη ζωή του ο Ισαάκ για να αποτίσουν φόρο τιμής. Ανάμεσά τους και η Γεωργία Ανδρέου, η οποία έμεινε ωστόσο έξω από τη νεκρή ζώνη κοντά στη Δερύνεια. Ακολούθησαν τα γνωστά επεισόδια με τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού.

«Σε μια στιγμή η αιτήτρια είδε στρατιώτες στην περιοχή υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να πυροβολούν. Ως αποτέλεσμα, αριθμός ατόμων τραυματίστηκε περιλαμβανομένων και δύο Βρετανών στρατιωτών της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αιτήτρια, η οποία κτυπήθηκε από μια σφαίρα στην κοιλιακή χώρα. Κατέρρευσε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Λάρνακας σε κρίσιμη κατάσταση. Εγχειρίστηκε αλλά έχασε ένα νεφρό», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι η Γεωργία Ανδρέου υποστήριξε ότι η ζωή της τέθηκε σε σοβαρό κίνδυνο και σώθηκε μόνο χάρη στην άμεση ιατρική φροντίδα.

Η προσφυγή στηρίζεται στην παραβίαση των άρθρων 2, 3 και 8 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο οποίος χειρίζεται τις υποθέσεις, εξέφρασε την ελπίδα το ΕΔΑΔ να δικαιώσει τους συγγενείς των αιτητών.

«Ελπίζουμε ότι το Δικαστήριο θα προχωρήσει και θα δικαιώσει τους συγγενείς των αιτητών για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχει επιφέρει η Τουρκία», δήλωσε ο κ. Δημητριάδης στο ΚΥΠΕ.

Εν τω μεταξύ, στις 18 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στο ΕΔΑΔ η πολυαναμενόμενη ακρόαση σε σχέση με τις οκτώ ε/κ προσφυγές που έχουν υποδειχθεί ως πιλοτικές για το θέμα της «επιτροπής αποζημιώσεων».

Οι δικηγόροι των οκτώ αυτών πιλοτικών υποθέσεων δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η «επιτροπή» θεωρείται αναποτελεσματική και δεν προσφέρει πραγματική θεραπεία.

Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, οι διάδικοι καταχώρησαν ήδη τις απόψεις τους.

«Η Τουρκία έχει χρόνο μέχρι τις 5 Νοεμβρίου να απαντήσει στις απαιτήσεις μας για τις αποζημιώσεις και τη δίκαιη ικανοποίηση και στις 18 του Νοέμβρη είναι η ακρόαση», εξήγησε.

Ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε ότι η λεγόμενη επιτροπή στα κατεχόμενα είναι αναποτελεσματική, και υπενθύμισε ότι αυτή βασίζεται στο «άρθρο» 159 του συντάγματος του ψευδοκράτους, το οποίο ήδη το ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Λοϊζίδου, θεώρησε ότι είναι παράνομο και άκυρο.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε ότι η «επιτροπή» είναι αναποτελεσματική, διότι «δεν προσφέρει πραγματική θεραπεία, δηλαδή όταν πας από εκεί δεν θεωρείσαι ιδιοκτήτης της περιουσίας σου, και εάν ακόμη σε θεωρήσουν ιδιοκτήτη, υπάρχουν άλλοι ‘νόμοι’ όπως πχ αυτός με τις στρατιωτικές ζώνες που δεν σου επιτρέπει να πάρεις πίσω την περιουσία σου».

Ο κ. Δημητριάδης χαρακτήρισε καθοριστικής σημασίας την έκβαση της πιλοτικής αυτής υπόθεσης, λέγοντας ότι «εάν κερδηθεί, όλες οι προσφυγές θα προχωρήσουν διότι δεν θα πρέπει να έχουν εξαντλήσει τα εσωτερικά ένδικα μέσα, εάν χαθεί, τότε αυτές οι υποθέσεις δεν θα μπορούν πλέον να προχωρήσουν και θα πρέπει να αποφασίσει ο καθένας τι θα κάνει».

Ο δικηγόρος Αλέκος Μαρκίδης, μίλησε στο ΚΥΠΕ για τη σημασία της υπόθεσης, λέγοντας ότι θα καθοριστεί άπαξ και δια παντός κατά πόσον κάποιος, προτού καταχωρήσει προσφυγή στο ΕΔΑΔ, θα πρέπει να έχει πρώτα εξαντλήσει τη διαδικασία ενώπιον της λεγόμενης επιτροπής ή όχι.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο δικηγόρος Ανδρέας Νεοκλέους, εξέφρασε αισιοδοξία για την έκβαση της ακροαματικής διαδικασίας, ενώ ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκδίκαση των οκτώ πιλοτικών υποθέσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των υπόλοιπων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ.

Ο δικηγόρος Χρήστος Κληρίδης μίλησε στο ΚΥΠΕ χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να αναμένεται από οποιοδήποτε Ε/κ να προσφεύγει σε όργανα του ψευδοκράτους για να αποδοθεί στον ίδιο δικαιοσύνη.

«Δεν μπορεί ο θύτης να καλεί το θύμα να έρθει κοντά του για να του αποδώσει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για την αμεροληψία και εκδίκαση της υπόθεσης», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «οι πελάτες μου θεωρούν ότι είναι παράνομη αυτή η επιτροπή, είναι το προϊόν μιας κατοχής και συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συνεργαστούν με οποιαδήποτε κατοχική δύναμη ή αποσχιστική ενέργεια».

iKypros
23/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.